Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2017

Έρμαια της γραφειοκρατίας δεκάδες παιδιά με ειδικές ανάγκες στη Θεσσαλονίκη


Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης

Το χειρότερο του πρόσωπο δείχνει για ακόμη μια φορά το ελληνικό κράτος, που υπό τις άλυτες αγκυλώσεις της γραφειοκρατίας, εξανάγκαζει δεκάδες παιδιά με ειδικές ανάγκες να στερούνται ένα εκ των πιο θεμελιωδών δικαιωμάτων τους: αυτό της εκπαίδευσης.


Η αιτία μάλιστα, αυτή τη φορά, δεν είναι η έλλειψη κονδυλίων που υποβαθμίζει την ποιότητα των υπηρεσιών πρόνοιας, αλλά... η αδυναμία συντονισμού και λήψης αποτελεσματικών αποφάσεων από τη δημόσια διοίκηση, προκειμένου να προσφερθούν στους πολίτες τα αυτονόητα. 
Ο λόγος για το Τ.Ε.Ε. Ειδικής αγωγής Β Βαθμίδας Ανατολικής Θεσσαλονίκης, όπου φοιτούν στο γυμνάσιο και στο λύκειο περίπου 160 παιδιά με ελαφριά νοητική στέρηση, αυτισμό και κινητικά προβλήματα. Για περίπου 20 από αυτά, η χρονιά όμως δεν ξεκίνησε ποτέ, καθώς τα ειδικά πούλμαν που προβλέπονται για τη μεταφορά τους δεν έχουν ναυλωθεί, εξαιτίας... καθυστερήσεων στους σχετικούς διαγωνισμούς της Περιφέρειας!

​«Η Θεσσαλονίκη έχει τόσα προβλήματα για τις μετακινήσεις ανθρώπων όπως ο γιος μου, τώρα του στερείται και το σχολείο του»Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Βαρβάρας Γερασιμοπούλου, μητέρα του 16χρονου Γιώργου. Όπως τονίζει στο zougla.gr, το συγκεκριμένο πρόβλημα παρατηρείται κάθε χρόνο, αλλά ειδικά φέτος, ο γιος της δεν έχει παρακολουθήσει ούτε ένα μάθημα. «Είναι αδύνατον να τον πηγαίνω η ίδια στο σχολείο. Εξαιτίας του διαγωνισμού για τη μεταφορά τους που ξεκινάει... μετά την αρχή της σχολικής χρονιάς, ο γιος μου εκτός από τα μαθήματα, αποκόβεται από τους φίλους του, το περιβάλλον του, χάνει τα πάντα. Η Θεσσαλονίκη έχει τόσα προβλήματα για τις μετακινήσεις ανθρώπων όπως ο γιος μου, τώρα του στερείται και το σχολείο του», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Το ντροπιαστικό αυτό για τη χώρα μας πρόβλημα δεν είναι καινούριο. Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων, μετά τις συνεχείς εκκλήσεις προς την Περιφέρεια, που δεν επέφεραν κανένα αποτέλεσμα, προέβη σε μηνυτήρια αναφορά στο εισαγγελέα πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.

Διαβάστε τα αποσπάσματα της μήνυσης:

 

Η ανάλυση του προβλήματος, όπου γίνεται και αναφορά στις διεθνείς συμβάσεις του ΟΗΕ για τα Δικαώματα του Παιδιού...
Η ανάλυση του προβλήματος, όπου γίνεται και αναφορά στις διεθνείς συμβάσεις του ΟΗΕ για τα Δικαώματα του Παιδιού...


Οι Γονείς δηλώνουν εξοργισμένοι για την αδιαφορία των αρμόδιων οργάνων...
Οι Γονείς δηλώνουν εξοργισμένοι για την αδιαφορία των αρμόδιων οργάνων...


...και ψάχνουν το δίκιο τους στον Εισαγγελέα...
...και ψάχνουν το δίκιο τους στον Εισαγγελέα...

Η πρόεδρος του Συλλόγου ΓονέωνΈλενα Παπαδοπούλου, διευκρινίζει στο zougla.gr: «Οι Περιφέρειες εκτελούν το νόμο, όμως ο ίδιος ο νόμος είναι στην ουσία του τρομερά γραφειοκρατικός, εξ ου και οι καθυστερήσεις. Θα πρέπει να τροποποιηθεί ο νόμος, ή να βγει διορθωτική απόφαση, ώστε ή να εξαιρούνται από αυτή τη διαγωνιστική διαδικασία τα ΑΜΕΑ ή να δίνεται προτεραιότητα στη μεταφορά τους». 

Το zougla.gr επικοινώνησε με τη διευθύντρια του ειδικού σχολείουΜαριάννα Νικολαΐδου, η οποία τόνισε από την πλευρά της ότι πιέζει συνεχώς τους αρμόδιους για την επίλυση του προβλήματος. «Μέχρι πρόσφατα 20 παιδιά δεν μπορούσαν να μετακινηθούν, για τα 14 βρέθηκε λύση ενώ εκκρεμεί για τα υπόλοιπα 6», μας ενημέρωσε, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τις απουσίες για τους συγκεκριμένους μαθητές.

http://www.zougla.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom