Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2016

Βόμβες έτοιμες να σκάσουν τα hot spots: 11.500 εγκλωβισμένοι μετανάστες (βίντεο)

Σε κατάσταση επιφυλακής βρίσκονται οι φορείς των νησιών που φιλοξενούν πρόσφυγες, εξαιτίας και των επεισοδίων που σημειώνονται συχνά. Οι αρμόδιοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στην κυβέρνηση και στα συναρμόδια υπουργεία που έχουν αναλάβει τη διαχείριση του μεταναστευτικού.
Τα χθεσινά επεισόδια στο hot spot της Μόριας στη Λέσβο και στο Βαθύ της Σάμου, αποτελούν από ό,τι φαίνεται την κορυφή του παγόβουνου. Το μεταναστευτικό ζήτημα όσο περνάει ο καιρός αποκτά διαστάσεις που εγκυμονούν πολλούς κινδύνους. Μάλιστα δεν είναι λίγοι αυτοί που μιλούν για μια βραδυφλεγή βόμβα η οποία αργά ή γρήγορα θα σκάσει με απρόοπτες συνέπειες.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έχει στη διάθεση της η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, στα τρία hot spots που βρίσκονται εντός των διοικητικών της ορίων φιλοξενούνται περισσότερα από 11.500 άτομα, αριθμός υπερδιπλάσιος από ότι η χωρητικότητα τους η οποία αγγίζει τις 5.450 θέσεις. Συγκεκριμένα αυτή τη στιγμή στο hot spot της Μόριας της Λέσβου διαμένουν περισσότεροι από 5.300 πρόσφυγες, στη Χίο ο αριθμός των μεταναστών που παραμένουν εγκλωβισμένοι στο νησί έχει εκτοξευτεί στους 4.200, ενώ στη Σάμο έχει σημειώσει ρεκόρ με περίπου 2000 άτομα να περιμένουν να εξεταστούν οι αιτήσεις ασύλου τους.
Υποστελεχωμένες οι υπηρεσίες ασύλου
Όπως αναφέρουν οι αρμόδιοι η τραγική κατάσταση που παρατηρείται για άλλη μια φορά στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, οφείλεται κυρίως στην υποστελέχωση των υπηρεσιών ασύλου.
«Η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης προέβλεπε τη συνδρομή από πλευράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης με 400 άτομα που θα τοποθετούνταν σε όλα τα hotspots προκειμένου οι περισσότεροι από αυτούς να βοηθήσουν στις αιτήσεις ασύλου των μεταναστών.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έχουμε στη διάθεση μας έχουν έρθει μόνο 19 άτομα τα οποία έχουν διανεμηθεί σε όλα τα νησιά του Αιγαίου», λέει στο protothema.gr η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου και συνεχίζοντας προσθέτει:
«Από την πλευρά του υπουργείου Μεταναστευτικής πολιτικής έχουν διατεθεί 25 άτομα για τις υπηρεσίες ασύλου στα νησιά της Χίου, της Λέσβου και της Σάμου. Ο αριθμός αυτός είναι πολύ μικρός αν αναλογιστεί κανείς ότι θα πρέπει να εξετάσουν περισσότερες από 7.500 αιτήσεις, με τον αριθμό αυτό να ανεβαίνει καθημερινά, καθώς το τελευταίο διάστημα έχουμε περίπου εκατό νέες αφίξεις μεταναστών στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από τα παραλία της Τουρκίας. Είναι γεγονός ότι οι υπηρεσίες ασύλου που εξετάζουν την προώθηση των μεταναστών στην ηπειρωτική Ελλάδα ή της επιστροφής τους στην Τουρκία είναι υποστελεχωμένες».
Μάλιστα από το πρωί της Δευτέρας όπου σημειώθηκαν τα επεισόδια στο hotspot της Μόρια στη Λέσβο, σταμάτησαν να εξετάζονται οι αιτήσεις ασύλου κι είναι άγνωστο ποτέ οι υπάλληλοι θα είναι σε θέση να συνεχίσουν το δύσκολο έργο τους.
Δεν προέβλεψαν αύξηση του ιατρικού προσωπικού στα δοκιμαζόμενα νησιά
Κι αν η μεγάλη συσσώρευση των μεταναστών στα νησιά του Αιγαίου τείνει να πάρει διαστάσεις μόνιμου φαινομένου, την ίδια ώρα οι δομές υγείας βρίσκονται πλέον στα όρια τους. «Υπάρχουν γιατροί στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης όπου έχουν να πάρουν ρεπό εδώ κι ενάμιση μήνα εξαιτίας της πληθώρας των ασθενών. Η παιδιατρική μονάδα είναι γεμάτη από παιδιά μεταναστών. Οι άνθρωποι αυτοί έρχονται στη χώρα μας εξαντλημένοι κι ενώ έχουν αντιμετωπίσει πολλές κακουχίες. Θα πρέπει να υπάρξει ενίσχυση του ιατρικού προσωπικού» , λέει η Χριστίνα Καλογήρου.
Το γεγονός αυτό αν κι έχει κοινοποιηθεί στα αρμόδια υπουργεία, ωστόσο οι ηγεσίες του δε φαίνεται να έδειξαν την απαραίτητη προσοχή. Όπως αναφέρει στο protothema.gr η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου προς έκπληξη τους οι τοπικοί φορείς της Λέσβου διαπίστωσαν ότι στην πρόσφατη προκήρυξη του υπουργείου Υγείας για το διαγωνισμό θέσεων σε περιοχές που υπάρχουν κέντρα φιλοξενίας μεταναστών είχε αποκλειστεί όλο το Αιγαίο.
«Οι ιατρικοί σύλλογοι στους οποίους έγινε αντιληπτή η προκήρυξη μας ανέφεραν ότι ενώ προβλέπει θέσεις προσωπικού για περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδος όπου υπάρχουν χώροι φιλοξενίας μεταναστών, δεν έχει συμπεριληφθεί το Αιγαίο. Το ζήτημα αυτό χρήζει άμεσης επανεξέτασης από τα συναρμόδια υπουργεία», αναφέρει η Χριστίνα Καλογήρου.
Τα επεισόδια είναι συνεχή…
Το πρωί της Δευτέρας το hotspot της Λέσβου τυλίχθηκε στις φλόγες. Οκτώ κοντέινερ κάηκαν ολοσχερώς, ο ουρανός του νησιού του Βορείου Αιγαίου γέμισε από πυκνούς καπνούς, ενώ εκατοντάδες εξαγριωμένοι πρόσφυγες που εξεγέρθηκαν έριξαν τις πύλες κι ηταν έτοιμοι να ξεχυθούν στους δρόμους του νησιού. Κάποιοι απο αυτούς – στην πλειοψηφία τους Πακιστανοί υπήκοοι – έδειχναν να είχαν διάθεση για βανδαλισμούς, ενώ ορισμένοι άλλοι πετούσαν αντικείμενα και κινούνταν απειλητικά εναντίον ατόμων που εργάζονται στο hotspot.
Ας σημειωθεί ότι ανάλογα επεισόδια είχαν απειληθεί και την Κυριακή το πρωί, αντιμετωπίσθηκαν όμως στην αρχή τους με επέμβαση και πάλι των ΜΑΤ.
Επεισόδια, με πετροπόλεμο και επέμβαση των ΜΑΤ έλαβαν χώρα τη Δευτέρα και στο hot spot της Σάμου, μετά από ξεσηκωμό Αφγανών προσφύγων.
Δύο άτομα επιχείρησαν να ξεσηκώσουν τους υπόλοιπους, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένταση και να ξεκινήσει πετροπόλεμος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom