Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2016

Παραλήρημα Ερντογάν τορπιλίζει τη λύση του Κυπριακού - Ζητάει αλλαγή της σημαίας! (βίντεο)


Σε παραλήρημα για την Κύπρο εξελίχθηκε η ομιλία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην 7η συνάντηση κορυφής Βοσπόρου για τη διεθνή οικονομική συνεργασία.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας κατηγόρησε την Κύπρο, λέγοντας ότι
"χωρίς να ντρέπονται συμμετέχουν στις συνόδους της ΕΕ με σημαία που περιλαμβάνει ολόκληρη την Κύπρο. Δεν μπορείτε να έχετε τέτοια σημαία εκεί υπάρχει και μια "ΠΔΒΚ". Εσείς είστε η ελληνοκυπριακή διοίκηση νότιας Κύπρου. Στο Βορρά υπάρχει τουρκική δημοκρατία αυτό θα το βλέπετε. Είναι αγένεια. Έτσι ή αλλιώς αυτό θα το καταλάβουν και θα το μάθουν".


Ο Ερντογάν πρόσθεσε πως επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, και του ζήτησε διμερή και πολυμερή συνάντηση και συνέχισε λέγοντας: "Όμως δεν πρέπει πλέον να σέρνεται αυτή η υπόθεση. Πρέπει μέχρι το τέλος του χρόνου να φτάσουμε κάπου. Αλλά εάν ξεκινήσουμε λέγοντας ότι αυτά τα εδάφη θα είναι δικά μας θα τα διοικούμε μόνο εμείς, αν έχουμε τέτοια πράγματα δεν προχωράει".

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με τις παραπάνω δηλώσεις, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Στράτος Ευθυμίου, απάντησε: "Για μία ακόμη φορά η τουρκική ηγεσία προσπαθεί να εξισώσει το θύτη με το θύμα, προχωρώντας σε ανιστόρητους και αυθαίρετους συμψηφισμούς που επιχειρούν να διαγράψουν τις ευθύνες της Τουρκίας ως κατοχικής δύναμης".

Από την πλευρά του, ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών, Γιώργος Κουμουτσάκος, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Ερντογάν, τόνισε: "Ο Πρόεδρος της Τουρκίας εξελίσσεται σε παράγοντα αστάθειας ολόκληρης της περιοχής.Κλιμακώνει συνεχώς την αδιαλλαξία και την προκλητικότητά του.

Αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λωζάνης, απειλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση με το μεταναστευτικό - προσφυγικό και τώρα δυναμιτίζει τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο τους.

Η διεθνής κοινότητα, τα Ηνωμένα Έθνη, η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και το ΝΑΤΟ, που ενδιαφέρονται για τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή, οφείλουν να παρέμβουν άμεσα προς την Άγκυρα.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, οφείλει να πάρει άμεσα πρωτοβουλίες η ελληνική Κυβέρνηση".

Μήνυμα και στις Βρυξέλλες έστειλε ο Ερντογάν, ο οποίος δήλωσε πως η Τουρκία έχει "πάρα πολλές εναλλακτικές" εκτός από την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προσθέτοντας όμως ότι "δεν έχει κλείσει το βιβλίο" της ΕΕ, παρά την πρόταση του Ευρωκοινοβουλίου να "παγώσουν" οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα.

"Δεν έχουμε ακόμη κλείσει το βιβλίο της ΕΕ (…), όμως το τρέχον πλαίσιο δεν μας επιτρέπει να έχουμε αισιόδοξες προσδοκίες", δήλωσε ο Ερντογάν στη διάρκεια ομιλίας του στην Κωνσταντινούπολη. Και πρόσθεσε: "Υπάρχουν για την Τουρκία πάρα πολλές εναλλακτικές" εκτός από την ΕΕ.

Χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε ότι η Άγκυρα βρίσκεται σε συζητήσεις με άλλους πιθανούς εταίρους. "Μπορούμε να συνεχίσουμε τον δρόμο μας με έναν από αυτούς", τόνισε.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Ερντογάν είχε δηλώσει ότι η Τουρκία δεν χρειάζεται να ενταχθεί στην ΕΕ «με οποιοδήποτε κόστος» και άφησε να εννοηθεί ότι η χώρα του ενδέχεται να γίνει μέλος του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης (SCO), ενός μπλοκ στο οποίο συμμετέχουν η Κίνα, η Ρωσία και κράτη της κεντρικής Ασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom