Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016

Στο σκαμνί η Λαγκάρντ - Πρέπει να δικαστεί για το σκάνδαλο Ταπί


Το ανώτατο εφετείο της Γαλλίας έκρινε σήμερα ότι η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ πρέπει να δικαστεί για το ρόλο της στην υπόθεση της αποζημίωσης ύψους 400 εκατ. ευρώ στον επιχειρηματία Μπερνάρντ Ταπί ενώ η ίδια κατείχε τη θέση του υπουργού Οικονομικών της χώρας το 2008.

Το δικαστήριο απέρριψε την έφεσή της κατά της απόφασης δικαστηρίου τον Δεκέμβριο του 2015, η οποία παρέπεμπε τη Λαγκάρντ σε δίκη ενώπιον του Δικαστηρίου της Δημοκρατίας (CJR), του ειδικού δικαστηρίου που εκδικάζει αδικήματα που διαπράττονται από μέλη της κυβέρνησης κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Το χρονικό της υπόθεσης Λαγκάρντ - Ταπί

Δικαστήριο της Γαλλίας εξέδωσε εντολή η Κριστίν Λαγκάρντ, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, να προσαχθεί σε δίκη για τον ρόλο της στην συμφωνία για την παραχώρηση από το κράτος αποζημίωσης ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ στον επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί, μετέδωσαν γαλλικά μέσα ενημέρωσης σήμερα.

Το Δικαστήριο της Δημοκρατίας (Cour de justice de la République), το ειδικό δικαστήριο το οποίο είναι αρμόδιο για να δικάζει υπουργούς εν ενεργεία και μη για εγκλήματα που διαπράχθηκαν ενόσω βρίσκονταν στην εξουσία, δεν έκανε κάποιο σχόλιο μέχρι τώρα για την απόφαση, στην οποία αναφέρθηκαν ο τηλεοπτικός σταθμός iTélé και ο ιστότοπος Mediapart.

Ο δικηγόρος της Λαγκάρντ, ο Ιβ Ρεπικέ, χαρακτήρισε «ακατανόητη» την απόφαση αυτή μιλώντας στον iTélé και πρόσθεσε ότι θα συμβουλεύσει την πελάτισσά του να ασκήσει έφεση. «Είναι ακατανόητο. Θα προτείνω στην κυρία Λαγκάρντ να ασκήσει έφεση εναντίον της απόφασης αυτής». Πράγματι, λίγη ώρα αργότερα, η κα Λαγκάρντ ανακοίνωσε πως θα ακολουθήσει τη συμβουλή του δικηγόρου της.

Η κ. Λαγκάρντ ελέγχεται για απόφαση που έλαβε ως υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας το 2007 και η οποία ζημίωσε το γαλλικό Δημόσιο προς όφελος του επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί, στο πλαίσιο πώλησης της εταιρείας του, Adidas, το 1993-1994 από την Credit Lyonnais.

Ο κ. Ταπί,επιχειρηματίας,πρώην Υπουργός του Μιτεράν και πρόεδρος της Μαρσέιγ, που αργότερα έγινε «κολλητός» του Σαρκοζί,είχε μηνύσει την τράπεζα με την κατηγορία ότι πούλησε την επιχείρησή του σε χαμηλότερη της αξίας της τιμή.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ εξέδωσε μια ανακοίνωση με την οποία τονίζει ότι συνεχίζει να περιβάλλει με «την εμπιστοσύνη του» το πρόσωπο της Λαγκάρντ. Το ΔΣ του διεθνούς χρηματοοικονομικού οργανισμού «συνεχίζει να έχει πλήρη εμπιστοσύνη στις δυνατότητες της γενικής διευθύντριας να συνεχίσει να ασκεί αποτελεσματικά τα καθήκοντά της», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις σε γραπτή ανακοίνωσή του.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν τόνισε ότι η εξέλιξη δεν θα την εμποδίσει να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά της. «Είναι αθώα μέχρι αποδείξεως του εναντίου και δεν βλέπω το πώς αυτό θα την εμποδίσει να ασκήσει τα σημερινά της καθήκοντα», τόνισε ο Σαπέν μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται.

Η απόφαση αυτή πάντως προκαλεί εντύπωση καθώς ο ανώτατος εισαγγελέας της Γαλλίας είχε προτείνει τον Σεπτέμβριο οι δικαστικές αρχές να σταματήσουν τις έρευνες γύρω από την υπόθεση Λαγκάρντ.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά για  τη Λαγκάρντ και το σκάνδαλο Ταπί

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom