Τρίτη 23 Αυγούστου 2016

Η Πατινάδα των Κουρσάρων στη Νάουσα της Πάρου (βίντεο)


Χρόνια τώρα στην Νάουσα της Πάρου, στην καρδιά των Κυκλάδων, λίγο πριν το καλοκαιράκι μας αποχαιρετίσει, διοργανώνεται μια ιδιαίτερη γιορτή, στο πλαίσιο του εορτασμού για τα Εννιάμερα της Παναγίας.

Είναι η βραδιά των ''Κουρσάρων'' όπου νέοι και νέες ντυμένοι με με βράκες, φουστάνια, μαντίλια και ζωνάρια, κάνουν ρεσάλτο στο γραφικό και κοσμοπολίτικο ψαροχώρι της Νάουσας, δημιουργώντας ένα σκηνικό που παραπέμπει σε άλλες εποχές. Σε εποχές με Πειρατές, με κάστρα και φωτιές.

Φυσικά και από το σκηνικό δεν μπορεί να λείπει η μουσική και ο χορός, που σε συνδυασμό με τα παραπάνω παρασύρουν τον κάθε επισκέπτη σε ένα ξέφρενο γλέντι. Οι νησιώτικοι σκοποί, υπό τους ήχους του βιολιού και της τσαμπούνας απλώνονται σε όλο το χωριό, μεταφέροντας τον παλμό και το κέφι σε κάθε του σοκάκι.

Η ομάδα "Κουρσάροι" δημιουργήθηκε από νέους και νέες του χωριού, το Μάιο του 2015, με σκοπό να ανανεώσει το δρώμενο και να αναδείξει την ουσιαστική ομορφιά της Νάουσας και των κατοίκων της. Προσθέτοντας δράσεις, εκδηλώσεις και παιχνίδια γνωριμίας φιλοδοξούμε να σπάσουμε το δίπολο ντόπιος vs επισκέπτης, να γίνουμε όλοι μια μεγάλη παρέα και να χαρούμε μαζί το πανηγύρι του χωριού, που γίνεται στης Παναγιάς τη χάρη.

Υπό την αιγίδα του Δήμου Πάρου, της Κ.Δ.Ε.Π.Α.Π. και της Δημοτικής Κοινότητας Νάουσας.

Απόψε μετά τον Εσπερινό στην "Επάνω" Εκκλησία του χωριού (Ι. Ναός Κοίμησης Θεοτόκου), συνεχίστηκαν οι  εορταστικές εκδηλώσεις με το "μοίρασμα" του θησαυρού.

Στις 22.00 η πατινάδα στα στενά του χωριού  με εκκίνηση από το περίπτερο των Κουρσάρων, στην πλατεία της Νάουσας και στις 22.30 άρχισε η συναυλία με τους Kadinelia στο χώρο της παιδικής χαράς (μπροστά απ' το μουσείο). Οι "Kadinelia" θα μας ταξιδέψουν από τη Μεσόγειο ως το Μισσισσιππή, με δυο κιθάρες. Στη διάρκεια του ταξιδιού, θα ηχήσει τσαμπούνα και λύρα!









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom