Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017

70.000 κάτοικοι ξεσπιτώνονται για την εξουδετέρωση της βόμβας στο Κορδελιό

ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΠΡΩΙ Η ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΣΗ

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την επιχείρηση εξουδετέρωσης της βόμβας που βρέθηκε σε βενζινάδικο του Κορδελιού Θεσσαλονίκης. Είχε ριφθεί το 1944, πριν από την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, είναι μήκους ενός μέτρου και βάρους 250 κιλών.

Δεν εξερράγη και βρέθηκε πριν από δέκα μέρες σε βάθος πέντε μέτρων κατά τη διάρκεια κατασκευής νέας δεξαμενής πρατηρίου υγρών καυσίμων στην οδό Νέα Μοναστηρίου 90, σε απόσταση αναπνοής από τον κεντρικό σταθμό των ΚΤΕΛ, του αστυνομικού μεγάρου Θεσσαλονίκης και ακριβώς δίπλα από τα σπίτια του Κορδελιού.

Οι Αρχές επιχείρησαν δύο φορές να εξουδετερώσουν τη βόμβα, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Αύριο, ειδικοί πυροτεχνουργοί του Ελληνικού Στρατού θα προσπαθήσουν να βγάλουν τον πυροκροτητή και με ειδικό όχημα θα τη μεταφέρουν στο πεδίο βολής του Ασκού Προφήτη, όπου θα προχωρήσουν σε ελεγχόμενη έκρηξη.

Ομως προληπτικά και για λόγους ασφαλείας, ζήτησαν την εκκένωση της ευρύτατης περιοχής. Και πράγματι, η περιοχή που ζητήθηκε να εκκενωθεί είναι… ευρύτατη, καθώς αναπτύσσεται σε ακτίνα δύο χιλιομέτρων περιμετρικά του σημείου όπου βρέθηκε η βόμβα.

Αυτό σημαίνει ότι αύριο από τις 06:00 έως τις 10:00 που θα ξεκινήσει η επιχείρηση, περισσότεροι από 70.000 κάτοικοι θα πρέπει να εγκαταλείψουν την εστία τους. Οι 60.000 προέρχονται από τον Δήμο Κορδελιού–Ευόσμου και οι υπόλοιποι από το γειτονικό Αμπελοκήπων-Μενεμένης.

Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις εκκένωσης που έχει πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα σε καιρό ειρήνης. Εχουν τεθεί σε επιφυλακή ο Στρατός, η Ελληνική Αστυνομία, το ΕΚΑΒ, η Πυροσβεστική, τα νοσοκομεία, η ΕΥΑΘ, η εταιρία Αερίου, τα ΕΛ.ΠΕ., ο ΟΑΣΘ, τα σχολεία κ.λπ.

Μάλιστα, πολλοί γάμοι και ακόμη περισσότερα βαφτίσια έχουν ακυρωθεί καθώς είχαν επιλεγεί εκκλησίες που βρίσκονται στην «κόκκινη ζώνη», ενώ και η αυριανή Θεία Λειτουργία θα ολοκληρωθεί νωρίτερα προκειμένου να έχουν χρόνο οι πιστοί να απομακρυνθούν.

Στις ιστοσελίδες των δύο δήμων έχουν αναρτηθεί οι χώροι συγκέντρωσης των πολιτών. Το συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων έχει αναλάβει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου θα παραχωρήσει σήμερα συνέντευξη Τύπου σε μία ακόμη προσπάθεια σωστής και έγκαιρης ενημέρωσης του κόσμου. Ηδη μεταδίδονται σποτ με τα οποία καλούνται οι κάτοικοι να απομακρυνθούν, ενώ από αύριο στις 10 το πρωί θα κλείσουν πολλοί δρόμοι της δυτικής Θεσσαλονίκης.

Πανέτοιμος δηλώνει ο ΟΑΣΘ να ανταποκριθεί στη δωρεάν μετακίνηση των χιλιάδων πολιτών της δυτικής Θεσσαλονίκης, ενώ για τη μεταφορά των ατόμων με ειδικές ανάγκες θα διατεθούν ειδικά οχήματα. «Θα χρησιμοποιηθούν 50–60 οχήματα με περίπου 100–120 άτομα προσωπικό, ενώ υπάρχει η δυνατότητα και για περισσότερα λεωφορεία εάν κριθεί απαραίτητο.

Κάθε λεωφορείο θα συνοδεύεται από ασθενοφόρο και πυροσβεστικό όχημα, ενώ η Τροχαία θα πρέπει να μας υποδείξει τα σημεία επιβίβασης και αποβίβασης. Θα διαθέσουμε και δύο λεωφορεία για τη μεταφορά των ατόμων με ειδικές ανάγκες με ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό», δήλωσε ο πρόεδρος του Οργανισμού, Χρήστος Στεφανίδης.

Στο μεταξύ, 15 πρατήρια υγρών καυσίμων που υπάρχουν κοντά στο σημείο όπου βρέθηκε η βόμβα υποχρεώθηκαν να αδειάσουν τις δεξαμενές τους. «Δεν έχουμε κάποια ιδιαίτερη ανησυχία», δήλωσε ο διευθυντής Περιφέρειας Μακεδονίας – Θράκης του ΔΕΔΔΗΕ Αναστάσιος Μιζαμίδης, γνωστοποιώντας ότι το μοναδικό προληπτικό μέτρο που θα ληφθεί είναι η διακοπή της ηλεκτροδότησης στην περιοχή γύρω από το βενζινάδικο, για όση ώρα θα διαρκέσει η επιχείρηση.

Σε σχέση με την τρωτότητα των δικτύων κοινής ωφέλειας της περιοχής, το Εργαστήριο Εδαφομηχανικής, Θεμελιώσεων και Γεωτεχνικής Σεισμικής Μηχανικής του ΑΠΘ έχει μελετήσει τη σεισμική διακινδύνευση ευρύτερα στη δυτική Θεσσαλονίκη, χωρίς ωστόσο να μπορεί να γίνει ακριβής παραλληλισμός των πιθανών συνεπειών ενός σεισμού με εκείνες στο ενδεχόμενο μίας έκρηξης του βλήματος.

Η απόφαση για εκκένωση της περιοχής σε ακτίνα δύο χιλιομέτρων προκάλεσε πολλές αντιδράσεις, καθώς θεωρήθηκε από αρκετούς ως «υπερβολική». Ωστόσο, η περιφέρεια ξεκαθαρίζει ότι η εκκένωση είναι υποχρεωτική και όχι προαιρετική και ότι η ΕΛ.ΑΣ. θα αναλάβει τη φύλαξη της περιουσίας των πολιτών.

Η εξουδετέρωση εκτιμάται ότι θα διαρκέσει περίπου πέντε ώρες και μέχρι τότε οι κάτοικοι θα πρέπει να βρίσκονται είτε στους χώρους συγκέντρωσης που έχουν οριστεί (κυρίως σχολεία και γήπεδα) είτε να παραμένουν εκτός της περιοχής εκκένωσης.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ
aaggelidis@e-typos.com
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom