Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

"Κόλπο" του υπ.Εργασίας φέρνει μειώσεις και στις συντάξεις κάτω των 1.300 ευρώ


Λάθη στον επανυπολογισμό των επικουρικών συντάξεων που οδήγησαν όχι μόνο σε πρωτοφανείς περικοπές ως και 50,24% αλλά και σε μειώσεις συντάξεων κάτω από το όριο προστασίας του νόμου, δηλαδή κάτω από τα 1.300 ευρώ, αποκαλύπτουν τα εκκαθαριστικά πληρωμών με τα νέα ποσά που παίρνουν πλέον οι συνταξιούχοι, μετά το άγριο κούρεμα που τους επιβλήθηκε από το νόμο Κατρούγκαλου.

Ο Ελεύθερος Τύπος φέρνει στο φώς τα ντοκουμέντα-φωτιά που αποδεικνύουν ότι οι περικοπές των επικουρικών έγιναν με καπέλο και με αλχημείες στην εφαρμογή του επανυπολογισμού, με αποτέλεσμα να βρεθούν συνταξιούχοι με ποσοστό αναπλήρωσης από την επικουρική τους σύνταξη στο 5% των συντάξιμων αποδοχών τους από 20% που είχαν πριν από το ψαλίδι.

Και δεν έφτανε μόνο αυτό, αλλά έγιναν και χειρότερα, καθώς η μπάλα των περικοπών πήρε ακόμη και συνταξιούχους με άθροισμα κύριας και επικουρικής κάτω από τα 1.300 ευρώ, που υποτίθεται ότι προστατεύονταν από το νόμο Κατρούγκαλου!

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το υπουργείο Εργασίας και το ΕΤΕΑ, χωρίς να λάβουν υπόψη τις αποδοχές σύνταξης και τα έτη ασφάλισης ανά συνταξιούχο, αλλά τον μέσο όρο ανά Ταμείο, έβαλαν με οριζόντιο τρόπο έναν μαθηματικό τύπο και επέβαλαν έναν γενικό κανόνα μειώσεων για όλους, φέρνοντας μειώσεις στα ποσά που θα λάβουν περίπου 150.000 συνταξιούχοι.

Για παράδειγμα, συνταξιούχος με μικτή κύρια σύνταξη στα 1.137 και μικτή επικουρική 371 ευρώ και καθαρές αποδοχές μετά τις μειώσεις στα 1.152 ευρώ (πολύ κάτω δηλαδή από τα 1.300 που προβλέπει ο νόμος) βρέθηκε να παίρνει επικουρική αντί για 197 μόλις 147 ευρώ καθώς του επιβλήθηκε μείωση της τάξης του 25%.

Μέχρι στιγμής πάντως το λάθος δεν έχει διορθωθεί, και έτσι οι συνταξιούχοι θα δουν στη σύνταξη του Οκτωβρίου την λανθασμένη μείωση που θα περιορίσει την επικουρική κάτω από το μισό.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, χθες, δήλωσε ότι αν υπήρξαν λάθη αυτά θα διορθωθούν.

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ

kkatikos@e-typos.com

Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου που κυκλοφορεί

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom