Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016

Αποκάλυψη: Τρεις «τρύπες» στον τουρκικό φάκελο αθωώνουν τους «8»

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Τα τρία υπό διερεύνηση επιχειρήματα της τουρκικής κυβέρνησης για την έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών παρουσιάζει ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, που φέρνει στο φως το φάκελο που εστάλη στις ελληνικές Αρχές με τα στοιχεία που συνέλεξε η τουρκική πλευρά.

Νομικοί κύκλοι σχολιάζουν ότι ο φάκελος των 84 σελίδων έχει «τρύπες», καθώς δεν τεκμηριώνονται τα αδικήματα, ενώ ακόμα και η περιληφθείσα τουρκική έκθεση εμπειρογνωμοσύνης αναφέρει ότι «για να εντοπιστούν το δρομολόγιο, οι ώρες λειτουργίας του κινητήρα και το ιστορικό πτήσεων είναι ωφέλιμο να διενεργηθεί πιο αναλυτική εξέταση επί των συστημάτων».

Ενδεικτικό είναι, επίσης, ότι δεν παρέχονται αποδεικτικά στοιχεία από την ανάλυση των κλήσεων που έκαναν οι οκτώ αξιωματικοί το βράδυ του πραξικοπήματος, ενώ γίνεται παραδοχή ότι «τα ελικόπτερα που χρησιμοποίησαν ήταν μεταφορών γενικής χρήσης».

Τα τρία βασικά στοιχεία στα οποία βασίζεται η τουρκική πλευρά είναι:

1) Η επικοινωνία των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών με τον αντισυνταγματάρχη πιλότο Αεροπορίας Στρατού Δ.Ο., ο οποίος συνελήφθη από Τούρκους αστυνομικούς κατηγορούμενος για την απόπειρα δολοφονίας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Είχαν πολλές συνομιλίες με τον Δ.Ο. Ο ύποπτος… μίλησε με τον αντισυνταγματάρχη Δ.Ο. τρεις φορές, ο ύποπτος… 15 φορές, ο ύποπτος… τέσσερις φορές και ο… δύο φορές.

Ο αντισυνταγματάρχης είναι αυτός που μαζί με τον… μετέφεραν ειδική ομάδα ειδικών επιχειρήσεων που υπάγεται στην ομάδα έρευνας και διάσωσης του αρχηγείου Γενικού Επιτελείου κοντά στο ξενοδοχείο όπου βρισκόταν ο Ταγίπ Ερντογάν στην επαρχία Μαρμαρίς αλλά λόγω του ότι ο πρόεδρος είχε αναχωρήσει λίγο πριν δεν μπόρεσαν να εφαρμόσουν το σχέδιό τους. Οταν οι ύποπτοι θέλησαν να πάρουν πίσω τους άνδρες τους, η ομάδα ασφαλείας του προέδρου άνοιξε πυρ εναντίον του ελικοπτέρου.

Στη συνέχεια, το ελικόπτερο προσγειώθηκε στο στρατιωτικό αεροδρόμιο στην επαρχία Τσιγλί και συνελήφθησαν εκεί», αναφέρεται στο φάκελο.

Από την πλευρά τους οι οκτώ Τούρκοι απαντούν στις ελληνικές Αρχές ότι «ο αντισυνταγματάρχης ήταν ο προϊστάμενός μας και είναι φυσιολογικό να τον καλέσουμε μια τέτοια ημέρα στο τηλέφωνο αφού δεν απαντούσε στον ασύρματο. Είναι ο άνθρωπος που μας έδωσε εντολή για περισυλλογή τραυματιών».

Ισχυρίζονται, επίσης, ότι δεν μίλησαν ποτέ τελικά μαζί του γιατί δεν σήκωσε το τηλέφωνο. Η τουρκική πλευρά δεν έχει προσκομίσει στοιχεία που να δείχνουν διάρκεια κλήσεων, συνεπώς δεν αποδεικνύεται πουθενά στο φάκελο ότι μίλησαν μαζί του.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ

Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom