Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016

Αφιέρωμα στον Ηλία Μπαζίνα τρία χρόνια μετά το θάνατό του


Πέρασαν τρία χρόνια από τη μέρα που έφυγε από τη ζωή,στα 73 του χρόνια,ο δημοσιογράφος Ηλίας Μπαζίνας.Ο άνθρωπος με τις αστείρευτες γνώσεις,ο γίγαντας με το ξεχωριστό ύφος,που δίδαξε ήθος και δεν μάσαγε τα λόγια του,που πάλεψε κατά του ντόπινγκ και της βίας στα γήπεδα,νικήθηκε από τον καρκίνο το βράδυ της 22ας Αυγούστου του 2013.

Ο,τι και να γράψεις γι' αυτό τον άνθρωπο θα είναι πολύ λίγο μπροστά σ' αυτό που πραγματικά ήταν...

Μανιάτης στην καταγωγή ο Ηλίας,γεννήθηκε στην Αθήνα,σπούδασε Νομικά,με τα οποία δεν ασχολήθηκε ποτέ... Ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με τον αθλητισμό και άφησε εποχή με τα μνημειώδη κείμενά του στην  αθλητική εφημερίδα "Φίλαθλος" για πάνω από δυο δεκαετίες.

Υπήρχαν άνθρωποι που αγόραζαν την εφημερίδα μόνο και μόνο για να διαβάσουν τη στήλη του Ηλία Μπαζίνα,''Χωρίς Παρωπίδες''. Μαζί του μεγάλωσαν γενιές δημοσιογράφων,αλλά και αναγνωστών,πραγματικός δάσκαλος.

Οπως χιλιάδες Ελληνες,μεγαλώσαμε και μεις διαβάζοντας καθημερινά τα άρθρα του Ηλία Μπαζίνα στην πρωτοσέλιδη στήλη του,"Χωρίς Παρωπίδες",στον Φίλαθλο.

Στις αρχές της δεκαετίας του ΄80 κυκλοφόρησε η τρίτη τότε αθλητική εφημερίδα (Φως και Αθλητική οι δυο παραδοσιακές),ήταν ο Φίλαθλος του Νίκου Καραγιαννίδη,εκδότης ο Γιώργος Κουρής.Ενα καθαρά (αν και μουτζούρωνε τα χέρια) καινούργιο έντυπο,με νέα φιλοσοφία,νέες στήλες,αιρετικές θέσεις-απόψεις,στελεχωμένη από νέους ανθρώπους,κυρίως φοιτητές που εκεί έκαναν τα πρώτα δημοσιογραφικά βήματά τους.Στη συνέχεια αρκετοί πέρασαν στο πολιτικό ρεπορτάζ!

Χάρις σε δυο στήλες του ο Φίλαθλος διαβάζονταν και από ανθρώπους που δεν είχαν καμία σχέση με το ποδόσφαιρο και τον αθλητισμό γενικότερα.Στην τελευταία σελίδα δέσποζε ο "Αποδυτηριάκιας" με τα "παραπολιτικά" καρφιά του.

Στην πρώτη σελίδα,δέσποζε η στήλη "Χωρίς Παρωπίδες" κάποιου Ηλία Γ., ήταν του Ηλία Μπαζίνα. Γιατί «Γ.»; Μπαζίνας από τον πατέρα του τον μπάτσο, Γιατράκος από την γιάτρισσα μάνα του μας αποκαλύπτει ο Αποδυτηριάκιας.Μια στήλη που δίδασκε,άνοιγε δρόμους με το κοφτερό μυαλό του συντάκτη της,την διεισδυτική ματιά του,τις απίστευτες γνώσεις του και τη σπουδαία πένα του.

Τραγική ειρωνεία:Ο πατέρας του πέθανε από καρκίνο στα 72, η μάνα του πέθανε από καρκίνο στα 74. Ο γιός τους πέθανε από καρκίνο ανάμεσα στις δύο ηλικίες, στα 73 του.

Ο Ηλίας Μπαζίνας κοντά τρεις δεκαετίες ,κάτω από πηχυαίους τίτλους των πρωτοσέλιδων της μπάλας,έδινε στον κόσμο γνώση και τροφή για σκέψη.

Μαζί με την είδηση του θανάτου του δημοσιεύθηκε και το τελευταίο άρθρο του στην Live sport,όπου συνέχισε να γράφει μετά το κλείσιμο του Φίλαθλου

Συνέντευξη του Ηλία Μπαζίνα στον Δαυίδ Ναχμία


Ο Ηλίας Μπαζίνας, ένας ιδιαίτερα μορφωμένος, ευφυής δημοσιογράφος και βαθιά ηθικός και λαϊκός άνθρωπος. Η ιδιαιτερότητά των γραπτών του με τα οποία κοσμεί τα πρωτοσέλιδα γνωστής εφημερίδας επί εικοσαετίας, έγκειται στο παράδοξο αλλά και μαγικό συνδυασμό του ρομαντισμού, της διανόησης και της υψηλής τέχνης με την ρουτίνα του ποδοσφαίρου.

Ο Ηλίας Μπαζίνας στη συνέντευξη, μοιράζεται μαζί μας τις σκέψεις και τους προβληματισμούς του για όλα τα κοινωνικά θέματα και μας ταξιδεύει στη Μάνη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 απ όπου κατάγεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ὁ Ἠλίας Μπαζίνας για την Ἑλληνική Γλῶσσα, τον Μπαμπινιώτη, τους Μανιάτες, τον Μπόστ, τον Ἑλληνικό Στρατό, τους δημοσιογράφους και τους πολιτικούς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΜΠΑΖΙΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom