Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016

Aγρίεψε ο Τσίπρας αφού... βγήκε από τη μίνι Σύνοδο Κορυφής: Πρέπει να βοηθηθεί η Τουρκία! - Οι άνθρωποι δεν είναι λαθραία τσιγάρα!


- Σε υψηλούς τόνους οι δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού μετά τη μίνι Σύνοδο Κορυφής στη Βιέννη για το προσφυγικό
- Ζήτησε από την Ευρώπη να τηρήσει τις δεσμεύσεις της προς την Τουρκία για να διατηρηθεί η συμφωνία του περασμένου Μαρτίου
- Πρέπει να δοθεί οικονομική βοήθεια στην Τουρκία και να απελευθερωθεί η βίζα, τόνισε ο πρωθυπουργός

- Ακούστηκαν φωνές πως η Ευρώπη πρέπει να σηκώνει φράκτες είπε ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας πως αυτό θα οδηγήσει σε άνοδο των εθνικιστών
- Η Ευρώπη πρέπει να καταλάβει ότι έχει ευθύνη να μοιράσει τα βάρη!



Ενοχλημένος από τη στάση κάποιων από τους ηγέτες που συμμετείχαν στη μίνι Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό και το μεταναστευτικό που έγινε το Σάββατο (24.09.2016) στη Βιέννη υπό τον καγκελάριο της Αυστρίας Κρίστιαν Κερν εμφανίστηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Ηχηρή απουσία του πρωθυπουργού της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι.

Ο πρωθυπουργός, στις δηλώσεις του μετά το τέλος της μίνι Συνόδου, στην οποία συμμετείχαν επίσης η Άνγκελα Μέρκελ και οι πρωθυπουργοί της Αλβανίας, Βουλγαρίας, Κροατίας, Ουγγαρίας, ΠΓΔΜ, Σερβίας και Σλοβενίας, καθώς επίσης και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ και ο επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής της ΕΕ, Δημήτρης Αβραμόπουλος, μίλησε για φωνές υπέρ των κλειστών συνόρων και της ανέγερσης τειχών.

Ζήτησε η Ευρωπαϊκή Ένωση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και προς την Τουρκία, με την οικονομική βοήθεια και την απελευθέρωση της βίζας, ώστε να μην κινδυνεύσει να τιναχθεί στον αέρα η συμφωνία του περασμένου Μαρτίου, χάρη στην οποία, όπως είπε, οι ροές στα ελληνικά νησιά έχουν μειωθεί από τις 5.000 στις 150 ημερησίως.

«Δεν υπάρχει Βαλκανικός Διάδρομος, τα σύνορα είναι κλειστά» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, σημειώνοντας με έμφαση πως πρέπει να κρατήσουμε τη συμφωνία με την Τουρκία. Χαρακτήρισε το προσφυγικό παγκόσμια κρίση, την οποία η Ευρώπη δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αποσπασματικά και με αναφορά μόνο στη χώρα υποδοχής και τη χώρα εισόδου αλλά πρέπει ως ένα κοινό πρόβλημα να το αντιμετωπίσει συλλογικά.

«Πρέπει να αντιμετωπιστεί ως κοινό πρόβλημα, να υπάρχει διαμερισμός της ευθύνης και των βαρών. Η Ευρώπη έχει κοινά σύνορα και τα σύνορα της Ελλάδας είναι σύνορα της Ευρώπης», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της συμφωνίας με την Τουρκία, ζήτημα το οποίο έθεσε στη Σύνοδο και εξέφρασε την άποψη πως πρέπει μεν να τηρηθεί από την πλευρά της Τουρκίας αλλά το ίδιο πρέπει να κάνει και η Ευρωπαϊκή Ένωση. «Μέχρι στιγμής δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουμε πολύ σοβαρά παράπονα, οι ροές έχουν μειωθεί» είπε και κάλεσε την Ευρώπη να βοηθήσει την Τουρκία.

«Πρέπει οι δεσμεύσεις απέναντι στην Τουρκία να τις υλοποιήσει, την οικονομική βοήθεια και την απελευθέρωση της βίζας», επεσήμανε και πρόσθεσε πως ζήτησε και την ενίσχυση της Frontex αλλά και των υπηρεσιών ασύλου.

Αφού αναφέρθηκε σε ηγέτες που τάχθηκαν υπέρ του να χτίζονται φράκτες και να υψώνονται τείχη, ο πρωθυπουργός κάλεσε την Ευρώπη «επιτέλους να καταλάβει ότι έχει ευθύνη να μοιράσει τα βάρη και η διαδικασία της μετεγκατάστασης να γίνει πραγματικότητα».

Γιατί αν η Ε.Ε. δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της «θα βρεθούμε σε νέα αδιέξοδα και τότε ο φόβος της ανόδου της ακροδεξιάς, της ξενοφοβίας και του εθνικισμού θα γίνει πραγματικότητα και θα οδηγήσει την Ευρώπη σε αδιέξοδα».
Και κατέληξε: «Αυτόν τον κώδωνα έκρουσα σήμερα, πιστεύω ότι από την πλειοψηφία έγινε κατανοητό».


«Οι άνθρωποι δεν είναι λαθραία τσιγάρα»
Αυτή τη φράση χρησιμοποίησε ο Έλληνας πρωθυπουργός απευθυνόμενος στους ηγέτες και τους Ευρωπαίους αξιωματούχους στη Σύνοδο Κορυφής, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Σημείωσε ότι το ζήτημα είναι παγκόσμιο και πως το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι να εφαρμοστεί η μετεγκατάσταση. Η ελληνική πλευρά επισημαίνει ότι οι χώρες προορισμού είναι αυτές που πρέπει να αναλάβουν το βάρος και πως εάν θέλουμε να αποφευχθεί να πέσει το βάρος σε ένα μόνο κομμάτι των χωρών πρέπει να υπάρχει δίκαιος επιμερισμός των βαρών και αλληλεγγύη.

Για τη μετεγκατάσταση η δέσμευση της Ευρώπης ήταν για 66.000 σε δύο χρόνια και έχουν γίνει 4.000, ενώ η Ελλάδα έχει ανοίξει 7.700 θέσεις. Γι' αυτό η ελληνική θέση είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει εφαρμογή των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για ουσιαστική επιτάχυνση της μετεγκατάστασης.

Ο κ. Τσίπρας επέμεινε στο ζήτημα της εφαρμογής της μετεγκατάστασης, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη συμφωνία της ΕΕ-Τουρκίας που πρέπει να στηριχθεί από όλους.

Ο πρωθυπουργός, επίσης, ζήτησε ενίσχυση για αύξηση των στελεχών των υπηρεσιών ασύλου στα νησιά άμεσα και ταχύτατα. Η Ελλάδα έχει διπλασιάσει τη στελέχωση και θα τοποθετήσει ακόμα 44, ωστόσο αυτό δεν επαρκεί και χρειάζεται ενίσχυση. Υπενθυμίζεται ότι το ευρωπαϊκό γραφείο για το Άσυλο έχει δεσμευτεί για 400 στελέχη και το έχει αθετήσει.

Αναφορικά με το ζήτημα της προστασίας των συνόρων, κατά τις ίδιες πληροφορίες, η ελληνική πλευρά εκτός από τη συνεργασία με τη Frontex, πριν από μια εβδομάδα, έχει κάνει και αίτημα για επέκταση συνεργασίας με τη Frontex στα βόρεια σύνορα, ώστε να σταλεί το μήνυμα ότι οι παράνομοι δρόμοι μετανάστευσης είναι κλειστοί και ότι ο μόνος που είναι νόμιμος είναι αυτός που ανοίγεται με τη συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας, δηλαδή ο δρόμος των μετεγκαταστάσεων και των επεναγκαταστάσεων.

Εξίσου σημαντικό ζήτημα για την Ελλάδα είναι εκείνο των επιστροφών στις χώρες προέλευσης, με την ελληνική πλευρά να επιθυμεί να γίνουν τέτοιες συμφωνίες από την ΕΕ κεντρικά με τέτοιες χώρες, και όχι μόνο μεταξύ ευρωπαϊκών χωρών με κάποιες από αυτές τις χώρες, όπως συμβαίνει σήμερα.

Τέλος, η Ελλάδα ζητά την αναθεώρηση του Δουβλίνου, το οποίο στις σημερινές συνθήκες κρίσης με τις τεράστιες ροές έχει καταστεί ξεπερασμένο. Το ζήτημα της αναθεώρησης το έβαλε πολύ έντονα η Ιταλία στον ΟΗΕ, στην 4η στρογγυλή τράπεζα για το προσφυγικό.
Πηγή φωτογραφιών: Γ.Τ. Πρωθυπουργού |Andrea Bonetti
http://www.newsit.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom