Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου 74 χρόνια πριν (βίντεο)


Σήμερα γιορτάστηκε στο Γοργοπόταμο και σε όλη τη χώρα, η Ημέρα της Εθνικής Αντίστασης, που καθιερώθηκε με το άρθρο 10 του νόμου 1285/82, ως ελάχιστος φόρτος τιμής σε όλους εκείνους που αγωνίστηκαν, βασανίστηκαν ή έπεσαν ηρωικά στη μάχη κατά των στρατευμάτων κατοχής τη περίοδο 1941-1944.

Η επιχείρηση στο Γοργοπόταμο με την ανατίναξη της γέφυρας  (τη νύχτα της 25ης προς 26η Νοεμβρίου του 1942), πραγματοποιήθηκε από αντιστασιακές δυνάμεις του ΕΛΑΣ του Άρη Βελουχιώτη και του ΕΔΕΣ του Ναπολέοντα Ζέρβα, με τη συνεργασία Άγγλων πρακτόρων.

Ηταν μία από τις σημαντικότερες πράξεις αντίστασης στην κατεχόμενη Ευρώπη την περίοδο του 2ου παγκοσμίου πολέμου, επελέγη ωστόσο να σηματοδοτήσει ολόκληρη την Αντίσταση του ελληνικού λαού και εξαιτίας του ενωτικού χαρακτήρα της,αφού ήταν η πρώτη και τελευταία φορά που οι αντιστασιακές δυνάμεις της χώρας έδρασαν από κοινού ενάντια στον ξένο κατακτητή.

Οι κατακτητές σε αντίποινα εκτέλεσαν συνολικά 26 πατριώτες εκ των οποίων 7 στα κατεστραμμένα βάθρα της γέφυρας.

 Η Ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοποτάμου, από τις ενωμένες αντιστασιακές οργανώσεις του Ε.Α.Μ και του Ε.Δ.Ε.Σ  την νύχτα της 25ης Νοεμβρίου 1942 είναι το κορυφαίο   γεγονός   της Ελληνικής Εθνικής Αντίστασης του Ελληνικού Λαού στην Νεότερη Ιστορία μας.

 Τον Σεπτέμβριο του 1942 Aγγλικό κλιμάκιο με αρχηγό το συνταγματάρχη Μάγερς αποβιβάζεται κρυφά στην Ελλάδα, έρχεται σε επαφή με τις διάφορες αντάρτικες ομάδες και κατορθώνει να συντονίσει τις ενέργειες τους. 

Αποτέλεσμα του συντονισμού αυτού ήταν η ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοποτάμου.

      Στην ανατίναξη έλαβαν μέρος  120 άνδρες του Ε.Α.Μ. , 65 του Ε.Δ.Ε.Σ  και 12 Αγγλοι κάτω από την προσωπική καθοδήγηση του Αρη Βελουχιώτη και του Ναπολέοντα Ζέρβα.

  Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου καθυστέρησε για αρκετές εβδομάδες τον ανεφοδιασμό των Γερμανών που μάχονταν στην Αφρική για ένα τουλάχιστον πολύτιμο μήνα, έδωσε το έναυσμα να φουντώσει το αντάρτικο στα βουνά της Ρούμεληςανύψωσε το ηθικό των Ελλήνων και καταξίωσε τον ένοπλο αγώνα στην συνείδηση των συμμάχων.

 Γοργοπόταμος και εθνική Αντίσταση - Ντοκιμαντέρ,

Δείτε περισσότερα βίντεο και Ντοκιμαντέρ εδώ 

Διαβάστε το ιστορικό της ανατίναξης ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom