Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016

Πού θα χτυπήσει σήμερα η κακοκαιρία - Το φαινόμενο του "κυκλώνα" στη Μεσόγειο


- Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα πλήξουν σήμερα μεγάλο μέρος της χώρας
- O μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης εξηγεί το φαινόμενο που προκαλεί την κακοκαιρία
- Πότε θα υποχωρήσει το κύμα κακοκαιρίας


Νέο κύμα κακοκαιρίας θα σαρώσει τη χώρα, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολιγική Υπηρεσία. Κύριο χαρακτηριστικό θα είναι οι -κατά τόπους- ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα αναμένεται να υποχωρήσουν το πρωί της Τρίτης.

Πιο αναλυτικά θα επηρεαστούν:
- Τη Δευτέρα η Κρήτη και πιθανόν πρόσκαιρα οι νότιες Κυκλάδες και αργά το βράδυ οι νοτιότερες περιοχές των Δωδεκανήσων (κυρίως Κάσος, Κάρπαθος).
- Μέχρι το πρωί της Τρίτης, τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν ή θα σταματήσουν.

Ανάπτυξη στροβίλου με χαρακτηριστικά Μεσογειακού τροπικού κυκλώνα
O μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης εξηγεί στο NewsIt.gr το φαινόμενο που προκαλεί την κακοκαιρία στη χώρα μας: "Βαρομετρικό χαμηλό ανοιχτά του νοτιοδυτικού Ιονίου αναμένεται να οργανωθεί περεταίρω από τις επόμενες ώρες και να κινηθεί ανατολικά προς την Κρήτη και τα Δωδεκάννησα. Το σύστημα αυτό αποτελεί προέκταση της ύφεσης, που απασχολεί την ευρύτερη περιοχή του νοτίου Ιονίου εδώ και μια εβδομάδα περίπου, όπου πλέον βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο ανάπτυξής της.

Εξαιτίας των θερμών υδάτων στην περιοχή της κεντρικής Μεσογείου, αναπτύσσεται μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων ενέργειας και υγρασίας προς την ατμόσφαιρα, όπου σε συνδυασμό με το δυναμικό αίτιο που έχει αφήσει πίσω της η πρωτογενής ύφεση, έχουμε την ανάπτυξη ενός στροβίλου, που τείνει να λάβει χαρακτηριστικά Μεσογειακού τροπικού κυκλώνα.

Στην ουσία, ο όρος αυτός χρησιμοποιείται εξαιτίας της απότομης πτώσης της βαρομετρικής πίεσης στο κέντρο του στροβίλου αυτού, σε συνδυασμό και με την ανάπτυξη καθαρού κέντρου (μάτι κυκλώνα), μιας περιοχής δηλαδή που απομονώνεται από τα χαρακτηριστικά των γειτονικών περιοχών του στροβίλου, έχοντας σαν βασικά χαρακτηριστικά την απότομη πτώση στην ταχύτητα του ανέμου και τον ανέφελο ή σχεδόν ανέφελο ουρανό.

Έτσι λοιπόν από τις επόμενες ώρες αναμένονται πολύ ισχυρές καταιγίδες στο νότιο Ιόνιο, τη δυτική και νότια Πελοπόννησο, την Κρήτη, τις νότιες Κυκλάδες και τα Δωδεκάννησα. Επίσης στις προαναφερθείσες περιοχές θα ενισχυθούν σημαντικά οι άνεμοι φτάνοντας τα 8 με 9 μποφόρ πρόσκαιρα στα νότια της Κρήτης και τα 10! Οι κάτοικοι των περιοχών αυτών θα πρέπει να δείξουν μεγάλη προσοχή, να ελέγξουν τα φρεάτια και τις υδροροές τους και να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους, εφόσον δεν υπάρχει σοβαρός λόγος.

Υποχώρηση των έντονων αυτών φαινομένων αναμένεται από το μεσημέρι της Δευτέρας και από τα δυτικά με εξαίρεση το νοτιοανατολικό Αιγαίο όπου η βελτίωση θα γίνει αισθητή από τα ξημερώματα της Τρίτης".

Η πρόγνωση για σήμερα Δευτέρα

Κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην Κρήτη, πιθανόν πρόσκαιρα στις νότιες Κυκλάδες και αργά το βράδυ στις νοτιότερες περιοχές των Δωδεκανήσων (κυρίως Κάσος και Κάρπαθος). Λίγα χιόνια στα κεντρικά και βόρεια ορεινά.
Οι άνεμοι από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 στα πελάγη 6 και βαθμιαία στα νότια 7 και τοπικά 8 μποφόρ.Η θερμοκρασία σε πτώση κυρίως στα ανατολικά.

Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: στην κεντρική, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη λίγες νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με παροδικές ασθενείς βροχές κυρίως στην κεντρική Μακεδονία. Στη δυτική Μακεδονία λίγες νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες.
Ανεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και πρόσκαιρα στα ανατολικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασια: από 04 έως 16 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία κατά τόπους 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως στο Ιόνιο, όπου εκεί ενδέχεται πρόσκαιρα να σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες οι οποίες πιθανόν το πρωί στο Ιόνιο και την Πελοπόννησο θα είναι τοπικά ισχυρές. Τα φαινόμενα όμως βαθμιαία θα περιοριστούν στα νοτιότερα τμήματα και θα εξασθενήσουν.
Ανεμοι: στα βόρεια ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 έως 6 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές από ανατολικές διευθύνσεις 5 με 6 και στα νοτιότερα 7 και τοπικά 8 μποφόρ, στρεφόμενοι βαθμιαία από τα δυτικά σε βόρειους εξασθενούνε.
Θερμοκρασια: από 12 έως 20 βαθμούς κελσίου. Στην Ήπειρο κατά τόπους 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: στη δυτική Θεσσαλία λίγες νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες κυρίως τις πρωινές ώρες. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με τοπικές βροχές. Ύφεση των φαινομένων από το βράδυ.
Ανεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα ανατολικά και νότια 6 και βαθμιαία τοπικά έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασια: από 11 έως 18 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια τοπικά 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: νεφώσεις με βροχές. Καταιγίδες τοπικά ισχυρές στην Κρήτη και πιθανόν πρόσκαιρα στις νότιες Κυκλάδες. Βαθμιαία ύφεση των φαινομένων από το βράδυ και από τα δυτικά.
Ανεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6, στα νότια έως 7 μποφόρ και βαθμιαία 6 με 7 και στα νότια έως 8 μποφόρ.
Θερμοκρασια: από 14 έως 19 και τοπικά 20 βαθμούς κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Στα Δωδεκάνησα αρχικά λίγες νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες, βαθμιαία νεφώσεις με τοπικές βροχές και από το μεσημέρι σποραδικές καταιγίδες στα νοτιότερα τμήματα (κυρίως Κάσος, Κάρπαθος), οπού από αργά το βράδυ θα είναι τοπικά ισχυρές.
Ανεμοι: αρχικά από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και βαθμιαία από το μεσημέρι 6 με 7 και στα νότια τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασια: από 15 έως 21 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Αττική
Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως στα βόρεια και ανατολικά τμήματα του νομού. Ύφεση του καιρού από το βράδυ.
Ανεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και βαθμιαία στα βόρεια και ανατολικά 6 και πιθανόν πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασια: από 13 έως 18 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια και ανατολικά 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη
Καιρός: λίγες νεφώσεις οι οποίες στα ανατολικά τμήματα του νομού θα είναι τοπικά αυξημένες και ενδέχεται να σημειωθούν πρόσκαιρες ασθενείς βροχές.
Ανεμοι: βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ και πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασια: από 09 έως 16 βαθμούς κελσίου.
http://www.newsit.gr/kairos/Kairos-Ektakto-deltio-epideinosis-Poy-tha-xtypisei-i-kakokairia-To-fainomeno-toy-kyklona/669240

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom