Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016

Μαθήματα δημοκρατίας αντί 650.000 ευρώ


Συντάκτης: Γιώργος Δελιχάς

Κοντά στις 650.000 € θα κοστίσει η εμπέδωση της δημοκρατίας στους λιγοστούς κατοίκους στα Βελωτά Ευρυτανίας και στους 500 επισκέπτες που ευελπιστεί να προσελκύει ετησίως το «Κέντρο Σύγχρονης Δημοκρατικής Ιστορίας», που ο Δήμος Καρπενησίου και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας θέλουν να κατασκευάσουν με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ στο πατρικό σπίτι του Παύλου Μπακογιάννη.

Πρόκειται ουσιαστικά για τη μετατροπή σε επισκέψιμο χώρο της πέτρινης παλιάς κατοικίας της οικογένειας του Παύλου Μπακογιάννη στο ορεινό χωριό Βελωτά Ευρυτανίας, που ο σημερινός περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας και γιος του εκτελεσθέντος από τη 17Ν πολιτικού, Κώστας Μπακογιάννης, και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του δώρισαν στον Δήμο Καρπενησίου πριν από δύο χρόνια και τώρα εντάσσεται για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ και στον άξονα προτεραιότητας «Προστασία του περιβάλλοντος και προώθηση της αποδοτικότητας των πόρων».

Σύμφωνα με την πράξη ένταξης, «το “Κέντρο Σύγχρονης Δημοκρατικής Ιστορίας” θα στεγαστεί στην πατρική οικία του βουλευτή και σύγχρονου δημοκράτη, Παύλου Μπακογιάννη, το οποίο και θα ανακαινισθεί, εμβαδού 67,44 τ.μ. ο κάθε όροφος».

Μας ενημερώνει επίσης ότι «ο χώρος του κέντρου θα αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα με θεματικές ενότητες τη Δημοκρατία, την Εθνική Ενότητα και τον Παύλο Μπακογιάννη», καθώς και ότι «στο ισόγειο θα παρουσιάζεται με ιστορική χρονολογική σειρά η Δημοκρατία, ξεκινώντας από τη γέννηση του Δημοκρατικού Πολιτεύματος στην Αρχαία Ελλάδα έως και τη χρόνια που βρισκόταν και αγωνιζόταν για τη Δημοκρατία στα έδρανα της Βουλής ο Παύλος Μπακογιάννης. Παράλληλα θα γίνεται αναφορά σε ιστορικές προσωπικότητες που υποστήριξαν το Δημοκρατικό πολίτευμα».

Επίσης στο ισόγειο θα εκτίθενται προσωπικά αντικείμενα, θα προστεθεί υποστηρικτικό κτίσμα εμβαδού 49,52 τ.μ., ενώ «στον υπαίθριο αύλειο χώρο και συγκεκριμένα στον χώρο των κερκίδων θα γίνονται συζητήσεις για τη Δημοκρατία, τη ζωή και δραστηριότητα του Παύλου Μπακογιάννη».

Εύλογες απορίες


Ωστόσο μέσα από την ένταξη του συγκεκριμένου έργου προκύπτουν ορισμένα εύλογα ερωτήματα.

Κυρίαρχο ερώτημα είναι κατά πόσο το συγκεκριμένο και σχετικά υψηλό χρηματικό ποσό και σε μια εποχή οικονομικής κρίσης, όπου η κάθε χρηματοδοτική δυνατότητα θα πρέπει να χρησιμοποιείται ιδιαίτερα προσεκτικά, θα «πιάσει τόπο» και θα συμβάλει έστω κατ’ ελάχιστον στο να αξιοποιηθούν οι αποδοτικοί πόροι της ορεινής Ευρυτανίας και της υπόλοιπης Στερεάς Ελλάδας και να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των κατοίκων που δοκιμάζονται καθημερινά από δεκάδες προβλήματα και την έλλειψη βασικών υποδομών και παροχών.

Ενα δεύτερο ερώτημα είναι βέβαια με βάση ποια επιστημονικά, ιστορικά, πολιτικά και δημοκρατικά κριτήρια αναδεικνύεται κάποιος σε «προσωπικότητα της Δημοκρατίας» και δικαιολογείται μάλιστα δημόσια δαπάνη 650.000 ευρώ για τη μνημόνευσή του;

Πόσο δημοκρατική και ηθική είναι η συμμετοχή μέλους της οικογένειας του αδικοχαμένου πολιτικού σε όλην αυτή τη διαδικασία;

Ο προσωπικός πόνος, ο θυμός και η οργή για μια ανθρώπινη απώλεια είναι πλήρως δικαιολογημένα και αντιληπτά. Περισσότερο όμως γι’ αυτούς που τη βιώνουν. Ωστόσο δεν συνιστούν αντικειμενικά επιστημονικά, πολιτικά και ιστορικά κριτήρια.
http://www.efsyn.gr/

Δείτε την κόντρα μεταξύ της δημοσιογράφου Κατερίνας Ακριβοπούλου και του Κώστα Μπακογιάννη στο fb

Το γεγονός ότι η μετατροπή του σε μουσείο εντάσσεται στο ΕΣΠΑ Στέρεας Ελλάδας, προκάλεσε την αντίδραση της δημοσιογράφου Κατερίνας Ακριβοπούλου, η οποία έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook:



Η απάντηση του Μπακογιάννη


Η απάντηση του περιφερειάρχη Στ. Ελλάδας Κ. Μπακογιάννη σε σχόλιο της Αυγής

Αγαπητή «Αυγή»,

Επιτρέψτε μου μια απάντηση στο υπαινικτικό σας σχόλιο, με τίτλο «Αλμυρή η ανακαίνιση» και την αναφορά σας στην ένταξη του Κέντρου Σύγχρονης Δημοκρατικής Ιστορίας στο ΕΣΠΑ:

Ως προς τη διαδικασία, και για την πληρότητα της ενημέρωσής σας, παραθέτω τα εξής στοιχεία.

1. Το πατρικό μας σπίτι στη Βελωτά Ευρυτανίας το ΔΩΡΙΣΑ πέρσι στον Δήμο Καρπενησίου, προκειμένου να στεγαστεί εκεί Μουσείο Δημοκρατίας και Εθνικής Ενότητας.

2. Ο Δήμος Καρπενησίου, με απόφαση του Δημοτικού του Συμβουλίου, υπέβαλε πρόταση για την ένταξη του έργου αυτού στο ΕΣΠΑ.

3. Η πρόταση αξιολογήθηκε ενδελεχώς από τη Διαχειριστική Αρχή και κρίθηκε μελετητικά άρτια, αδειοδοτικά ώριμη και πως συνάδει με τους σκοπούς του προγράμματος.

Ως προς την ουσία, πέρα από την όποια προσωπική συγκίνηση και ικανοποίηση που ομολογουμένως αισθάνθηκα, θεωρώ τιμή μου ως περιφερειάρχης που είχα την ευκαιρία να υπογράψω αυτή την ένταξη. Ο πατέρας μας μπορεί να ανήκει σ' εμάς -τη γυναίκα του, τα παιδιά και τα εγγόνια του-, ο Παύλος Μπακογιάννης, όμως, ανήκει σε όλους, κυρίως στη Δημοκρατία, της οποίας το δέντρο πότισε με το αίμα του.

Σε σκοτεινές εποχές οξείας πόλωσης και μίσους, πρωτοστάτησε στον αγώνα για την Εθνική Συμφιλίωση. Πίστεψε και έκανε πράξη τη συνεννόηση και τη συναίνεση, ξεπερνώντας πολιτικούς και ιδεολογικούς διαχωρισμούς.

Αρνήθηκε να παγιδευτεί στα αβίαστα στερεότυπα και στην εύκολη μισαλλοδοξία. Μαζί του αγωνίστηκαν, με πάθος και αυταπάρνηση, πολλοί σπουδαίοι αριστεροί, αλλά και η ίδια η εφημερίδα σας. Όλοι μαζί κόμισαν ένα νέο ήθος και δημιούργησαν έναν νέο πολιτικό πολιτισμό.

Σε λίγες ημέρες συμπληρώνονται 27 χρόνια από την άνανδρη δολοφονία του. Η ιδιαίτερη πατρίδα του, η Ευρυτανία -όπως και όλη η Στερεά-, είχε, εκτός των άλλων, την ιδιαιτερότητα να αποτελέσει βασικό σκηνικό των μαχών του εμφυλίου πολέμου.

Είναι παραπάνω από δίκαιο εκεί να φυτρώσει και να μείνει στην Ιστορία, παρακαταθήκη και πρότυπο για τις επόμενες γενιές, η ιστορία ενός Ανθρώπου, που, έχοντας βιώσει την Ιστορία και τιμώντας την, έκανε τον πόνο ενότητα και τον καημό ελπίδα. Στην πράξη, όχι στα λόγια.

Σήμερα, έχουμε περισσότερη ανάγκη παρά ποτέ τέτοια πρότυπα. Ήλπιζα πως ειδικά η «Αυγή» θα το καταλάβαινε αυτό.

Και χρησιμοποιώντας τα δικά του λόγια, σε άλλες -δυστυχώς- περιστάσεις, «Αφού δεν είχατε το θάρρος της συμπαθείας, θα 'πρεπε να 'χατε τουλάχιστο το θάρρος της σιωπής».

Με εκτίμηση,

Κώστας Μπακογιάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom