Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016

Καναλάρχες στα "θρανία" για την "εικονική δημοπρασία" των τηλεοπτικών αδειών


Ξεκίνησε στα γραφεία της ΓΓΕΕ η προσομοίωση της διαδικασίας, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να εκπαιδευτούν και να γνωρίσουν το σύστημα.

της Βίκυς Σαμαρά

Όλα είναι έτοιμα στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας για την “εικονική δημοπρασία”, δηλαδή την προσομοίωση της διαδικασίας δημοπράτησης των τεσσάρων γενικού περιεχομένου πανελλαδικής εμβέλειας τηλεοπτικών αδειών, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των υποψηφίων.
AdTech Ad

Στόχος είναι οι υποψήφιοι να «εκπαιδευτούν» πλήρως και να μην αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα κατά τη διεξαγωγή της κανονικής δημοπρασίας την Τρίτη, αλλά και φυσικά να μην προβάλλουν ενστάσεις για τη διαδικασία.
Οι αποκλειστικές φωτογραφίες που δημοσιεύει το News247 λίγο πριν την έναρξη της “εικονικής δημοπρασίας” δείχνουν τους υπολογιστές με το λογισμικό που έχουν εγκατασταθεί στη μεγάλη αίθουσα της ΓΓΕΕ, την αίθουσα όπου πραγματοποιείται και το κυβερνητικό briefing και όπου θα βρίσκονται οι ειδικά διαπιστευμένοι υπάλληλοι της ΓΓΕΕ και από ένας εκπρόσωπος του κάθε υποψηφίου, που θα παρακολουθούν για λογαριασμό τους τη διαδικασία. 'Εχουν τοποθετηθεί μάλιστα εννέα υπολογιστές, ένας για τον εκπρόσωπο κάθε υποψηφίου, που θα βρίσκεται στην αίθουσα διενέργειας του διαγωνισμού, ώστε να παρακολουθεί τη διαδικασία, ενώ ο εντολέας του θα κάνει προσφορές.


Οι υποψήφιοι και οι υπόλοιποι τέσσερις συνεργάτες τους θα είναι απομονωμένοι σε άλλους χώρους, σε γραφεία σε διαφορετικούς ορόφους της ΓΓΕΕ, από όπου θα δίνουν τις προσφορές. Έξω από τα δωμάτια τους θα υπάρχουν κάμερες, η εικόνα από τις οποίες θα προβάλλεται σε δύο γιγαντοοθόνες στη μεγάλη αίθουσα με split screen, όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες. Έτσι η επιτροπή, οι ειδικά διαπιστευμένοι υπάλληλοι αλλά και οι εκπρόσωποι των υποψηφίων που θα βρίσκονται στη μεγάλη αίθουσα διενέργειας του διαγωνισμού, θα μπορούν να ελέγχουν ότι οι υποψήφιοι παραμένουν απομονωμένοι στα δωμάτια τους.
Η προσομοίωση σε αντίθεση με την κανονική διαδικασία θα διαρκέσει δύο με τρεις ώρες, καθώς δε θα περιλαμβάνει τη μεταφορά των φακέλων και θα είναι προσομοίωση της διαδικασίας δημοπράτησης μίας από τις τέσσερις άδειες, ενώ κατά την κανονική δημοπρασία στις 30 Αυγούστου η διαδικασία θα επαναληφθεί τέσσερις φορές.
Πληροφορίες από τη ΓΓΕΕ αναφέρουν ότι έγιναν ήδη όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι και οι δοκιμές στις κάμερες και όλα λειτουργούν κανονικά.
 
Καθώς μάλιστα ορισμένοι τηλεοπτικοί σταθμοί (Σκάι) υποστήριζαν από χθες το βράδυ ότι υπάρχουν τεχνικά προβλήματα και η προσομοίωση θα αναβληθεί, κυβερνητική ανακοίνωση ξεκαθάριζε λίγο νωρίτερα:
“Η διαγωνιστική διαδικασία για τη δημοπρασία των τηλεοπτικών αδειών συνεχίζεται κανονικά. Σήμερα Πέμπτη, στις 11.00 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας η παρουσίαση του πληροφοριακού συστήματος υποβολής προσφορών σε όλους τους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό.”
Υπενθυμίζεται ότι η «κατασκευή» του πληροφοριακού συστήματος της δημοπρασίας ανατέθηκε, μετά από σχετική προκήρυξη της ΓΓΕΕ, στην εταιρεία παραγωγής πληροφοριακών συστημάτων, Singular Logic. Πρόκειται για την εταιρεία η οποία παράγει τα πληροφοριακά συστήματα βάσει των οποίων διενεργούνται όλες οι εκλογικές διαδικασίες στην Ελλάδα. Σημειωτέον ότι η Singular Logic δεν διενεργεί τον διαγωνισμό, όπως δεν διεξάγει και τις εκλογές. Παράγει τα πληροφοριακά συστήματα τα οποία στηρίζουν τις διαδικασίες.
Η δημοπράτηση της κάθε μίας άδειας ξεχωριστά διεξάγεται σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση, η 5μελής Επιτροπή Διενέργειας του διαγωνισμού (που απαρτίζεται από καθηγητές πανεπιστημίου, διδάκτορες και ανώτερα στελέχη της δημόσιας διοίκησης), αρχίζοντας από την τιμή εκκίνησης των 3 εκατ. ευρώ, αυξάνει το τίμημα κατά 500.000 ευρώ.
 
Οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα είτε να αποδεχθούν τη νέα τιμή, είτε να παραμείνουν αδρανείς (αποσυρόμενοι από τη διεκδίκηση της συγκεκριμένης άδειας και διατηρώντας την ευχέρεια να διεκδικήσουν την επόμενη).
Στη συνέχεια, η επιτροπή αυξάνει το τίμημα κατά «βήματα» (κατά την κρίση της και με ανώτατο όριο τις 500.000 ευρώ) και η διαδικασία αποδοχής/αδράνειας επαναλαμβάνεται. Όταν έχουν αποχωρήσει οι υπόλοιποι συμμετέχοντες και έχουν απομείνει μόνο δύο, η δημοπράτηση της άδειας περνά στη δεύτερη φάση.
Τώρα, πλέον, μιλούν οι δύο υποψήφιοι, που καλούνται να καταθέσουν την τελική τους προσφορά σε κλειστό φάκελο. Σε περίπτωση ισόποσων προσφορών, επαναλαμβάνεται η διαδικασία των κλειστών φακέλων. Η άδεια απονέμεται στον πλειοδότη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom