Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016

Αύξησαν τις περιουσίες τους κατά 237 δισ. δολάρια οι δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη


Οι μεγαλύτερες περιουσίες του πλανήτη κινούνταν σε ισορροπίες τρόμου μεταξύ ημερήσιων κερδών και ζημιών και αυξήθηκαν κατά 5,7% στα 4,4 τρισ. δολάρια στο κλείσιμο της 27ης Δεκεμβρίου.


Το 2016 ήταν η χρονιά που οι λαϊκιστές έδωσαν άλλη μορφή στην παγκόσμια πολιτική σκακιέρα, Ήταν επίσης η χρονιά που οι οικονομικά ισχυροί έγιναν πλουσιότεροι κατά 237 δισ. δολάρια σε σχέση με της αρχές του έτους.

Η χρονιά άρχισε με τα απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία της Κίνας, συνεχίστηκε με τη βρετανική ψήφο υπέρ του Brexit και έληξε με την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ. Οι μεγαλύτερες περιουσίες του πλανήτη κινούνταν σε ισορροπίες τρόμου μεταξύ ημερήσιων κερδών και ζημιών – μιλάμε για μεγέθη της τάξης των 4,8 τρισ. δολαρίων – και αυξήθηκαν κατά 5,7% στα 4,4 τρισ. δολάρια στο κλείσιμο της 27ης Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τον δείκτη δισεκατομμυριούχων του Blooomberg.

«Γενικά, κινούνταν όλοι σε περιβάλλον μεταβλητότητας», αναφέρει ο Σάιμον Σμάιλς, επικεφαλής του τμήματος επενδύσεων για τους πελάτες με μεγάλο καθαρά πλούτο της UBS Wealth Management. «Το 2016 τελειώνει ως ένα έτος θεαματικό από στη σκοπιά του ρίσκου στα περιουσιακά στοιχεία», συμπληρώνει.



Μεγαλύτερος κερδισμένος ο Γουόρεν Μπάφετ, που πρόσθεσε 11,8 δισ. δολάρια στην περιουσία του κατά τη διάρκεια του έτους καθώς η επενδυτική εταιρεία του Berkshire Hathaway είδε την ενίσχυση των θέσεων που κατέχει σε αεροπορικές και τράπεζες μετά τη νίκη – έκπληξη του Τραμπ στις 8/11. Ο Μπάφετ που έχει δεσμευτεί να παραδώσει το μεγαλύτερο κομμάτι της περιουσίας του σε φιλανθρωπικούς σκοπούς, δώρισε μερίδιο 2,6 δισ. δολ. της Berkshire Hathaway τον περασμένο Ιούλιο.

Γουόρεν Μπάφετ


Όσο για την περιουσία του; Αυξήθηκε κατά 19% στα 74,1 δισ. δολ. μέσα σε ένα έτος. Είναι ο 2ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο.

Στα ατομικά κέρδη για το 2016 κυριάρχησαν οι Αμερικανοί. Στον σχετικό δείκτη του Bloomberg, οι τέσσερις από τους πέντε πλούσιους που είδαν τη μεγαλύτερη άνοδο στα περιουσιακά τους στοιχεία ήταν Αμερικανοί. Μεταξύ αυτών π συνιδρυτής της Microsoft Corp., Μπιλ Γκέιτς που είναι και ο πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη με 91.5 δισ. δολ. και ο «πετρελαιάς» Χάρολντ Χαμ.

Μπιλ Γκέιτς


Σε κάθε περίπτωση, οι πλουσιότεροι άνθρωποι στις ΗΠΑ ήταν αντίθετοι στην προεδρία του Τραμπ κατά τη διάρκεια των εκλογών, μεταξύ αυτών ο ιδιοκτήτης των Dallas Mavericks, Μαρκ Κιούμπαν που τον περασμένο Μάιο είχε πει στα media ότι οι μετοχές θα μπορούσαν να υποχωρήσουν και κατά 20% αν ο Τραμπ κέρδιζε την προεδρία.


hamm
Ο Χάρολντ Χαμ
Οι Αμερικανοί δισεκατομμυριούχοι – μεταξύ αυτών και ο Μπάφετ – στήριξαν τη Χίλαρι, ωστόσο με τη νίκη Τραμπ έβγαλαν κέρδος από τη νίκη του δεύτερου, καθώς πρόσθεσαν 77 δισ. δολ. στις περιουσίες τους, λόγω προσδοκιών για χαλάρωση των κανονισμών στις επιχειρήσεις. Ως εκ τούτου αναμένεται ότι θα υπάρξει όφελος για την αμερικανική βιομηχανία.
Παράλληλα, ο Τραμπ φτιάχνει ένα υπουργικό συμβούλιο με διασυνδέσεις στον επιχειρηματικό κόσμο και μικρή κυβερνητική εμπειρία ένα μείγμα που, σύμφωνα με τον δισεκατομμυριούχο των hedge funds, Ρέι Ντάλιο Θα μπορούσε να απελευθερώσει τις «ζωώδεις δυνάμεις του καπιταλισμού» και να οδηγήσει τις αγορές ακόμα ψηλότερα. Ο Ντάλιο είναι ο 63ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο με 14,1 δισ. δολ.
Ο επενδυτής Γουίλμπουρ Ρος, αντιθέτως, καλωσόρισε την εκλογή Τραμπ, εξάλλου αναλαμβάνει και το υπουργείο Εμπορίου, όπως και το πρώην στέλεχος της Goldman Sachs, Στίβεν Μνούχιν, που αναλαμβάνει υπουργός Οικονομικών. Ο καθαρός πλούτος και των δυο ανέρχεται σε τουλάχιστον 5,6 δισ. δολ.
wil1
Ο Γουίλμπουρ Ρος
Ο Γάλλος, Μπερνάρ Αρνό της LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton που είναι και ο μόνος μη Αμερικανός μεταξύ των 5 πλουσίων του δείκτη με τις καλύτερες ετήσιες επιδόσεις, πρόσθεσε 7,1 δισ. δολ. στην περιουσία του που ανέρχεται σε 38,9 δισ. δολ.
americaa
Ο Αμάνσιο Ορτέγκα παραμένει ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Ευρώπη και ήταν στη δεύτερη θέση του δείκτη για το μεγαλύτερο διάστημα του έτους πριν παραδώσει τα σκήπτρα στον Μπάφετ τον Νοέμβριο. Ο Ορτέγκα έπεσε κατά 1,7 δισ. δολ. το 2016 και είναι ο τρίτος πλουσιότερος στον πλανήτη με 71,2 δισ. δολ.
ortega
Ο Αμάνσιο Ορτέγκα (εδώ με την κόρη του)
Ο βασιλιάς των πετρελαίων, Χάρολντ Χαμ, πρόσθεσε 8,4 δισ. δολ. και υπερδιπλασίασε την περιουσία του στα 15,3 δισ. δολ. υνολικά οι δισεκατομμυριούχοι του τομέα μετάλλων, ενέργειας και εξορύξεων είναι 49. Είναι η ομάδα με τις καλύτερες επιδόσεις στον δείκτη καθώς πρόσθεσαν 80 δισ. δολ. και αντέστρεψαν την πτώση κατά 32 δισ. δολ. που είδαν στις περιουσίες τους το 2015.
Στον τομέα τεχνολογίας οι επιδόσεις ήταν οι δεύτερες καλύτερες με 55 δισεκατομμυριούχους να προσθέτουν πλούτο 50 δισ. δολ. το 2016.
bezoz
O Τζεφ Μπέζος
Ο Τζεφ Μπέζος της Amazon διπλασίασε την περιουσία του στα 60 δισ. δολ. το 2015 και το 2016 κέρδισε άλλα 7,5 δισ. δολ.
Έπεται ο Ζούκερμπεργκ της Facebook που πρόσθεσε άλλα 5,4 δισ. δολ.
Αλλοι δισεκατομμυριούχοι στον δείκτη είναι ο πατέρας και ο γιος πίσω από την τεκίλα Χοσέ Κουέρβο, ο κατασκευαστής της Νέας Υόρκης Αξελ Στάβσκι και ο μεγιστάνας του τομλεα των κατασκευών του Κοσόβου, Μπεχτσέτ Πακόλι.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι οι περισσότερες περιουσίες εκτός ΗΠΑ δεν ευνοήθηκαν από τη νίκη Τραμπ. Αντίθετα υπέστησαν απώλειες από τις ευμετάβλητες τιμές των εμπορευμάτων και την άνοδο των τιμών του δολαρίου. Μεγάλοι χαμένοι, μεταξύ άλλων, ο Κινέζος Γουάν Τζιανλίν που έχασε 5,8 δισ. δολ, ο Νιγηριανός Αλικο Ντανγκότε (ο πλουσιότερος στην Αφρική) που έχασε 4.9 δισ. δολ. και ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Αλγουαλίντ Μπιν Ταλάλ Αλ Σαούντ που έχασε επίσης 4,9 δισ. δολ. (-20%)
aaa
Ο πρίγκπιπας Αλ Ουαλίντ Μπιν Ταλάλ Αλ Σαούντ
newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom