Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Ιμια ξημερώματα 31ης Ιανουαρίου 1996: Το χρονικό της προδοσίας


Ίμια, 21 χρόνια μετά

26 Δεκεμβρίου 1995: Το τουρκικό φορτηγό πλοίο "Figen Akat" προσαράζει στις βραχονησίδες Ίμια. Ο Τούρκος πλοίαρχος ισχυρίζεται ότι βρίσκεται σε τουρκικά χωρικά ύδατα και αρχικά αρνείται να δεχθεί βοήθεια από ελληνικά μέσα έρευνας και διάσωσης.


28 Δεκεμβρίου 1995: Eλληνικά ρυμουλκά απεγκλωβίζουν το τούρκικο πλοίο και οδηγείται στην Τουρκία.


29 Δεκεμβρίου 1995: Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εκδίδει ρηματική διακοίνωση, στην οποία τα Ίμια χαρακτηρίζονται ως τουρκικό έδαφος.

10 Ιανουαρίου 1996: Η Ελλάδα απορρίπτει τους ισχυρισμούς του τουρκικού ΥΠΕΞ με άλλη ρηματική διακοίνωση, στην οποία αναφέρεται η συνθήκη των Παρισίων του 1947, με την οποία οι βραχονησίδες Ίμια παραχωρήθηκαν από την Ιταλία στην Ελλάδα, κατά την ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων.

4 Ιανουαρίου 1996: Ο Αμερικάνος πρόεδρος Βill Clinton σε επιστολή του προς Ελληνοαμερικανό γερουσιαστή αναφέρει: "Φοβάμαι θερμό επεισόδιο".


19 Ιανουαρίου 1996: Στην Ελλάδα αναλαμβάνει τη πρωθυπουργία ο Κώστας Σημίτης.


25 Ιανουαρίου 1996: Ο δήμαρχος Καλύμνου Δ. Διακομιχάλης συνοδευόμενος από τον Αστυνομικό Διευθυντή της Καλύμνου Γ. Ριόλα, υψώνουν στα Ίμια την ελληνική Σημαία.


28 Ιανουαρίου 1996: Μία ομάδα Τούρκων δημοσιογράφων της εφημερίδας Hurriyet προσεγγίζει τα Ίμια με ελικόπτερο, υποστέλλει την ελληνική Σημαία και υψώνει την τουρκική. Άνδρες του περιπολικού ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ στις 08:00 αντιλαμβάνονται την τουρκική Σημαία. Ο Αρχηγός ΓΕΝ δίνει εντολή στον πλοίαρχο του περιπολικού ΑΝΤΩΝΙΟΥ να σπεύσει στα Ίμια, να αφαιρέσει την τουρκική Σημαία και να υψώσει ξανά την ελληνική.


Ο Αρχηγός ΓΕΝ επικοινωνεί με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Λυμπέρη, τον οποίο ενημερώνει για τα γεγονότα. Ο Α/ΓΕΕΘΑ επιδοκιμάζει τις κινήσεις του Α/ΓΕΝ και παράλληλα ενημερώνει τον υπουργό Εθνικής Αμύνης Γεράσιμο Αρσένη. Όπως αναφέρει ο ίδιος ο Ναύαρχος Λυμπέρης, επικοινωνεί με το Ναυτικό Διοικητή Αιγαίου, Αρχιπλοίαρχο Ι. Καλλιγιάννη, τον οποίο συμβουλεύει όπως η Σημαία υψωθεί μέσω δημάρχου Καλύμνου και όχι απευθείας από το πολεμικό πλοίο. Η επικοινωνία, όμως, δεν κατέστη δυνατή με το πλοίο και η σημαία υψώθηκε από το πλήρωμα του περιπολικού ΑΝΤΩΝΙΟΥ.

30 Ιανουαρίου 1996: Στη δημοσιότητα έρχεται τουρκικό σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο οι Τούρκοι διεκδικούν το σύνολο των βραχονησίδων, οι οποίες βρίσκονται κοντά στα τουρκικά παράλια. Από το πρωί στην περιοχή επικρατεί ένταση. Το απόγευμα, ελληνικά και τουρκικά πολεμικά πλοία έχουν σπεύσει στην ευρύτερη περιοχή των Ιμίων και βρίσκονται σε διάταξη μάχης. Ταυτόχρονα, άνδρες των Ο.Υ.Κ. αποβιβάζονται στα Ανατολικά Ίμια και δυνάμεις των Ειδικών Δυνάμεων στην Καλόλιμνο. Στις 23:00 διατάσσεται επιστράτευση στις στρατιωτικές δυνάμεις Έβρου και νήσων του Αιγαίου. Oι μονάδες του Δ΄ΣΣ εξέρχονται στους προβλεπόμενους από τα σχέδια, χώρους διασποράς με πλήρη επάνδρωση.

Ξημερώματα 31ης Ιανουαρίου 1996: Οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή των Ιμίων είναι εξαιρετικά κακές. Βρέχει συνεχώς και η ορατότητα στην κυριολεξία είναι μηδέν.
Στη 01:15 άνδρες της μονάδας υποβρυχίων καταστροφών (SAT) του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού διαφεύγουν της προσοχής των στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού που επιτηρούν τα Ίμια και αποβιβάζονται στη μικρή Ίμια, στην οποία δε βρίσκονται ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις. Υψώνουν την τουρκική Σημαία. Θα παραμείνουν επτά ώρες. Για πρώτη φορά μετά το 1974, Τούρκοι στρατιώτες καταλαμβάνουν ελληνικό έδαφος.

Το γεγονός διαπιστώνεται από το περιπολικό ΑΝΤΩΝΙΟΥ και επιβεβαιώνεται από ελικόπτερο ΑΒ-212 (ΠΝ-21) της Φ/Γ ΝΑΥΑΡΙΝΟ. Το ΚΥΣΕΑ, ύστερα από μαραθώνια σύσκεψη, απορρίπτει το ενδεχόμενο ανακατάληψης των Ιμίων, για να αποφύγει την πολεμική σύρραξη.
Ωρα 5.04 ΓΕΝ: Το ελικόπτερο να επιστρέψει.
Ωρα 5.05 ΝΑΥΑΡΙΝΟ: Εχω απώλεια επαφής με το ελικόπτερο. Τελευταία του αναφορά EMERGENCY - EMERGENCY 1,5 μίλι βόρεια από το σημείο του ενδιαφέροντος.
Στις 5.07 ο διοικητής της ΑΣΔΕΝ Αντιστράτηγος Δημήτρης Σπυρίδων ενημερώνεται ότι ο ΣΑΜ δεν έχει στο ραντάρ του το ελικόπτερο και ότι το καλεί, δεν του απαντάει και ότι ακούει τη φρεγάτα YAVUZ να το καλεί.
Ωρα 5.13 ΓΕΝ: Ερωτηματικό: Εχετε επικοινωνίες;
Ωρα 5.14 ΝΑΥΑΡΙΝΟ: Αρνητικό
Ωρα 5.14 ΓΕΝ: Ερωτηματικό. Εάν αποκτήσατε κάποια στιγμή επικοινωνία.
Ωρα 5.15 ΝΑΥΑΡΙΝΟ: Τον ακούσαμε που έκανε μια κλήση μόνο.
Ωρα 5.16 ΓΕΝ: Τον έχετε στα Ρ/Ε;
Ωρα 5.16 ΝΑΥΑΡΙΝΟ: Αρνητικό.
Ωρα 5.24 ΓΕΝ: Το EMERGENCY τι ήταν;
Ωρα 5.24 ΝΑΥΑΡΙΝΟ: MASTER CAUTION EMERGENCY

Στις 5:30 το ελικόπτερο καταπέφτει, σκοτώνοντας τους τρεις επιβαίνοντες αξιωματικούς:
Αντιπλοίαρχο Χριστόδουλο Καραθανάση, Αντιπλοίαρχο Παναγιώτη Βλαχάκο, Σημαιοφόρο Έκτορα Γιαλοψό.

Στις 06:10 το πρωί, οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών, Γ. Αρσένης και Θ. Πάγκαλος, ανακοινώνουν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας με προσωπική παρέμβαση του Προέδρου των ΗΠΑ Clinton και του διαμεσολαβητή R. Holbrooke. Οι ελληνικές δυνάμεις αποχωρούν από τα Ίμια παίρνοντας μαζί και την ελληνική Σημαία. Το ίδιο πράττουν και οι Τούρκοι καταδρομείς (no flags, no ships, no troops).

Τα ερωτήματα για το σκοτεινό παρασκήνιο της κρίσης των Ιμίων παραμένουν αναπάντητα. Μέσα στη δίνη της ειδησεογραφίας εκείνων των ημερών, ορισμένα γεγονότα δεν πήραν τη δημοσιότητα που θα έπρεπε. Ένα από αυτά που αξίζει να σημειωθεί είναι η σύλληψη των στρατιωτικών ακολούθων της Ιταλίας και της Ολλανδίας στις 28 Ιανουαρίου στη Μυτιλήνη, όταν διαπιστώθηκε ότι παρακολουθούσαν ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις και βρέθηκαν στη κατοχή τους σχεδιαγράμματα στρατιωτικών εγκαταστάσεων του νησιού, ονόματα και αριθμούς πλοίων που έπλεαν στην περιοχή και άλλες στρατιωτικής φύσεως πληροφορίες.

Δύο εβομάδες αργότερα, στο ναύσταθμο του Ακσάζ πέφτει το ελικόπτερο που μετέφερε 11 βατραχανθρώπους, οι οποίοι είχαν εμπλακεί στην ελληνοτουρκική κρίση. 


Πηγή:http://www.strategyreport.gr/



Η ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΤΩΝ ΙΜΙΩΝ - ΤΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ ΛΑΘΗ



Κ.Σημίτης: Μετά την υποστολή της σημαίας ήρθε το "ευχαριστώ τους Αμερικανούς" (vid)


Δεκαοχτώ χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την κρίση των Ιμίων, την εθνική προδοσία και ταπείνωση που υπέστη ο ελληνικός λαός από την Τουρκία εξαιτίας των χειρισμών της κυβέρνησης του Κώστα Σημίτη. Του πρωθυπουργού της χώρας που συμφώνησε στο σχέδιο των Αμερικανών να υποστείλει τη σημαία από εθνικό έδαφος και μετά, από το βήμα της Βουλής, να ευχαριστήσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Τέτοια ξεφτίλα.
Ξημερώματα της 31ης Ιανουαρίου του 1996 και αφού υπάρχει η πληροφορία περί κατάληψης της δυτικής βραχονησίδας των Ιμίων από Τούρκους κομάντος η κυβέρνηση του Κ. Σημίτη και του Θ. Πάγκαλου αποφάσισαν να κάνουν αποδεκτή τη «φόρμουλα απεμπλοκής» που τους είχαν υποδείξει οι ΗΠΑ.
Η κατάληψη στα δυτικά Ίμια δεν επιβεβαιώθηκε από ελληνικής πλευράς. Ανακοινώθηκε από τους Τούρκους και από τους Αμερικανούς. Ο κ. Σημίτης βρίσκονταν στη Βουλή αντί στο κέντρο επιχειρήσεων του Πενταγώνου, οπότε και ήταν αδύνατο να έχει την πραγματική εικόνα της κατάστασης και οι πληροφορίες να φθάνουν συγκεχυμένες.
Ο αρμόδιος υπουργός των Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος έκανε βόλτες στους τηλεοπτικούς σταθμούς. Η μόνη του συμβολή ήταν να προτείνει να εμφανιστεί πώς την ελληνική σημαία, το πανί όπως αποκάλεσε το εθνικό σύμβολο, δεν την υποστείλαμε, αλλά την πήρε ο… αέρας.
Η Ελλάδα λοιπόν λίγο μετά της 4:00 τα ξημερώματα της 31ης Ιανουαρίου αποδέχεται το σχέδιο no ships-no flags-no troops. Να αποχωρήσουν δηλαδή όλες οι δυνάμεις από τα Ίμια και μαζί τους να πάρουν και τις σημαίες με εγγυητή το State Department (Κριστοφερ και Χόλμπρουκ).
Δεχθήκαμε δηλαδή να κατεβάσουμε την ελληνική σημαία από ελληνικό έδαφος. Δεχθήκαμε τις «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο που η Τουρκία ήθελε για να αμφισβητήσει την κυριαρχία μας.
Είχε το θράσος η κυβέρνηση Σημίτη να ισχυριστεί ότι αποσύρει τη σημαία για να «την προστατέψει από τη βεβήλωση». Τη διέψευσε την ίδια στιγμή ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ λέγοντας πως η υποστολή της σημαίας αποτελεί μέρος της συμφωνίας απεμπλοκής.
Οποία εθνική ταπείνωση και προδοσία. Το πρωί της 31ης Ιανουαρίου όλοι οι Έλληνες βρέθηκαν με σκυμμένα κεφάλια. Το κλίμα είχε βαρύνει ακόμη περισσότερο από την τραγωδία στα Ίμια. Την πτώση του ελικοπτέρου της φρεγάτας «Ναβαρίνο» (PN21) με νεκρούς τους τα μέλη του πληρώματος. Τον κυβερνήτη υποπλοίαρχο Χριστόδουλο Καραθανάση, το συγκυβερνήτη υποπλοίαρχο Παναγιώτη Βλαχάκο και του χειριστή ραντάρ αρχικελευστή Έκτορα Γιαλοψό.
Και όμως ο κ. Σημίτης είχε το θράσος από το βήμα της ελληνικής Βουλής να ευχαριστήσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ για τη συμβολή της στην υποστολή της ελληνικής σημαίας από τα Ίμια.
Τα τρία στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού που απονηώθηκαν από τη φρεγάτα με απίστευτα κακές καιρικές συνθήκες προκειμένου να εκτελέσουν το εθνικό τους καθήκον πέρασαν στο πάνθεον των ηρώων.
Οι Έλληνες όμως σε ένα μεγάλο ποσοστό στήριξαν την κυβέρνηση Σημίτη και την επανεξέλεξαν. Είναι αυτή που ευθύνεται στο μεγαλύτερο βαθμό για τα δεινά που περνά η χώρα και ο λαός σήμερα.
Πέραν δηλαδή των «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο, η τότε κυβέρνηση μαγείρεψε τα στοιχεία για να μπούμε στην ΟΝΕ, μεταφέροντας το χρέος στις επόμενες γενιές και υπέγραψε απίστευτα σκάνδαλα στους χώρους της άμυνας, της υγείας, των δημοσίων έργων και όπου αλλού μπορεί να φανταστεί κανείς. 



Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr 
ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ 31 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1996, 2.04 ΤΟ ΠΡΩΙ
Ιμια: Το σήμα του Α/ΓΕΝ προς τις μονάδες του Στόλου

Δείτε το σήμα ντοκουμέντο από τον Αρχηγό ΓΕΝ αντιναύαρχο Γιάννη Στάγκα τα ξημερώματα 31ης Ιανουαρίου 1996,ώρα 2.04 το πρωί.
"Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι αν χρειαστεί όλοι σας θα φανείτε αντάξιοι της ενδοξου ιστορίας του ΠΝ.
Καλή τύχη και ο Θεός Μαζί σας".

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Τι εισηγήθηκε ο ναύαρχος Χ.Λυμπέρης τη νύχτα των Ιμίων και απέρριψε ο Κ.Σημίτης


Αμέσως μετά την επιβεβαίωση της παρουσίας Τούρκων στη νησίδα, κι ενώ είχε χαθεί το ελικόπτερο ΠΝ21  ο Α/ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Λυμπέρης, εισηγήθηκε τρεις τρόπους επιχειρησιακής αντιμετώπισης στον Κώστα Σημίτη της κατάστασης προκειμένου να επιτευχθεί η ανακατάληψη του εθνικού εδάφους.
Η πρώτη πρόταση αφορούσε τον άμεσο ναυτικό βομβαρδισμό της νησίδας, η δεύτερη προέβλεπε την προσβολή της από αέρος με το πρώτο φως, και η τρίτη την ανάληψη επιχείρησης ανακατάληψης με καταδρομείς.
Είναι εντυπσιακό ότι ο Λυμπέρης ζούσε ακόμα στον "μικρόκοσμο" των Ιμίων ενώ εκεί είχε χάσει το παιχνίδι σε πολιτικό επίπεδο και είχε ήδη τις πρώτες απώλειες σε άνδρες και μέσα.
Η πρώτη πρόταση θα οδηγούσε και τα τουρκικά πολεμικά να κτυπήσουν τους δικούς μας καταδρομείς στην ανατολική Ίμια και η δεύτερη δεν ήταν καθόλου βέβαια ότι θα είχε επιτυχία, αφού τα ελληνικά μαχητικά θα είχαν να αντιμετωπίσουν τα τουρκικά αμέσως μόλις ξημέρωνε.
Το πλέον αντυπωσιακό είναι η παραδοχή Λυμπέρη ότι δεν μπορούσε να εκτελέσει νυκτερινό βομβαρδισμό! Δεν βρισκόμασταν στο 1974, αλλά στο 1996. Και η Αεροπορία δεν είχε ακόμα την δυνατότητα νυκτερινού βομβαρδισμού!
Εν πάση περιπτώσει και οι δύο λύσεις θα οδηγούσαν σε γενικευμένη σύγκρουση.
Άρα έπρεπε να ξεφύγουν οι επιτελείς από τον μικρόκοσμο των Ιμίων, να κτυπηθούν αμέσως όλα τα "λοκαρισμένα" τουρκικά πλοία και ταυτόχρονα να σηκωθούν και να κτυπήσουν τα τουρκικά αεροδρόμια τα μαχητικά μας εκείνη την στιγμή, μέσα στη νύχτα...
Ο πρωθυπουργός απέρριψε τις δύο πρώτες λύσεις και ζήτησε την άμεση ανάληψη ενέργειας αποβίβασης καταδρομέων στη νησίδα για σύλληψη των Τούρκων εντός 45 λεπτών. Αλλά όλα αυτά έπρεπε να γίνουν εντός δύο ωρών.
Ο Α/ΓΕΕΘΑ δήλωσε ότι αυτό δεν μπορούσε να γίνει. Δεν είχε μέσα και άνδρες κοντά. Η Κάλυμνος στα 7 μίλια ήταν "πολύ μακριά".
Στις 05.02΄ π.μ. το ΓΕΝ διατάζει τη μη αποβίβαση των Ελλήνων βατραχανθρώπων.
Στις 05.04΄ π.μ. το ΓΕΝ διατάζει τη «ΝΑΒΑΡΙΝΟ» F461 να ειδοποιήσει το ελικόπτερο να επιστρέψει.

Στις 05.05΄ π.μ. η «ΝΑΒΑΡΙΝΟ» F461 αναφέρει ότι έχει απώλεια επικοινωνίας με το ελικόπτερο. Γνωστοποιεί ότι στην τελευταία επικοινωνία το ελικόπτερο ανέφερε κατάσταση έκτακτης ανάγκης («emergency») και βρισκόταν 1,5 μίλι βόρεια του σημείου ενδιαφέροντος.
Στις 05.40΄ π.μ. επιτυγχάνεται συμφωνία απεμπλοκής με τη διαμεσολάβηση του αμερικανικού παράγοντα και κοινή απόφαση για επαναφορά στην προηγούμενη της κρίσης κατάσταση («status quo ante»). Συμφωνήθηκε η αποχώρηση του συνόλου των ναυτικών μονάδων και των δύο χωρών από την επίμαχη περιοχή. 
Στις 05.58΄ π.μ. το ΓΕΝ διαβιβάζει οδηγίες προς τη φρεγάτα «ΝΑΒΑΡΙΝΟ» F461 σε εφαρμογή των συμφωνηθέντων σε διπλωματικό επίπεδο. Δίδεται εντολή η κανονιοφόρος «ΠΥΡΠΟΛΗΤΗΣ» P61 να απομακρυνθεί τελευταία από την περιοχή αφού παραλάβει τους Έλληνες βατραχανθρώπους και τη σημαία/
Στις 06.10΄ π.μ. σημειώνεται η έναρξη απομάκρυνσης των ναυτικών μονάδων από την περιοχή των Ιμίων. Η ελληνική πλευρά ισχυρίζεται ότι αποσύρει τη σημαία «για να την προστατέψει από τη βεβήλωση», ενώ ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ αναφέρει ότι η υποστολή αποτελεί μέρος της συμφωνίας απεμπλοκής.
Στις 07.12΄ π.μ. το ΓΕΝ ζητά από τον «ΠΥΡΠΟΛΗΤΗ» P61 να αρχίσει να επιβιβάζει τους βατραχανθρώπους από την ανατολική Ίμια. Ζητά επίσης επιβεβαίωση ότι οι τουρκικές ναυτικές μονάδες απομακρύνονται σταδιακά από την περιοχή.
Περί τις 08.00΄ το πρωί στην περιοχή δυτικά της Ικαρίας, και συγκεκριμένα από Ψαρά μέχρι δυτικά της Πάτμου, είχαν αναπτυχθεί οι τουρκικές φρεγάτες «TURGUT REIS» F241 τύπου MEKO-200 Track I και «AKDENIZ» F278 τύπου Knox και τα αντιτορπιλικά «YUCETEPE» D345 τύπου FRAM και «PIYALE PASA» D350 τύπου FRAM εξοπλισμένο με κατευθυνόμενα βλήματα επιφανείας-επιφανείας Harpoon. Όλα είχαν εξέλθει τις βραδινές ώρες της 30ής Ιανουαρίου από τα Στενά του Ελλήσποντου.
Όλα αυτά ήταν υπόθεση τριών λεπτών από την υπέρτερη ελληνική ναυτική δύναμη...
Ποτέ δεν θα μάθουμε αν κτυπούσαμε τι θα γινόταν. Αλλά αν κτυπούσαμε έπρεπε να προσβληθούν ταυτόχρονα και τα τουρκικά αεροδρόμια, τουλάχιστον. Αν όχι και τα στοχοποιημένα τουρκικά στρατηγικά σημεία... 
Σε διαορετική περίπτωση θα αφήναμε την υπέρτερη τουρκική Αεροπορία λόγω της ύπαρξης των AIM-120A να κυριαρχήσει στις αερομαχίες και των AGM-88B HARM να καταστρέψει το ελληνικό δίκτυο αεράμυνας. Όπλα που εμείς δεν είχαμε.
Και αυτό θα πρέπει να το θυμούνται όλοι: Τα τουρκικά αεροδρόμια, σε οποιαδήποτε περίπτωση πρέπει να είναι ο πρώτος στόχος μας. ;Oλα τα 'άλλα έπονται...
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom