Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017

Οι «άξιοι» και οι «ανάξιοι» του καπιταλισμού


Οκτώ άτομα κατέχουν σχεδόν όσα 3,6 δισ. άνθρωποι, το φτωχότερο 50% του κόσμου. Οι οκτώ, λοιπόν, είναι οι «άξιοι» και 3,6 δισ. άνθρωποι οι «ανάξιοι», σύμφωνα με το παραμυθάκι του καπιταλισμού… 
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η οργάνωση Oxfam, σε έρευνα με βάση επεξεργασμένα δεδομένα από την ελβετική τράπεζα Credit Suisse και το περιοδικό Forbes, 7 στους 10 ζουν σε χώρα με αύξηση της ανισότητας τα τελευταία 30 χρόνια, ενώ η φοροαποφυγή των πολυεθνικών κοστίζει, κάθε χρόνο  στις φτωχές χώρες 100 δισ.
 
Πρόκειται για ένα ποσό που αντιστοιχεί στην εκπαίδευση 124 εκατ. παιδιών, παιδιών είναι, για ένα ποσό που θα μπορούσε να δαπανηθεί και να αποφευχθούν 6 εκατομμύρια χαμένες  ζωές παιδιών, από την έλλειψη ιατροφαρμακευτικής περίλαλψης. 
 
Παράλληλα, στην έρευνα αναφέρεται πως ο πλούτος των πολύ πλούσιων έχει αυξηθεί ετησίως κατά 11%, κατά μέσο όρο, από το 2009. Οι γυναίκες, σύμφωνα με την Oxfam, θα χρειαστούν 170 χρόνια για να φτάσουν στο σημείο να πληρώνονται το ίδιο με τους άνδρες.
 
Οι οκτώ που αναφέρει η έκθεση είναι ο Μπιλ Γκέιτς, ο ιδρυτής της βιομηχανίας ρούχων Inditex Αμάνθιο Ορτάγκα, ο επενδυτής Ουόρεν Μπάφετ, ο επιχειρηματίας τηλεπικοινωνιών στο Μεξικό Κάρλος Σλιμ, ο διευθυντής της Amazon Τζεφ Μπέζος, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ του Facebook, ο συνιδρυτής της τεχνολογικής εταιρείας Oracle Λάρι Έλισον, ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom