Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2017

Από τα Σεπόλια στο All Star Game στη Νέα Ορλεάνη! - Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο γράφει ιστορία στις 3 τα ξημερώματα (φωτο)


Ο δικός μας Γιάννης, που μεγάλωσε μέσα στη φτώχεια, παίζει στον κορυφαίο αγώνα του καλύτερου πρωταθλήματος μπάσκετ στον κόσμο, εκπροσωπώντας τη χώρα μας και κάνοντας περήφανους όλους τους Ελληνες.


Πλάι στις όχθες του Μισισιπή, στη Νέα Ορλεάνη, χτυπά αυτές τις ώρες η καρδιά του αμερικάνικου μπάσκετ: το Αll Star Game. Στη γιορτή του κορυφαίου πρωταθλήματος στον κόσμο, που για πρώτη φορά έχει χρώμα ελληνικό, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο γίνεται ο πρώτος Ελληνας μπασκετμπολίστας που δίνει το «παρών» στην αρχική πεντάδα αυτού του φαντασμαγορικού σόου. 

Ο Γιάννης φοράει τα καλά του και στις 03:00 τα ξημερώματα είναι έτοιμος να βρεθεί ανάμεσα στους κορυφαίους του NBA


Μαζί του στην ομάδα της Ανατολής θα είναι οι: Ίρβινγκ (Καβαλίερς), ΝτεΡόζαν (Ράπτορς), Μπάτλερ (Μπουλς) και Τζέιμς (Καβαλίερς) και οι αναπληρωματικοί: Τόμας (Σέλτικς), Λάουρι (Ράπτορς), Γουόκερ (Χόρνετς), Γουόλ (Γουίζαρντς), Τζορτζ (Πέισερς) και Αντονι (Νικς).

Στην αντίπαλη ομάδα, της Δύσης, θα είναι οι: Κάρι (Γουόριορς), Χάρντεν (Ρόκετς), Ντουράντ (Γουόριορς), Λέοναρντ (Σπερς) και Ντέιβις (Πέλικανς), ενώ αναπληρωματικοί θα είναι οι Γουέστμπρουκ (Θάντερ), Τόμπσον, Γκριν (Γουόριορς), Κάζινς (Κινγκς), Γκασόλ (Γκρίζλις) και Χέιγουορντ (Τζαζ).

O αγώνας θα μεταδοθεί τηλεοπτικά από την Cosmote Sport 4.

Ο αποκαλούμενος «Greek Freak», στα 22 του χρόνια, είναι αδιαμφισβήτητος ηγέτης της ομάδας των Μιλγουόκι Μπακς και καθολικά αναγνωρισμένος ως ο πλέον θεαματικός σταρ του ΝΒΑ. Ο Γιάννης είνα έτοιμος να γράψει ιστορία στο παρκέ του Smoothie King Center με τη φανέλα της Ανατολής και το νούμερο 34. 

Η ιστορία του Γιάννη από το υπόγειο δυάρι στη γωνία Δωδώνης και Χρηστομάνου στα Σεπόλια και κατόπιν στο φτωχικό τους διαμέρισμα στου Ζωγράφου με το συχνά άδειο ψυγείο έως το συμβόλαιο των 100 εκατ. δολαρίων στην Αμερική ίσως αποτελέσει σενάριο χολιγουντιανής ταινίας τα επόμενα χρόνια. 


Ο σεναριογράφος, μεταξύ άλλων, θα καταγράψει και τα γραφειοκρατικά προβλήματα που αντιμετώπισε ο Γιάννης και η οικογένειά του μέχρι να «νομιμοποιηθούν» με τα απαιτούμενα έγγραφα και να αποκτήσουν ταυτότητα, αφού για πολλά χρόνια στην Ελλάδα ζούσαν σαν φαντάσματα.  

Οταν τη νύχτα της 27ης Ιουνίου 2013, οι εκπρόσωποι των Μιλγουόκι Μπακς έριχναν τη ζαριά τους και ανακοίνωναν το όνομα του Γιάννη Αντετοκούνμπο για το νούμερο 15 του draft του ΝΒΑ, εκείνος και ο αδελφός του Θανάσης πετάχτηκαν από τις θέσεις τους κρατώντας τη γαλανόλευκη. 

Τη σημαία της χώρας στην οποία βίωσαν τη φτώχεια, την πείνα, την ξενοφοβία, την απίστευτη γραφειοκρατία και πολλές φορές τον ρατσισμό. 



Ο Γιάννης και οι συμπαίκτες του καταφθάνουν στη Νέα Ορλεάνη για το All-Star Game



Με την κοπέλα του σε τρυφερό ενσταντανέ



Και καθιστός βάζει καλάθια

Η ελληνική υπηκοότητα
Γιατί η γραφειοκρατία αποτέλεσε μεγάλο πρόβλημα στη ζωή της οικογένειας Αντετοκούνμπο. Ποιος μπορεί να ξεχάσει ότι ο Γιάννης και ο Θανάσης παραλίγο να έχαναν την ελληνική υπηκοότητα αν δεν μεσολαβούσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης Γιώργος Βασιλακόπουλος; 

Ηταν αυτός που με τις κινήσεις του στη FIBA εξασφάλισε για τα δυο αδέλφια την ελληνική μπασκετική ιθαγένεια, πολύ πριν τους δοθεί η ελληνική υπηκοότητα. Και ήταν και η εκτός γραφειοκρατικών διαδικασιών επιμονή του υπουργείου Εσωτερικών -του τότε υπουργού Ευρυπίδη Στυλιανίδη και του συνεργάτη του Δημήτρη Μπούκα- να τους δοθούν ελληνικά διαβατήρια φέρνοντας τον Γιάννη και τον Θανάση στην αγκαλιά του ελληνικού μπάσκετ. 

Τη ίδια στιγμή ο Γιάννης βρέθηκε με το ένα πόδι στο εξωτερικό, αφού η ομάδα της Σαραγόσα, λίγο πριν από τα Χριστούγεννα του 2012, πήρε τα δικαιώματα του Γιάννη που τότε έκανε απίθανες εμφανίσεις στην Α2 με την ομάδα του Φιλαθλητικού Ζωγράφου. 

Η ισπανική ομάδα υπέγραψε μαζί του τετραετές συμβόλαιο 325.000 δολαρίων και ρήτρα για το ΝΒΑ. Ωστόσο, ο τριτότοκος γιος από τα πέντε παιδιά της οικογένειας Αντετοκούνμπο δεν έμελλε να παίξει ούτε στην εγχώρια πρώτη μπασκετική κατηγορία ούτε στην Ισπανία. 

Δεκάδες ανιχνευτές ταλέντων του ΝΒΑ είχαν ήδη εντοπίσει τα πληθωρικά αθλητικά του προσόντα και είχαν ταξιδέψει από τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Αθήνα για να τον παρακολουθήσουν να αγωνίζεται ζωντανά στο παρκέ του Δημοτικού Γυμναστηρίου Ζωγράφου. 

Ολα ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2012, όταν η οικογένεια Αντετοκούνμπο επισκέφθηκε την πρεσβεία της Νιγηρίας στη Φιλοθέη για να εκδώσουν διαβατήρια, ώστε να μπορούν να ταξιδεύουν νόμιμα. 


Λόγω τεχνικού προβλήματος στο μηχάνημα που τύπωνε τα διαβατήρια, εκείνη την ημέρα η οικογένεια έφυγε άπρακτη. Οταν ενημερώθηκε η ΕΟΚ για αυτό, προσπάθησε να βγάλει άμεσα ελληνικό διαβατήριο για τον Γιάννη και τον Θανάση, κάτι που δεν ήταν καθόλου εύκολο. 

Τα δύο σεμνά αγόρια που γεννήθηκαν στην Αθήνα, πήγαν σε ελληνικά σχολεία, μετείχαν στην ελληνική παιδεία, ανατράφηκαν με τα ντόπια ήθη, αισθάνονταν και ήταν Ελληνες συνέχιζαν να θεωρούνται από την πολιτεία απάτριδες, χωρίς εθνικότητα - αν όχι και παράνομοι. 

Η Περιφέρεια Αττικής δήλωνε αναρμόδια, αφού οι γονείς του Γιάννη και του Θανάση ήταν αλλοδαποί και φυσικά το ελληνικό κράτος δεν αναγνώριζε ως Ελληνες τα παιδιά τους παρότι είχαν γεννηθεί στη χώρα. 

Και ενώ κανείς δεν έπαιρνε πρωτοβουλία να δώσει λύση, η Πρεσβεία της Νιγηρίας, που εν τω μεταξύ είχε διορθώσει το πρόβλημα με το μηχάνημα, τηλεφωνούσε στους Αντετοκούνμπο να πάνε στη Φιλοθέη για να βγάλουν τα διαβατήριά τους. 

Ωστόσο, η δημοσιοποίηση της υπόθεσης των Αντετοκούνμπο είχε ξεπεράσει τα εθνικά σύνορα πολύ πριν το ελληνικό κράτος αποφασίσει να τους «νομιμοποιήσει». Ο Γιάννης είχε προλάβει να κρατήσει την ελληνική σημαία στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου και η απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας ήταν απλώς θέμα χρόνου. 


Τρεις ημέρες μετά το ιστορικό draft της Νέας Υόρκης βγήκαν τα διαβατήρια και μία εβδομάδα μετά ανέβαινε τα σκαλιά του Μεγάρου Μαξίμου και φωτογραφιζόταν με τον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Ηταν μια κατάκτηση που δεν του χαρίστηκε. Την κέρδισε. 

Ετσι, στα 18μισι χρόνια του το παιδί που μόλις λίγο καιρό πριν πουλούσε CD και γυαλιά ηλίου σε πάγκους στους αθηναϊκούς δρόμους και την έβγαζε όλη μέρα με ένα κουλούρι, σπανίως σουβλάκι, για να βοηθήσει οικονομικά την οικογένειά του απέκτησε την πρώτη του ταυτότητα. 

Με αυτό το δελτίο ταυτότητας στα χέρια και το συνακόλουθο ελληνικό διαβατήριο, ο Γιάννης μαζί με τον αδελφό του Θανάση ταξίδεψαν στην Αμερική. 

Αντιθέτως, οι γονείς τους και τα άλλα δύο μικρότερα αδέλφια τους πήραν διαβατήρια Νιγηρίας, τα οποία εκδόθηκαν μέσα σε δύο ημέρες. 

Από την πρώτη στιγμή που οι άνθρωποι των Μιλγουόκι Μπακς υποδέχτηκαν τον Γιάννη στο αεροδρόμιο για να τον οδηγήσουν στο διαμέρισμά του γνώριζαν πως αντιμετώπιζε ένα σημαντικό πρόβλημα. Του έλειπε η πολυμελής οικογένειά του. Οι ιθύνοντες της επαγγελματικής ομάδας μπάσκετ του Γουισκόνσιν, όμως, του είχαν υποσχεθεί ότι πολύ σύντομα αυτό το πρόβλημα θα λυνόταν.



Στιγμές ανεμελιάς



Πέρυσι «έριξε» τριπλ-νταμπλ στους Lakers του απερχόμενου Κόμπι Μπράιαντ, ο οποίος τον σφιχταγκάλιασε μετά το παιχνίδι και του έδωσε συγχαρητήρια



Παρά την επιτυχία του, ο Γιάννης προσφέρει σε αυτούς που έχουν πραγματική ανάγκη

Η ζωή στην Αμερική
Πράγματι, σε χρόνο dt, ο πατέρας του Τσαρλς, η μητέρα του Βερόνικα και ο μικρότερος αδελφός του Αλέξανδρος, ή Αλεξ όπως τον φωνάζουν χαϊδευτικά, πήραν πράσινη κάρτα, την οποία ανανεώνουν και ζουν ως φιλοξενούμενοι του Γιάννη. 

Ο άλλος αδελφός του, ο Κώστας Αντετοκούνμπο παρέλαβε πέρυσι το ελληνικό διαβατήριο για να παίξει στην Εθνική Εφήβων και έτσι αποφεύχθηκε ο φόβος του πιθανού ελέγχου από το FBI για παράνομη μετανάστευση στις ΗΠΑ. 

Σήμερα, οι γονείς του Γιάννη μένουν στο σπίτι του υπερδίμετρου -για την ακρίβεια, ύψους 211 εκατοστών- σταρ του ΝΒΑ, που απέχει μόλις δέκα λεπτά από το προπονητικό κέντρο της ομάδας. 


Ο ίδιος ο οικοδεσπότης παραμένει απλός, παρά τους προβολείς της δημοσιότητας και τα εγκωμιαστικά σχόλια. Δεν συμπεριφέρεται σαν σταρ, ούτε υπάρχει γύρω του κάποια «αυλή» να τον υπηρετεί, όπως συμβαίνει στους άλλους σταρ του δικού του βεληνεκούς. 

Ζει απέριττα μαζί με την οικογένειά του, ενώ η μόνη πολυτέλεια που επέτρεψε στον εαυτό του ήταν, μόλις πήρε δίπλωμα οδήγησης, να αγοράσει ένα ευρύχωρο τζιπ για να τους μεταφέρει όλους. 

Η μητέρα, πρώην αθλήτρια του άλματος εις ύψος, ασχολείται με το νοικοκυριό, ενώ ο πατέρας του, παλιός πρώην επαγγελματίας ποδοσφαιριστής στη Νιγηρία, κάνει τις εξωτερικές δουλειές του σπιτιού. 


Και οι δυο τους παρακολουθούν όλους τους αγώνες του γιου τους στην μπασκετική αρένα Harris Bradley Center, όπως και ο ίδιος ο Γιάννης εκείνους των μικρότερων αδελφών του. 

Τους συμπαρίσταται και τους ενθαρρύνει ώστε να κάνουν και αυτοί το άλμα για τον μαγικό κόσμο του αμερικάνικου επαγγελματικού μπάσκετ. Και φυσικά να στελεχώσουν μαζί του την Εθνική Ελλάδας. 

Ο Κώστας σπουδάζει στο Κολέγιο Ντέιτον του Οχάιο και αγωνίζεται με την ομάδα του, τους Dayton Flyers, ενώ ο βενιαμίν της οικογένειας, Αλεξ, παίζει μπάσκετ στο γυμνάσιο Ντομίνικαν στο Μιλγουόκι, εκεί όπου προηγουμένως έπαιζε και ο Κώστας.

Οσο για τον Θανάση, βρίσκεται στην Ανδόρα και αγωνίζεται στην τοπική ομάδα μπάσκετ. Εκτός από τον Θανάση που έχει επαγγελματικές υποχρεώσεις στο ισπανικό πρωτάθλημα, οι υπόλοιποι Αντετοκούνμπο βρίσκονται στη Νέα Ορλεάνη για να καμαρώσουν και να απολαύσουν τον Γιάννη στο All-Star Game. 


Για τον ίδιο, άλλωστε, ήταν μια ασύλληπτη αλλά απολύτως δίκαιη κατάκτηση η συμμετοχή του στη βασική πεντάδα της Ανατολής με συμπαίκτη τον ΛεΜπρόν Τζέιμς και αντιπάλους στην πεντάδα της Δύσης τους Στέφεν Κέρι και Κέβιν Ντουράντ. 

Ο Ελληνας σούπερ σταρ αναδείχτηκε μετά από ψηφοφορία 3ος στις προτιμήσεις του κοινού, ενώ παίκτες και δημοσιογράφοι τον κατέταξαν 2ο, με αποτέλεσμα να συγκεντρώσει εντέλει τις περισσότερες ψήφους από όλους, σχεδόν, τους αστέρες του μαγικού κόσμου του NBA! 

Αυτός, λοιπόν, ο διάσημος επαγγελματίας αθλητής, που θα μπορούσε άνετα να αγνοεί τι σημαίνει «μητέρα πατρίδα», χάρη στο ήθος του, χάρη στον σεβασμό που τρέφει για τον τόπο όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε παρουσιάστηκε στα μέσα του περσινού καλοκαιριού στο Κέντρο Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων Αυλώνας για να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία.

Στις όχθες της λίμνης Μίσιγκαν, η ήσυχη και ανθρώπινη πόλη του Μιλγουόκι των περίπου 600.000 κατοίκων ταίριαξε αμέσως στα θέλω του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Ο Ελληνας σταρ έχει κατορθώσει μέσα στα τρία χρόνια που βρίσκεται εκεί να γίνει με τα κατορθώματά του στο παρκέ ο «βασιλιάς της πόλης». 


Οταν κυκλοφορεί στον δρόμο γίνεται αμέσως αντιληπτός από τους κατοίκους, οι οποίοι του ζητούν διαρκώς αυτόγραφα ή να βγάλουν μαζί μια selfie. Εκείνος χωρίς άρνηση δέχεται, ενώ συγκινείται κάθε φορά που πηγαίνει στην ελληνική συνοικία και μιλά ελληνικά, ενώ δεν χάνει ευκαιρία για να διαφημίσει τη χώρα μας. 

Οπως έχει δηλώσει, θα ήθελε να μείνει στο Μιλγουόκι και μετά το τέλος της καριέρας του, αφού θεωρεί πως η μοίρα του ήταν να βρεθεί σε αυτή την πόλη. Το μόνο που τον ενοχλεί είναι το κρύο, αλλά, όπως έχει δηλώσει, δεν μπορεί να κάνει και πολλά για να το μετριάσει.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο φαίνεται πως έχει βρει το κλειδί για μια ισορροπημένη ζωή, κάτι που τον κάνει να αποδίδει εξαιρετικά στο ΝΒΑ. Σε αυτό έχει συμβάλει, τον τελευταίο χρόνο, και η Μαράια Ριντλσπρίνγκερ που έκλεψε την καρδιά του Γιάννη. 


Η 25χρονη από το Φρέσνο της Καλιφόρνια έπαιζε βόλεϊ στην ομάδα του Κολεγίου του Χιούστον και από το 2014 εργάζεται ως διοικητικό στέλεχος της μπασκετικής ομάδας των Philadelphia 76ers. Ανάμεσα στα παρκέ και τα προπονητικά κέντρα γνωρίστηκε με το ανερχόμενο αστέρι των Μπακς και από την πρώτη στιγμή ταίριαξαν.  

Ο Γιάννης την έχει ήδη γνωρίσει στους δικούς του, ενώ ήρθαν μαζί το περασμένο καλοκαίρι στην Ελλάδα ανεβάζοντας μάλιστα και σχετικές φωτογραφίες στα social media με φόντο την Ακρόπολη. 



Μεγάλωσε δύσκολα, αλλά πάντα με την αγάπη της οικογένειάς του



Με τον αδελφό του απολαμβάνουν την πολυτελή BMW


Η Μαράια με τον Γιάννη και φόντο την Ακρόπολη







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom