Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2016

Πρατηριούχοι:Nα μειωθούν οι φόροι σε πετρέλαιο θέρμανσης και να μην αυξηθούν σε κίνησης


Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (Π.Ο.Π.Ε.Κ.), απευθύνει έκκληση προς τον κ. Πρωθυπουργό και όλους τους αρμόδιους Υπουργούς, να αναθεωρήσουντην απόφασή τους για την αύξηση του Ε.Φ.Κ κατά 22% στο πετρέλαιο θέρμανσης από τις 15 Οκτωβρίου και να προχωρήσουν σε μία γενναία αναπροσαρμογή στα επίπεδα της τροπολογίας-προσθήκης που υπέγραψαν και κατέθεσαν στη Βουλή, 72 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ το Σεπτέμβριο του 2014, για επαναφορά του ΕΦΚ πετρελαίου θέρμανσης στα 21 ευρώ το χιλιόλιτρο.

Στην Αιτιολογική Έκθεση της τροπολογίας-προσθήκης αναφέρεται ότι,

«Η ενέργεια αποτελεί αγαθό πρώτης ανάγκης και είναι απαραίτητο για τη θέρμανση, τον φωτισμό, τη συντήρηση και το μαγείρεμα των τροφίμων, την τροφοδοσία με ζεστό νερό και την εκτέλεση οικιακών εργασιών. Η πρόσβαση και η χρήση ενέργειας καθορίζουν ως εκ τούτου τη δυνατότητα των πολιτών να έχουν αξιοπρεπή διαβίωση. Το πετρέλαιο θέρμανσης είναι είδος πρώτης ανάγκης και επιβίωσης και επομένως δεν θα έπρεπε να επιβαρύνεται με κανένα φόρο (ειδικό φόρο, Φ.Π.Α.). Συνεπώς επιβάλλεται να υπάρξει κατάργηση όλων των φόρων.

Τα έσοδα που χάθηκαν από τον προϋπολογισμό λόγω της εξίσωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης ήταν άνω των 237 εκατ. ευρώ. Συνολικά στο διάστημα Δεκεμβρίου 2012 - Ιουλίου 2013 η Κυβέρνηση χορήγησε για επίδομα θέρμανσης 82 εκατ. ευρώ. Η καθαρή αύξηση των κρατικών εσόδων ήταν μόλις 102 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης μειώθηκε κατά 68,7% δηλαδή 257,39 εκατ. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν και τα 82 εκατ. ευρώ που διατέθηκαν ως επίδομα θέρμανσης. Αθροιστικά δημιουργήθηκε μια τρύπα ύψους 340 εκατ. ευρώ περίπου, από τα οποία, αφαιρώντας τα 102 εκατ. ευρώ της αύξησης στα έσοδα λόγω ΕΦΚ, προκύπτει ότι τα συνολικά έσοδα από το πετρέλαιο θέρμανσης μειώθηκαν κατά 237 εκατ. ευρώ.

Tο απαράδεκτο και αναποτελεσματικό μέτρο της εξίσωσης των φόρων –με το πρόσχημα της αντιμετώπισης του λαθρεμπορίου - οδήγησε τα νοικοκυριά στις πιο κρύες περιοχές της χώρας, στο να μειώσουν δραματικά την κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης με αποτέλεσμα από τη μια μεριά οι πολίτες να στερούνται, εν μέσω χειμώνα, το αγαθό της θέρμανσης και από την άλλη το Δημόσιο να μην έχει όφελος από αύξηση των φορολογικών εσόδων. Όσο δε για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου πετρελαιοειδών –όπως πάγια υποστηρίζουμε– απαιτείται η ύπαρξη αντίστοιχης πολιτικής βούλησης και όχι φορομπηχτικά μέτρα «εξόντωσης» των πολιτών.

Παράλληλα με την απώλεια εσόδων του ελληνικού δημοσίου και το κοινωνικό πρόβλημα που δημιουργήθηκε, η οικολογική καταστροφή στο περιβάλλον είναι ανυπολόγιστη. Η λαθροϋλοτομία κατέστρεψε μεγάλες δασικές εκτάσεις και η ατμοσφαιρική μόλυνση στα αστικά κέντρα ήταν τεράστια, επειδή οι πολίτες προκειμένου να θερμανθούν έκαιγαν οποιοδήποτε καύσιμο υλικό.

Σε ότι αφορά στην κυβερνητική δικαιολογία που αφορά την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων αυτή καθίσταται αυτοκαταργούμενη εφόσον η κυβέρνηση προωθεί ήδη το σύστημα εισροών-εκροών στα πρατήρια και προτίθεται, όπως διαβεβαιώνει, να λάβει μέτρα για την πάταξη του λαθρεμπορίου στα καύσιμα ναυτιλίας και εξαγωγών.

Επειδή λοιπόν το μέτρο στην ουσία δεν προσέφερε κάτι στην εθνική οικονομία ή στην πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων, προτείνουμε την άμεση ακύρωση της εξίσωσης των ειδικών φόρων στα πετρέλαια θέρμανσης και κίνησης και την επιστροφή –ως πρώτο βήμα στα πλαίσια της συνολικότερης εξέτασης του θέματος με σκοπό κανένα νοικοκυριό να μην στερείται το αγαθό της θέρμανσης αλλά και με γνώμονα την αύξηση των δημοσίων εσόδων – στο καθεστώς που ίσχυε τον Μάρτιο του 2011.

Συγκεκριμένα τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, στα επίπεδα του Μαρτίου 2011 , δηλαδή στα 21 € τα 1.000 λίτρα. Η εξαγγελία του κ. Πρωθυπουργού, για μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 30%, είναι ανεπαρκής, διότι η αύξηση του ΕΦΚ από τον Μάρτιο του 2011 είναι 1471%. Συνεπώς η ανεπαρκέστατη μείωση του ΕΦΚ κατά 30%, δεν λύνει το υπαρκτό πρόβλημα που αφορά την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης από όλες τις λαϊκές οικογένειες, διότι η τιμή του θα συνεχίζει να είναι απλησίαστη για την συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού που βιώνει τις μνημονιακές πολιτικές και του έχουν συρρικνώσει δραματικά το εισόδημα".

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Αξιότιμοι κ.κ Υπουργοί,

Η αναπροσαρμογή του Ε.Φ.Κ άμεσα, στα επίπεδα της τότε προτεινόμενης τροπολογίας, εξηγείται απόλυτα από την τότε αιτιολογική σας έκθεση, και απεικονίζει καθ’ ομολογία σας τις συνθήκες στις οποίες επιβίωναν οι Έλληνες το 2014 και πόσο πολύ χειρότερα σήμερα, μετά τις συνεχείς μειώσεις των εισοδημάτων τους (Μισθοί-Συντάξεις-ΕΝΦΙΑ-κ.λπ.).

Παρακαλούμε όπως λάβετε πολύ σοβαρά τις συνθήκες που διαβούν σήμερα οι Έλληνες όταν το 35% περίπου βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας, επαναφέροντας τον Ε.Φ.Κ στο πετρέλαιο θέρμανσης στα 21 ευρώ το χιλιόλιτρο, καταργώντας παράλληλα το αναχρονιστικό και γραφειοκρατικό μέτρο της περιορισμένης επιδότησης.

Η έκκλησή μας, να μη υλοποιηθεί η απόφασή σας για την αύξηση του Ε.Φ.Κ στο πετρέλαιο θέρμανσης, αφορά και την επικείμενη αναπροσαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2017, του Ε.Φ.Κ στο Πετρέλαιο κίνησης κατά 25%, της Αμόλυβδης κατά 5% και του Υγραερίου κίνησης κατά 30%.

Όσο δε για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου -που δεν γίνεται βεβαίως από τους Πρατηριούχους- και της παράνομης διακίνησης Πετρελαιοειδών και Ενεργειακών προϊόντων, –όπως πάγια υποστηρίζουμε και εμείς– απαιτείται η ύπαρξη αντίστοιχης αποφασιστικής πολιτικής βούλησης και όχι φορομπηχτικά μέτρα «εξόντωσης» των πολιτών.
http://www.timelink.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom