Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2016

ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΑΜΕ ΑΔΕΡΦΕ


Κακά μαντάτα γι’ άλλη μια φορά απ’ το Αγγελόκαστρο Αγρινίου. Τεράστιο πλήγμα δέχτηκαν κι εφέτος οι ελαιοπαραγωγοί του χωριού, και τρέχουν και δεν φτάνουνε, να μαζέψουν ότι έχει απομείνει στα δέντρα, …πριν σαπίσει κι αυτό!

Γλοιοσπόριο λέει ονομάζεται αυτή η αρρώστια που σαπίζει τον καρπό, κι έδειξε τα τελευταία χρόνια τις διαθέσεις του, κανείς όμως δεν μπορούσε να φανταστεί τις διαστάσεις που θα έπαιρνε.

Φέτος απ’ ότι μαθαίνουμε απ’ τους ελαιοπαραγωγούς του χωριού και γενικά όλης της περιοχής, η απώλεια φτάνει τουλάχιστον το ήμισυ της σοδειάς τους, αφού ακόμη και ο καρπός που παραμένει στα δέντρα σαπίζει εκεί, με αποτέλεσμα ούτε στο εμπόριο να μπορεί να προωθηθεί ούτε όμως και λάδι της προκοπής να βγει, καθώς η ποιότητα του λαδιού είναι χάλια.

Η αρρώστια αυτή απ’ ότι μαθαίνω, οφείλεται σε έναν μύκητα, και η βασική αιτία εκδήλωσής της είναι η αυξημένη υγρασία και οι κακές καιρικές συνθήκες που υπήρξαν στην περιοχή όλο το φθινόπωρο, και συνέβαλαν να υπάρχει το τόσο έντονο φαινόμενο τώρα.

Εμφανίζεται όταν ο καρπός αλλάζει χρώμα, αποκτά σκούρες κηλίδες που με τις επικρατούσες ευνοϊκές συνθήκες υγρασίας επεκτείνεται, καλύπτοντας ολόκληρο τον καρπό. Τότε ο καρπός πέφτει στο χώμα ή, αν παραμείνει στο δέντρο, σαπίζει στο δέντρο σε διάστημα 8 ωρών.

Γιατρειά λέει, γεροί ψεκασμοί όταν αρχίζει να αλλάζει το χρώμα της ελιάς από πράσινο σε μαύρο, με παρασκευάσματα χαλκού, τρείς βδομάδες περίπου πριν τη συγκομιδή, και σχεδόν ολοκληρωτικό κλάδεμα, για να αερίζονται καλά τα δέντρα. Παραμύθια τούμπανα δηλαδή, για την άλλη μια φορά ακόμα μαύρη μοίρα του αγρότη.

Κώστας Μπούτιβας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom