Παρασκευή 26 Αυγούστου 2016

Δεν έχει τέλος η τραγωδία στην Ιταλία! - Τρία χωριά ισοπεδώθηκαν - Φόβοι για 200 νεκρούς μόνο στην Amatrice! - Συγκλονιστικές εικόνες


- Η τραγική περίπτωση της πόλης Amatrice, που ισοπεδώθηκε και αποδεκατίστηκε
- Οι νεκροί έχουν φτάσει τους 250 όμως ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί αισθητά τις επόμενες ώρες
- Εκατοντάδες οι αγνοούμενοι και οι τραυματίες από τον φονικό σεισμό στην Κεντρική Ιταλία
- Τι είπε Έλληνας καθηγητής σεισμολογίας που βρίσκεται στην Ιταλία και τις πληγείσες περιοχές στην εκπομπή Live News και στον Νίκο Ευαγγελάτο
- Δείτε ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ και ΒΙΝΤΕΟ


Φόβοι για 200 νεκρούς μόνο στη μικρή πόλη Amatrice από τον ισχυρό σεισμό 6,2 Ρίχτερ που έπληξε την Ιταλία. Ο δήμαρχος του Amatrice Sergio Pirozzi δήλωσε στο Rai πως έχουν επιβεβαιωθεί τουλάχιστον 190 νεκροί, κάνοντας λόγο για αποδεκατισμένη πόλη τη στιγμή που αγνοούνται τουλάχιστον 40 άνθρωποι.

Μεταξύ των νεκρών, όπως δήλωσε ο Sergio Pirozzi, είναι και πολλοί από τους φίλους του δεδομένων των περιοχών που υπέστησαν τη μεγαλύτερη καταστροφή από τον ισχυρότατο σεισμό. "Η καρδιά μας έχει διαλυθεί αλλά θα αναστηθεί", υπογράμμισε.

Ενώ σε άλλες περιοχές οι διασώστες συνεχίζουν να βγάζουν ανθρώπους από τα συντρίμμια, στο Amatrice δεν έχει συμβεί κάτι ανάλογο. Ο πληθυσμός του Amatrice, σύμφωνα με στοιχεία παλιότερης απογραφής, ανέρχεται σε 1.046 κατοίκους αν και η εκτίμηση του CNN για 2.000 κατοίκους φαίνεται ότι είναι πιο κοντά στην αλήθεια. Αυτό θα σήμαινε ότι σκοτώθηκαν περίπου 1 στους 10 κατοίκους από τον σεισμό.



Ο συνολικός απολογισμός
Στους 250 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών του φονικού σεισμού που ισοπέδωσε πολλά χωριά στην κεντρική Ιταλία.
Η υπηρεσία πολιτικής προστασίας ανακοίνωσε νωρίς το βράδυ τον τελευταίο απολογισμό αυτής της τραγωδίας: 250 νεκροί και 365 τραυματίες που νοσηλεύονται.

Την ίδια ώρα εκατοντάδες σεισμοπαθείς περιμένουν το πράσινο φως από τις αρχές για να επιστρέψουν στα σπίτια τους στις πλέον πληγείσες περιοχές κι αφού πέρασαν τη χθεσινή νύχτα στα οχήματά τους ή στις σκηνές που έχουν στήσει οι αρχές. «Παραμένουμε σε κατάσταση σοκ. Κοιμηθήκαμε στο αυτοκίνητό τη νύχτα, αν και με όλους αυτούς τους μετασεισμούς ήταν δύσκολο να κοιμηθούμε» περιέγραψε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μάριο, πατέρας δύο μικρών αγοριών.

Δεκάδες μετασεισμοί συγκλόνισαν την περιοχή τη νύχτα της Τετάρτης και σήμερα το πρωί. Μια ισχυρή δόνηση καταγράφθηκε στις 15.30 ώρα Ελλάδας προκαλώντας φόβο στους επιζώντες αλλά και την αγωνία των μελών των ομάδων διάσωσης, που αναγκάστηκαν να διακόψουν τις επιχειρήσεις στο Αματρίτσε όταν τμήμα ενός τοίχου κατέρρευσε ακριβώς δίπλα τους.

Χιλιάδες εθελοντές και επαγγελματίες συνέχιζαν σήμερα να αναζητούν ίχνη ζωής κάτω από τα χαλάσματα.

«Ελπίζουμε πάντα ότι θα βρούμε επιζώντες, θα εργαστούμε έως το τέλος για αυτό» εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Λουίτζι ντ' Άντζελο, υπεύθυνος της αρχής πολιτικής προστασίας. Ο τελευταίος επιζών του σεισμού της Λ’ Άκουιλα το 2009 είχε ανασυρθεί 72 ώρες μετά την καταστροφή, υπενθύμισε ένας αξιωματικός της πυροσβεστικής.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας διευκρίνισε σήμερα ότι συνολικά 215 άνθρωποι έχουν διασωθεί από την Τετάρτη στις 03.36 τοπική ώρα, την ώρα που ο Εγκέλαδος χτύπησε, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για τις ακριβείς συνθήκες αυτών των επιχειρήσεων.

Την ίδια ώρα δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη ο αριθμός των αγνοουμένων. Ο πληθυσμός αυτών των γραφικών και τουριστικών χωριών τριπλασιάζεται ή τετραπλασιάζεται το καλοκαίρι, με αποτέλεσμα να καθίσταται δύσκολη κάθε εκτίμηση για τον αριθμό των ανθρώπων που βρίσκονταν στην περιοχή τη στιγμή της τραγωδίας.

Μαρτυρία Έλληνα καθηγητή
Μιλώντας στην εκπομπή Live News του Νίκου Ευαγγελάτου στο κανάλι “Ε”, Καθηγητής Σεισμολογίας, Π. Καρύδης, που βρέθηκε στην Ιταλία μιλώντας για το μέγεθος της καταστροφής, σημείωσε “Είναι η συγκέντρωση της ζημιάς σε πολύ μικρές περιοχές που είναι εντονότατη η καταστροφή. Είναι τρια χωριά που έχουν πλήρως ισοπεδωθεί.”

Για την εικόνα που αντίκρισε, ο καθηγητής εκεί, είπε “Το πιο συγκλονιστικό ήταν στην Αματρίτσα όπου νοιώσαμε έναν ισχυρότατο μετασεισμό. Έπεφταν τα πάντα δίπλα μας, σκόνη ανέβαινε, δίπλα μας έπεφταν τοίχοι. Αυτό είναι τραγικό όχι τόσο για μας όσο για τους διασώστες, που θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο. Εδώ έχει βρεθεί σχεδόν όλη η Ιταλία.”

Τέλος, επιχειρώντας μια εκτίμηση για τον αριθμό των θυμάτων, ο Π. Καρύδης σημείωσε χαρακτηριστικά: “Έχω την ίδια γνώμη που είχα από την πρώτη στιγμή. Θα έχουμε πολύ μεγάλο αριθμό θυμάτων. Εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες. Ο σεισμός ήταν επιφανειακός και πολύ κοντά σε κατοικημένη περιοχή. Ο σεισμός έγινε στις 3 τα ξημερώματα, το σπίτι καταρρέει αμέσως, δεν υπάρχει χρόνος διαφυγής.”
Με πληροφορίες από Independent, AΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom