Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017

20.000.000 άνθρωποι κινδυνεύουν άμεσα να λιμοκτονήσουν


Περισσότεροι από 20 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν να λιμοκτονήσουν μέσα σε διάστημα έξι μηνών.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο του Παγκόσμιου
Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ, Αρίφ Χουσέιν, πάνω από 20 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν να λιμοκτονήσουν μέσα σε διάστημα έξι μηνών, σε τέσσερις διαφορετικούς λιμούς που πλήττουν τον κόσμο.

«Είναι δύσκολο να συλλάβει κανείς ότι στον 21ο αιώνα οι άνθρωποι εξακολουθούν να πλήττονται από λιμούς τέτοιου μεγέθους. Μιλάμε για περίπου 20 εκατομμύρια ανθρώπους και αυτό συμβαίνει μέσα στους επόμενους έξι μήνες ή τώρα.Η Υεμένη είναι τώρα, η Νιγηρία είναι τώρα, το Νότιο Σουδάν είναι τώρα», υπογράμμισε.


«Οι πόλεμοι στην Υεμένη, τη βορειοανατολική Νιγηρία και το Νότιο Σουδάν έχουν καταστρέψει νοικοκυριά και προκαλέσει αύξηση στις τιμές, ενώ μια ξηρασία στην ανατολική Αφρική έχει καταστρέψει την αγροτική οικονομία».

«Στη Σομαλία, όταν κοιτάζω τους δείκτες σε όρους εξαιρετικά υψηλών τιμών για τα τρόφιμα, μείωσης των τιμών των ζώων κτηνοτροφίας και των γεωργικών μισθών, ο λιμός θα έρθει πολύ γρήγορα».

Αν και η ανθρωπιστική αρωγή βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ, επισημαίνει ο Αρίφ Χουσέιν, η ζήτηση αυξάνεται ακόμη ταχύτερα, δημιουργώντας ένα τεράστιο κενό. «Στη βορειοανατολική Νιγηρία ταΐζουμε περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους και μόλις πριν από λίγους μήνες δεν είχαμε εκεί ούτε καν ένα γραφείο, ενώ υπάρχει μια μικρή ελπίδα η ξηρασία της Σομαλίας να μην είναι τόσο καταστροφική όσο εκφράζονται φόβοι ότι θα είναι», δήλωσε.

Τέλος , σύμφωνα με τον επικεφαλής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ, το παγκόσμιο ανθρωπιστικό σύστημα προσπαθεί ήδη να αντιμετωπίσει την ιστορική αύξηση των μεταναστευτικών ροών, τις τεράστιες επιχειρήσεις στη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν και τις σοβαρές καταστάσεις στην Ουκρανία, το Μπουρούντι, τη Λιβύη και τη Ζιμπάμπουε.

«Μετά έχεις μέρη όπως η ΛΔΚ (Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό), η Κεντοαφρικανική Δημοκρατία, το Μπουρούντι, το Μαλί, ο Νίγηρας, όπου άνθρωποι βρίσκονται σε χρόνια διατροφική ανασφάλεια αλλά απλώς δεν υπάρχουν αρκετοί πόροι για να πάρουν όλοι».

Στον τοίχο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom