Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017

Κυπριακό:Ο πιθανός πρώτος χάρτης της Ε/κ πλευράς - Το κρίσιμο 1%


- Στο τραπέζι των συζητήσεων της Γενεύης οι νέοι χάρτες της Κύπρου
- Το 1% που χωρίζει την Ελληνοκυπριακή με την Τουρκοκυπριακή πλευρά
- Στο μάξιμουμ αναμένεται να κινηθεί η πρόταση των τουρκοκυπρίων
- Δείτε τον χάρτη που θα προτείνει η κυβέρνηση Αναστασιάδη


Το εδαφικό μπαίνει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης για το Κυπριακό στη Γενεύη, με τις δύο πλευρές να παρουσιάζουν τους προτεινόμενους νέους χάρτες, με την ανακατανομή σε περιοχές και ακτογραμμή.

Η κυπριακή εφημερίδα “Πολίτης” παρουσιάζει μάλιστα έναν χάρτη που αναμένεται να καταθέσει η ελληνοκυπριακή πλευρά με το 28,2% του νησιού, υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση. Από την πλευρά της η τουρκοκυπριακή πλευρά, δηλώνει και επίσημα, πως θα καταθέσει χάρτη με ποσοστό 29,2% δικής της διοίκησης.

Υπό διαπραγμάτευση βρίσκονται 92,2 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους, για το κατά πόσο θα περιληφθούν υπό ελληνοκυπριακή ή τουρκοκυπριακή διοίκηση, μέσα από το 1% το οποίο τίθεται υπό συζήτηση για να υπάρξει συμφωνία σε χάρτη, δηλαδή 28,2%-29,2%, αν λάβει κανείς υπόψη το σύνολο της έκτασης της Κύπρου σε τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Με βάση τα κριτήρια που έχει θέσει η Ελληνοκυπριακή πλευρά για το εδαφικό και τα οποία περιλαμβάνουν δικαίωμα επιστροφής σε 100 χιλιάδες πρόσφυγες, επέκταση των ακτογραμμών υπό Ελληνοκυπριακή διοίκηση, επιστροφή εδαφών που είχαν ψηλή συγκέντρωση πληθυσμού πριν το 1974 και εδάφη που έχουν ιστορική, αρχαιολογική ή θρησκευτική σημασία, αλλά και με βάση τους χάρτες που ετοιμάστηκαν στα σχέδια Ανάν 2 και 5, ένας πιθανός χάρτης τον οποίο μπορεί η Ε/κ πλευρά να καταθέσει ως αρχή για διαπραγμάτευση είναι ο ακόλουθος όπως τον ετοίμασε η εφημερίδα “Πολίτης”.
(Ο χάρτης αυτός, θα τεθεί υπό διαπραγμάτευση και άρα, δεν μπορεί να θεωρείται ως ο χάρτης της συμφωνίας.)

Με χάρτη 29.2% οι Τουρκοκύπριοι
Εάν ο χάρτης που η τ/κ πλευρά θα καταθέσει στο εδαφικό είναι πάνω από 29,2% δεν θα πραγματοποιηθεί η Διάσκεψη για την Κύπρο, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ για τις συνομιλίες.

Οι ίδιες πληροφορίες εκτιμούν ότι μετά την κατάθεση του χάρτη θα χρειαστεί μία ώρα για να μελετηθεί από τους ειδικούς και αυτό που η ε/κ πλευρά θεωρεί σημαντικό είναι ο αριθμός των προσφύγων που θα μπορούν να επιστρέψουν υπό ε/κ διοίκηση, με βάση το χάρτη που θα παρουσιάσει η τ/κ πλευρά.

Επίσης θα διακριβωθεί αν ικανοποιούνται μια σειρά άλλα κριτήρια που είχαν τεθεί, όπως η περίληψη ή όχι της περιοχής της Μόρφου, οι ακτογραμμές, η συνδεσιμότητα κ.α. Η ε/κ πλευρά φέρεται έτοιμη να αντιδράσει με 3-4 επιλογές σε αυτό που θα παρουσιαστεί ενώπιόν της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom