Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016

Ο Τσίπρας «πουλάει» πόλεμο: Θέλουν να μας ρίξουν τα συμφέροντα! - Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο βίος και η πολιτεία του Καλογρίτσα


Το δρόμο της κατρακύλας και της θυματοποίησης επιλέγει το Μέγαρο Μαξίμου μετά την παρωδία με τον αριστερό υποψήφιο καναλάρχη - Ραγδαίες οι εξελίξεις το επόμενο διάστημα
Όλα για όλα προτίθεται να τα παίξει η κυβέρνηση στην περίπτωση των τηλεοπτικών αδειών.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Newsbomb.gr, κατά την επιστροφή του στην Αθήνα ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς έφερε μαζί του την εντολή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, για αντεπίθεση και μετωπική σύγκρουση με όλους.
Παρά την αρχικά αμήχανη και σε μεγάλο βαθμό ένοχη στάση που τήρησε η κυβέρνηση και τα στελέχη της μόλις ξέσπασε το θέμα -με τα δανεικά βοσκοτόπια και το «πόθεν έσχες» του υπερθεματιστή Ιωάννη Βλαδίμηρου Καλογρίτσα που στον διαγωνισμό για τις άδειες εκπροσωπούσε τον πατέρα του, νέο εθνικό μας εργολάβο Χρήστο Καλογρίτσα- η εντολή ήταν σαφής: «Δεν κάνουμε πίσω ούτε ένα χιλιοστό γιατί αλλιώς έχουμε τελειώσει. Το αντίθετο μάλιστα. Προχωράμε σε μετωπική επίθεση και σύγκρουση με όλους».
Έτσι, παρά τον ορυμαγδό των αποκαλύψεων, τα συνεχή ρεπορτάζ όλων των μέσων ενημέρωσης και τη σκληρή αντιπαράθεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, η ηγετική ομάδα του Μαξίμου αποφάσισε να παίξει ακόμη μία σκληρή παρτίδα πολιτικής πόκας, ελπίζοντας ότι αυτή τη φορά θα καταφέρει, όχι να κερδίσει, αλλά τουλάχιστον να μείνει στα... λεφτά της.
Παρά το γεγονός ότι αρκετοί κάνουν λόγο ακόμη και για προσφυγή στις κάλπες -υπάρχουν άλλωστε και σχετικές εισηγήσεις- με πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου δηλώνουν κατηγορηματικά ότι ο πραγματικός πόλεμος μόλις τώρα αρχίζει. «Ο Τσίπρας δεν παραδίδεται, δεν θα τους κάνει τη χάρη», δηλώνει στο Newsbomb.gr κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος.
Βεβαίως, η αλήθεια είναι ότι για πρώτη φορά η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ βρίσκεται πραγματικά στριμωγμένη για ένα θέμα, στο οποίο επί χρόνια διαφημίζει την... υπεροχή της. Ο πανθομολογουμένως εκλεκτός της για τις τέσσερις νέες τηλεοπτικές άδειες βρίσκεται στο επίκεντρο αποκαλύψεων και καταγγελιών, τόσο για τα χρήματα που διαθέτει, όσο κυρίως για το τρόπο με τον οποίο είτε τα απέκτησε είτε προσπαθεί να τα δικαιολογήσει.
Με βάση την απόσταση που μας χωρίζει από τη διαδικασία και τα όσα έχουν συμβεί αυτές τις δύο εβδομάδες, αποδεικνύεται ότι στην κυβέρνηση δεν υπολόγισαν το ύψος του τιμήματος, στο οποίο θα έφτανε ο πλειοδοτικός διαγωνισμός. Όντως, ξεπέρασε τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις τους, δημιουργώντας τους, όμως, ένα τεράστιο πρόβλημα. 
Ο εκλεκτός τους υποψήφιος, Ιωάννης-Βλαδίμηρος Καλογρίτσας, γιος του νέου εθνικού μας εργολάβου Χρήστου Καλογρίτσα, δεν έχει τα χρήματα, για να καλύψει το ύψος της προσφοράς των 52,6 εκατομμυρίων, την οποία κατέθεσε.
Η εντολή που είχε από τον πατέρα του μπαίνοντας στην απομόνωση της πλειοδοτικής διαδικασίας ήταν σαφής: Να εξασφαλίσει τη μία από τις τέσσερις άδειες. Το έκανε αναγκαζόμενος να ανεβάσει την προσφορά του τουλάχιστον στο τριπλάσιο από όσα είχαν προϋπολογίσει, έχοντας εκτιμήσει αρχικά ότι θα έφταναν ίσως και λιγότερα από 15 εκατομμύρια (σ.σ. αντίστοιχη εκτίμηση είχαν κάνει και οι εκπρόσωποι της οικογένειας Βαρδινογιάννη, που όμως είχαν σαφή εντολή να μην την υπερβούν). Ως εκεί, μάλιστα, είχαν προετοιμαστεί για τους όρους που προβλέπουν έστω από τον υποτυπώδη έλεγχο πόθεν έσχες και την καταβολή της πρώτης δόσης.
Ταυτόχρονα, ο σχεδιασμός τους είχε φροντίσει και για την επόμενη ημέρα. Η υποψηφιότητα Καλογρίτσα δεν ήταν τίποτε άλλο από μια συμφωνία του Μεγάρου Μαξίμου με μια ομάδα επιχειρηματιών στο χώρο του Τύπου αλλά και εκτός αυτού να στηρίξουν έμπρακτα τη δημιουργία ενός φιλικού προς τον ΣΥΡΙΖΑ καναλιού.
Ολική ανατροπή
TSIPRAS SYRIZA
Τώρα, όμως, όλα έχουν ανατραπεί και κινδυνεύει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να υποστεί βαρύτατο πλήγμα που ίσως της στοιχίσει ακόμη περισσότερο και από τα ίδια τα Μνημόνια
Όπως αποδεικνύεται με καταιγιστικό τρόπο τις τελευταίες ημέρες, η ομάδα υπό τον Καλογρίτσα αναγκάστηκε -προκειμένου να παραμείνει εντός των τεσσάρων υπερθεματιστών- και με δεδομένο ότι τα χρήματα του τιμήματος δεν υπάρχουν να προβεί σε μια σειρά απονενοημένων ενεργειών προκειμένου να εμφανιστεί ότι συνάδει με τους όρους του διαγωνισμού.
Οι αποκαλύψεις είναι καταιγιστικές και δυστυχώς για την πλευρά Καλογρίτσα δεν αφορούν μόνον στο θέμα της τηλεοπτικής άδειας αλλά απειλούν το σύνολο των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων, καθώς αποδεικνύεται ότι τους τελευταίους μήνες είχε στηθεί μια «μηχανή» με επίκεντρο την Τράπεζα Αττικής προκειμένου να λαμβάνει δάνεια για να διεκδικεί έργα και, φυσικά, για να κλείσει όλες τις «τρύπες» που θα του επέτρεπαν να συμμετάσχει χωρίς τυπικά προβλήματα στον διαγωνισμό.
Το Newsbomb.gr είχε έγκαιρα ενημερώσει το αναγνωστικό του κοινό και για τις υποθέσεις φοροδιαφυγής και «μαύρου» χρήματος στις οποίες εμπλέκονται τα μέλη της οικογένειας Καλογρίτσα.
Τα δάνεια στον Καλογρίτσα και οι εξελίξεις στην Attica Bank
Επανερχόμαστε, όμως, στον αρχικό σχεδιασμό της πλευράς Καλογρίτσα. Η Attica Bank είναι η μόνη μη συστημική τράπεζα της χώρας που δεν ελέγχεται από τους δανειστές μας.
Για να συμβεί αυτό υποχρεώθηκαν μια σειρά φορείς όπως το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, η ΕΥΔΑΠ και άλλοι να συνεισφέρουν τεράστια ποσά -ξεπερνούν τα 800 εκατομμύρια ευρώ- στις αυξήσεις του μετοχικού κεφαλαίου κατά τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Ανεξαρτήτως του ότι τα χρήματα αυτά έχουν ήδη γίνει καπνός καθώς το τελευταίο διάστημα η μετοχή της στο Χρηματιστήριο έχασε περίπου 80% της αξίας της και κοστίζει πλέον περίπου 5 λεπτά του ευρώ, από μισό ευρώ που έκανε, ο στόχος της κυβέρνησης ήταν να διατηρηθεί μια τράπεζα υπό εθνικό έλεγχο για να... γίνεται παιχνίδι.
spirtzhs
Ο Υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης
Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, ότι από αυτή την τράπεζα στην οποία ο λόγος του Χρήστου Σπίρτζη -κουμπάρου και φίλου του Γιάννη Βλαδίμηρου Καλογρίτσα- εισακούεται με την ιδιότητα του πρώην προέδρου του ΤΕΕ δόθηκε η εγγυητική επιστολή των 3 εκατομμυρίων ευρώ για τη συμμετοχή του στον πλειοδοτικό διαγωνισμό.
Από την ίδια, μάλιστα, τράπεζα εξασφάλισε και δάνειο μικρό χρονικό διάστημα πριν από τη διενέργεια του διαγωνισμού.
Πρόκειται για ένα ποσό που όπως προσημειώσαμε εκτιμήθηκε ότι ήταν αρκετό για να καλύψει το πόθεν έσχες της πρώτης δόσης για την προσφορά που υπολογιζόταν να γίνει. Και αν σε αυτά προστεθούν και μερικές ακόμη δεκάδες εκατομμύρια που έχουν δοθεί από τις αρχές του 2015, τότε γίνεται σαφές ότι απλώς έχει ανοίξει ο ασκός του Αιόλου και θα φυσήξει δυνατός Βαρδάρης.
Έτσι, πλέον τα δεδομένα αλλάζουν δημιουργώντας ένα τεράστιο πρόβλημα όχι μόνον στην πλευρά Καλογρίτσα που θα πληγεί ανεπανόρθωτα στο σύνολο των επιχειρηματικών της δραστηριοτήτων αλλά και στην κυβέρνηση.
Οι τελευταίες εξελίξεις με την απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδας, με την καθοδήγηση και τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, να μη δεχθεί την προτεινόμενη από την κυβέρνηση νέα διοίκηση της Attica Bank, φέρνουν τα πάνω - κάτω.
Και όχι μόνον δεν έγινε αποδεκτός ως διευθύνων σύμβουλος ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης -τελικά τοποθετήθηκε ως μη εκτελεστικός (διακοσμητικός) πρόεδρος, αλλά τη θέση κατέλαβε ο πρώην υποδιοικητής της Εθνικής Τράπεζας (την περίοδο 1996-2004) Θεόδωρος Πανταλάκης που το τελευταίο χρονικό διάστημα ήταν στέλεχος στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha του Δημήτρη Κοντομηνά, με τον οποίο είχε συνεργαστεί και παλαιότερα τόσο στην Interamerican όσο και στην τράπεζα Millenium.
Οι εντολές Τσίπρα και οι κινήσεις Παππά
pappas
Δεν είναι τυχαίο ότι λίγες μόνο ώρες μετά την επιστροφή του Νίκου Παππά από τη Νέα Υόρκη άρχισε μια συστηματική αντεπίθεση. Με δηλώσεις, άρθρα και αναρτήσεις στα social media ο υπουργός Επικρατείας κατάστησε σαφές ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να υποχωρήσει από τον αρχικό της σχεδιασμό, με κάθε κόστος.
Κι αυτό γιατί με όλα τα άλλα θέματα ανοιχτά και μάλιστα με δυσμενέστατες εξελίξεις στον τομέα της οικονομίας ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει ότι η παραδοχή της ήττας στο θέμα του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών θα σήμαινε ανεπανόρθωτη καταστροφή που θα φέρει σύντομα και την εκλογική πανωλεθρία.
Το ερώτημα φυσικά είναι τι θα γίνει στην περίπτωση που το Συμβούλιο της Επικρατείας κηρύξει αντισυνταγματικό το νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες; Στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι αυτό είναι ένα εξαιρετικά πιθανό σενάριο. Και για την περίπτωση αυτή ετοιμάζονται. Αρχικά τους ενοχλεί λιγότερο από το να αποδειχθεί «νούλα» ο δικός τους διαγωνισμός. Επιπλέον, είναι αποφασισμένοι να εφαρμόσουν το Plan B, οι λεπτομέρειες του οποίου αποτελούν επτασφράγιστο μυστικό.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι θα επιχειρηθεί νέος πλειοδοτικός διαγωνισμός για τις άδειες και με διαφορετική μεθόδευση και με καθορισμό τιμήματος που δεν αποκλίνει σημαντικά από τον μέσο όρο των χρημάτων που προσέφεραν όσοι πελιοψήφισαν αλλά και τουλάχιστον οι δύο από αυτούς που μειοψήφησαν.
Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, εξετάζεται ένα τίμημα μεταξύ 40 και 50 εκατομμυρίων για έναν αριθμό αδειών που θα είναι σίγουρα από έξι και πάνω.
Το πλήγμα του γοήτρου
Σε κάθε περίπτωση επισημαίνουν ότι μια απόφαση του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα του νόμου αποτελεί πλήγμα, αλλά η αυτόβουλη ακύρωση του διαγωνισμού θα ήταν πανωλεθρία.
Προς αναβολή του συνεδρίου;
Η όλη κατάσταση που διαμορφώνεται μόνο ευχάριστη δεν είναι για τον πρωθυπουργό και την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ που, όχι μόνον δεν βλέπει να κεφαλαιοποιεί οτιδήποτε από αυτά που πίστευε, αλλά και κινδυνεύει να υποστεί δεινή ήττα και επικοινωνιακή και πολιτική.
Ενδεικτικό είναι ότι από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις συνάγεται το συμπέρασμα πως το σόου των τηλεοπτικών αδειών και οι κυβερνητικοί πανηγυρισμοί για το τίμημα δεν αγγίζουν τους πολίτες που στενάζουν κάτω από τη μνημονιακή μπότα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Η πλειοψηφία των πολιτών, όχι μόνον δεν πιστεύει τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα για την ανακούφιση ευπαθών ομάδων από τα 246 εκατομμύρια (82 σε πρώτη δόση) που συγκεντρώθηκαν από τον πλειστηριασμό, αλλά και δείχνει την πρόθεση να τιμωρήσει αμείλικτα τόσο τα κυβερνητικά κόμματα όσο και αυτά που εικάζεται ότι μπορεί να συνεργαστούν μαζί τους.
Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπολείπεται από 5 έως 7% έναντι της Νέας Δημοκρατίας. Είναι και το ότι τόσο οι Ανεξάρτητοι Έλληνες όσο και η Ένωση Κεντρώων εμφανίζουν ποσοστά στο όριο του 3%, γεγονός που τους αφαιρεί κάθε δυνατότητα συμμαχιών από τον Αλέξη Τσίπρα.
Ανασχηματισμός, συνέδριο και κάλπες
tsipras synedrio
Με όλα τα παραπάνω δεν φαντάζει απίθανη η πληροφορία που περιήλθε σε γνώση του Newsbomb.gr ότι στο Μέγαρο Μαξίμου εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο αναβολή του, προγραμματισμένου για τις 13 Οκτωβρίου, συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ που αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο στο κυβερνών κόμμα.
Ο σχεδιασμός της ηγετικής ομάδας είναι η απόλυτη κυριαρχία της Ενωτικής Κίνησης του Νίκου Παππά της μοναδικής ομάδας που στηρίζει άκριτα και χωρίς προϋποθέσεις ή αστερίσκους τον Αλέξη Τσίπρα, κάτι που δεν φαντάζει και τόσο εύκολο αν έχει προηγηθεί εκτός από την εσωστρέφεια της μνημονιακής στροφής του ΣΥΡΙΖΑ και ένα μεγάλο κάζο με τις τηλεοπτικές άδειες. Επισήμως, ενδέχεται να προβληθεί ως λόγος της αναβολής η συνέχιση της διαπραγμάτευσης και οι κρίσιμες πολιτικές εξελίξεις.
Από την άλλη πλευρά, αυτό που πρέπει να θεωρείται βέβαιο είναι ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης.
Παρά το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν βρίσκει ιδιαίτερη προθυμία για να εξασφαλίσει πρόσωπα που θα σηματοδοτούσαν τη... σοσιαλδημοκρατική του στροφή, η αλλαγή βασικών κυβερνητικών στελεχών που συγκεντρώνουν τα πυρά της κοινωνίας πρέπει να θεωρείται δεδομένη.
Οι εκλογές πρέπει να αποκλείονται μέσα στο 2016, εκτός και αν προκύψουν από κάποιο... ατύχημα, αλλά από την Άνοιξη του 2017 και μετά, ανά πάσα στιγμή ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορούσε να προσφύγει στις κάλπες, αν εκτιμήσει ότι η φθορά του κυβερνώντος κόμματος είναι μη αναστρέψιμη και η ψαλίδα μονιμοποιείται σε διψήφια ποσοστά, με τάσεις ανόδου.
http://www.newsbomb.gr/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ «ΒΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ» ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom