Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

Αναψε φωτιές το ΣτΕ! Στην κοσμάρα της η κυβέρνηση μαγειρεύει νόμους,η Ν.Δ. θέλει εκλογές,ο Λοβέρδος κι ο Ποτάμης την παραίτηση του Παππά..


Αντισυνταγματικός κρίθηκε χτες το βράδυ ο νόμος Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες μετά την πολύωρη διάσκεψη της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, με πλειοψηφία 14 ψήφων έναντι 11.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας επί της ουσίας ακυρώνουν το νόμο ενώ στον αέρα βρίσκεται ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες.

"Καθαρές λύσεις χωρίς αστερίσκους όλα ξεκινούν από το μηδέν" έλεγε αρμόδια πηγή καθώς , σύμφωνα με πληροφορίες , ακυρώνονται όλες οι διοικητικές πράξεις εφαρμογής του νόμου Παππά.

Κι όμως στην κυβέρνηση παρά το φτύσιμο και το κράξιμο νομίζουν ακόμα ότι ψιχαλίζει κι επιμένουν στην προαγγελία νέου νόμου και στην επιβολή ποινών στους τηλεοπτικούς σταθμούς γιατί θέλουν να περάσει το δικό τους.

Η αντιπολίτευση το βιολί της,ζητάει εκλογές,παραιτήσεις και εξαντλείται σε προσωπικές επιθέσεις και βαρυσήμαντες δηλώσεις.

Η δήλωση της Όλγας Γεροβασίλη μετά το χαστούκι από το ΣτΕ:

«Η νομοθετική πρωτοβουλία ανήκει στη δημοκρατικά εκλεγμένη Κυβέρνηση».

Το ΣτΕ -με οριακή πλειοψηφία- έλαβε πριν από λίγο μια απόφαση που προσωρινά παρεμποδίζει τη ρύθμιση του εδώ και 27 χρόνια ασύδοτου τηλεοπτικού τοπίου.

Πρόκειται για το ίδιο δικαστήριο, το οποίο:

- έκρινε συνταγματικά τα μνημόνια, που διέλυσαν την Ελλάδα,

- έκρινε συνταγματικό το «μαύρο» στην ΕΡΤ,

- έκρινε συνταγματικό το PSI που διέλυσε τα ασφαλιστικά ταμεία.

Οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης είναι δεσμευτικές.

Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι οι αποφάσεις της δεν κρίνονται.

Κρίνονται τόσο από την Κυβέρνηση, όσο και από τον ελληνικό λαό που της έδωσε την πλειοψηφία στη Βουλή προκειμένου να βάλει τάξη στο τηλεοπτικό χάος και να σπάσει το τρίγωνο της διαπλοκής.

Ειδικά η συγκεκριμένη απόφαση κρίνεται και από τις συνέπειες που προκαλεί:

- Η επιστροφή της ήδη καταβληθείσας πρώτης δόσης:

o στέλνει 15.000 παιδιά εκτός παιδικών σταθμών.

o εμποδίζει την πρόσληψη 4.000 νοσηλευτών που θα στελέχωναν άμεσα τα δημόσια νοσοκομεία τα οποία χρειάζονται προσωπικό

o στερεί από το δημόσιο προϋπολογισμό 255 εκατ. ευρώ, πόρους αναγκαίους ιδίως σε μια περίοδο που η κοινωνία τους έχει ανάγκη

o και τους επιστρέφει στους λογαριασμούς τεσσάρων πολύ πλουσίων επιχειρηματιών.

- Η σημερινή απόφαση του ΣτΕ οδηγεί τη χώρα στο προηγούμενο αντισυνταγματικό -σύμφωνα με τη δική του νομολογία- καθεστώς.

Αυτό, όμως, δε θα το επιτρέψουμε να συμβεί.

Η νομοθετική πρωτοβουλία ανήκει στη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση.

Τη Δευτέρα φέρνουμε στη Βουλή σχέδιο νόμου που προβλέπει την έκδοση βεβαιώσεων λειτουργίας των ιδιωτικών σταθμών, μέχρις ότου χορηγηθούν οι πρώτες νόμιμες τηλεοπτικές άδειες με βάση το Νόμο 4339/2015.

Τίποτα δεν θα εμποδίσει τη βούληση της Κυβέρνησης να βάλει τάξη, με αρχές και κανόνες ισονομίας, στο ασύδοτο τηλεοπτικό τοπίο.

Η ασυδοσία δεν είναι ούτε συνταγματικά προβλεπόμενη, ούτε ηθικά και πολιτικά ανεκτή.

Η δωρεάν νομή και χρήση των δημοσίων συχνοτήτων ανήκει οριστικά στο παρελθόν».

Δείτε το βίντεο:


Στη συνέχεια το Μαξίμου "ερμήνευσε" τη Γερβασίλη

Με τη νομοθετική πρωτοβουλία που προανήγγειλε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη στη δήλωση της, επί της ουσίας, όπως ανέφεραν πηγές της κυβέρνησης, μέχρι να υπάρξει αδειοδότηση από το ΕΣΡ, όποιος θέλει να εκπέμπει θα πρέπει να πάρει βεβαίωση προσωρινής άδειας.

Για να την πάρει θα πρέπει να πληρώσει και να τηρήσει τις νόμιμες προϋποθέσεις για απασχόληση, υποδομές και πρόγραμμα.

Οι δηλώσεις του Νίκου Παππά στην ΕΡΤ1:

Απόφαση που δικαίως δημιουργεί αίσθημα αδικίας σε μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού, διότι έρχεται να αναστείλει την εφαρμογή μιας πράξης της Διοίκησης που έβαλε τέρμα σε ένα καθεστώς ανομίας και ασυδοσίας 27 χρόνων - και εκτός αυτού μετέφερε πόρους από πλούσιους συμπολίτες μας σε συμπολίτες που είχαν ανάγκη την αξιοποίηση του πόρου, σε παιδικούς σταθμούς νοσοκομεία.

Η κυβέρνηση είναι προετοιμασμένη και θα νομοθετήσει άμεσα νέα ρύθμιση, που θα ισχύει από τώρα μέχρι να διεξαχθεί ο διαγωνισμός. Δηλώνουμε ευθαρσώς πως δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση. Ούτε οι συχνότητες είναι δωρεάν, ούτε η ανομία θα συνεχιστεί, ούτε θα λειτουργούν τα κανάλια χωρίς προϋποθέσεις. Ο διαγωνισμός έφερε 255 εκ. ευρώ στα επόμενα δύο χρόνια σε μια πολύ δύσκολη για την πατρίδα περίοδο. Δυστυχώς υπήρξε αυτή απόφαση. Είναι προφανώς δεσμευτική, είναι και άδικη και δημιουργεί και αισθήματα στον ελληνικό λαό.

Είχαμε διαβλέψει εδώ και αρκετές μέρες πως κάποιοι εκτιμούν και προσπαθούν να προκαλέσουν αποσταθεροποίηση. Τις κυβερνήσεις όμως, δεν τις ρίχνουν δικαστικές αποφάσεις, αλλά οι εκλογές και η βούληση του λαού και η δεδηλωμένη στη Βουλή. Ας μην κάνουν όνειρα αποσταθεροποίησης. Η χώρα και η κυβέρνηση είναι σταθερές, συνεχίζουν - και όσοι νομίζουν πως θα βάλουν φρένο στη βούληση της κυβέρνησης να πληρώσουν όσοι θέλουν να λάβουν άδεια, δεύτερον να ανοίξουμε την τηλεοπτική αγορά σε όσους επιθυμούν εφαρμόζοντας τις βασικές προδιαγραφές και δεν θα πετύχουν να λειτουργούν χωρίς τις αυστηρές ρυθμίσεις.

Αναμένουμε να δούμε το σκεπτικό της απόφασης. Θα είναι ρύθμιση-γέφυρα.

Όσοι κάνουν όνειρα παλινόρθωσης του καθεστώτος της ασυδοσίας, τους λέμε ευθαρσώς να το ξεχάσουν. Μπορεί να καθυστέρησε η προσπάθεια να μπει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, αλλά και τάξη θα μπει και θα είναι πολύ αυστηρή και δωρεάν δεν θα μπορούν να εκπέμπουν.

Διαγωνισμός που έδωσε ντε φάκτο ένα τίμημα, μία αποτίμηση για την αξία που είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν όσοι χρησιμοποιούν δημόσιες συχνότητες σε πανελλαδική εμβέλεια. Το τίμημα θα είναι ανάλογο και θα πρέπει να φέρει στο δημόσιο τα ίδια έσοδα.

Με βάση την απόφαση γυρίζουμε σε καθεστώς που το ίδιο το ΣτΕ έχει χαρακτηρίσει «αντισυνταγματικό». Ο ομιλών δεν έχει υπογράψει το καθεστώς νόμιμης λειτουργίας που υπέγραφαν για να νομιμοποιήσουμε το καθεστώς κατάληψης των συχνοτήτων - και αυτή τη στιγμή, κανένα απ' τα κανάλια δεν έχει ούτε άδεια, ούτε καθεστώς νόμιμης λειτουργίας.

ΝΔ: Η προκήρυξη πρόωρων εκλογών περισσότερο επιβεβλημένη από ποτέ


«Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία κρίνεται αντισυνταγματικός ο “νόμος Παππά” αποτελεί ένα καθοριστικό γεγονός στο δημόσιο βίο της xώρας, αναφέρεται σε ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.

«Ο διαγωνισμός - παρωδία ακυρώθηκε. Ο “νόμος Παππά” ανήκει πια στο παρελθόν. Η προσπάθεια θεσμικής υπεξαίρεσης των αρμοδιοτήτων του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης από την απερχόμενη Κυβέρνηση, απέτυχε.

Η Νέα Δημοκρατία από την πρώτη στιγμή υπερασπίστηκε τη συνταγματική τάξη και αγωνίστηκε να αποτρέψει το κυβερνητικό πραξικόπημα στο χώρο των Μ.Μ.Ε.

Σήμερα, δεν πανηγυρίζουμε. Μαζί με τη δημοκρατική κοινωνία αισθανόμαστε δικαιωμένοι γιατί η συνταγματική νομιμότητα αποκαταστάθηκε.

Οι προκλητικές, αυταρχικές και αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις και παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, δεν πέρασαν.

Ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να διχάσει τους Έλληνες και μάλιστα σε μια περίοδο που η χώρα έχει ανάγκη από αξιοπιστία, μεταρρυθμιστικό σχέδιο και ενότητα για να ανταπεξέλθει στην κρίση.

Δεν τα κατάφερε.

H αποχώρησή του από την εξουσία και η προκήρυξη πρόωρων εκλογών είναι σήμερα περισσότερο παρά ποτέ επιβεβλημένη.

Η Νέα Δημοκρατία θα καταθέσει τις επόμενες ημέρες ολοκληρωμένη πρόταση για την ουσιαστική αποκατάσταση της πολυφωνίας και τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΝΔ.

Παραίτηση του Νίκου Παππά και συναίνεση για το ΕΣΡ ζήτησε ο Ανδρέας Λοβέρδος

Την παραίτηση του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά ζήτησε με δήλωσή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος μόλις έγινε γνωστή η απόφαση του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα του νόμου για το διαγωνισμό των τηλεοπτικών σταθμών.

Δηλώνοντας ότι τώρα χρειάζεται συναίνεση τόνισε ότι «Μαύρο στην ενημέρωση δεν θα υπάρξει!.. Τώρα ο δρόμος για συναίνεση σε ό,τι αφορά το ΕΣΡ είναι ανοικτός… Η συναίνεση, όμως, αυτή αποτελεί μια κοινοβουλευτική διαδικασία και δεν συμπεριλαμβάνει τον κ. Παππά» ανέφερε ο Ανδρέας Λοβέρδος και συμπλήρωσε ότι ο υπουργός Επικρατείας έπαιξε με τους δημοκρατικούς θεσμούς, δεν άκουσε την Βουλή επί ένα ολόκληρο χρόνο, δεν συνεκτίμησε τις προηγούμενες αποφάσεις του ΣτΕ.

«Τώρα ο υπουργός Επικρατείας είναι αντιμέτωπος με τις πολιτικές του ευθύνες. Κι όποιος έχει πολιτικές ευθύνες παραιτείται. Δεν συνεχίζω, όμως, άλλο με τον κ. Παππά. Ο λαός λέει πως τους ξαρμάτωτους δεν τους χτυπάμε. Και ο ίδιος είναι θεσμικά και πολιτικά μια τέτοια περίπτωση», κατέληξε.

Το Ποτάμι: Να παραιτηθεί ο Παππάς και να απολογηθεί ο Τσίπρας

«Είχαμε προειδοποιήσει την κυβέρνηση», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι για την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες και προσθέτει:

«Να σεβαστεί το ΕΣΡ και να μην επιμείνει στον παραλογισμό ότι στην Ελλάδα θα εκπέμπουν μόνο 4 κανάλια. Ο κ.Παππάς, με την άδεια του κ.Τσίπρα όμως, θεώρησε ότι μπορεί να παραβιάσει το Σύνταγμα προκειμένου να στήσει ένα ελεγχόμενο τοπίο στην ενημέρωση. Με εργολάβους και «λαγούς» που θα έδιναν βοσκοτόπια και θα έστηναν «SIRIZATV». Οι προσπάθειες των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να εκβιάσουν τους δικαστές απέτυχαν. Τώρα ήρθε η στιγμή των ευθυνών. Ο κ.Παππάς πρέπει να παραιτηθεί και ο κ.Τσίπρας πρέπει να απολογηθεί. Και αφού αναγνωρίσουν το λάθος τους να αναζητήσουν την πρόταση που κατέθεσε «Το Ποτάμι» στον Πρόεδρο της Βουλής. Περισσότερα κανάλια – περισσότεροι εργαζόμενοι – περισσότερα λεφτά στα δημόσια ταμεία – περισσότερη διαφάνεια στην προέλευση των χρημάτων των καναλαρχών και κυρίως περισσότερη Συνταγματική νομιμότητα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom