Κυριακή 31 Ιουλίου 2016

Χωρίς γιατρούς και υποδομές τα νησιά


Σήμα κινδύνου εκπέμπει η νησιωτική χώρα, στην καρδιά της τουριστικής περιόδου, για τις τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν στις δημόσιες δομές υγείας.

Η ακτινογραφία των δομών του ΕΣΥ που έγινε πρόσφατα από την
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) είναι γεμάτη «σκιές», θλίβει και τρομάζει τους ειδικούς που πρέπει να κάνουν τη «διάγνωση» του βαρέως ασθενούς συστήματος της δημόσιας υγείας στη χώρα, αλλά και τους πολίτες που θα χρειαστεί να ζητήσουν ιατρική περίθαλψη ή νοσηλεία.

Απογυμνωμένες υγειονομικά οι περισσότερες περιοχές της νησιωτικής χώρας καλούνται να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες της περίθαλψης και της νοσηλείας τόσο των μόνιμων κατοίκων όσο και των χιλιάδων θερινών επισκεπτών.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Μιχάλη Γιαννακό, το προσωπικό του ΕΣΥ έχει μειωθεί τα τελευταία πέντε χρόνια κατά 4.000 άτομα, ενώ άλλοι 7.000 εργαζόμενοι έχουν θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης και αναμένεται να φύγουν την επόμενη διετία.

Οι προσλήψεις, ωστόσο, τις οποίες εξαγγέλλουν δοθείσης ευκαιρία η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας γίνονται με το σταγονόμετρο και είναι κυρίως προσλήψεις, που είχαν εγκριθεί μέχρι και το 2012. Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων, οι εκπρόσωποι της ΠΟΕΔΗΝ αναφέρουν πως τα δημόσια νοσοκομεία θα λάβουν εφέτος 350 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με πέρυσι και εμφανίζουν σημαντικές ελλείψεις υλικών και φαρμάκων.

Την ίδια ώρα, πληθαίνουν – και στοιχειώνουν το ΕΣΥ- οι τριτοκοσμικές εικόνες: ασθενείς που διακομίζονται σε καρότσες οχημάτων αντί ασθενοφόρου στα Κέντρα Υγείας, ενώ αναλώσιμα «ταπεινά» μα τόσο σημαντικά για τη νοσηλεία που αίφνης γίνονται είδος πολυτελείας όπως τα γάντια - «τσιγαρόχαρτα» των νοσηλευτών τα φέρνουν οι ασθενείς από το σπίτι τους.

Οι ελλείψεις στις δημόσιες δομές υγείας είναι, δε, κοινός τόπος στις αμιγώς τουριστικές περιοχές. Βασικές ειδικότητες, όπως γενικοί γιατροί, παθολόγοι, καρδιολόγοι, παιδίατροι δεν υπάρχουν σε πληθώρα νησιών του Αιγαίου. Έλλειψη γενικών ιατρών ή παθολόγων καταγράφεται στα Κέντρα Υγείας Αίγινας, Γαλατά, Τήνου, Μυκόνου, Πάρου, Ίου, Άνδρου, Πάτμου, Καρπάθου και στα Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία Λήμνου, Σύρου, Νάξου, Λειψών, Αγαθονησίου, Τήλου, Σύμης, Δονούσας, Ηρακλειάς, Κουφονησίου, Σίφνου, Σικίνου, Αγκιστρίου, Πόρου. Στην Κω, δεν υπάρχει παιδίατρος στο ΕΣΥ – το ίδιο και σε άλλα νησιά, όπως η Σάμος, η Ικαρία, η Πάρος, η Σίφνος.

«Οι δομές υγείας στις τουριστικές περιοχές είναι υπό κατάρρευση, ενώ οι νησιωτικές και οι ακριτικές περιοχές έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους. Οι συνθήκες αυτές είναι απάνθρωπες για το υγειονομικό προσωπικό ενώ εγκυμονούν κινδύνους για τους ασθενείς. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας οφείλει να αναλάβει τις τεράστιες ευθύνες που έχει για την πρωτοφανή αυτή κατάσταση» λέει ο πρόεδρος του ΙΣΑ, κ. Γιώργος Πατούλης.

Κυκλάδες

Στις Κυκλάδες η δημόσια υγεία δοκιμάζεται από την υποστελέχωση, ενώ η 2η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ), στην αρμοδιότητα της οποίας υπάγονται τα νησιά, επιχειρεί με αποσπάσεις και μετακινήσεις προσωπικού να κλείσει τις τρύπες στις βάρδιες και τη λειτουργία των δομών.

Στο μεγαλύτερο νοσοκομείο, της Σύρου, οι επαγγελματίες υγείας δίνουν καθημερινά αγώνα για να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες νοσηλείας των κατοίκων του νησιού, αλλά και όλων όσοι διακομίζονται από τα άλλα νησιά. Το καλοκαίρι ο όγκος των ασθενών – και των υγειονομικών αναγκών- πολλαπλασιάζεται.

Το νοσοκομεία Νάξου κατ’ ευφημισμόν συγκαταλέγεται στις δημόσιες δομές τριτοβάθμιας περίθαλψης – όπως λένε στελέχη του ΕΣΥ ο βασικός ρόλος του, χωρίς βεβαίως αυτός να υποτιμάται, είναι να σταθεροποιεί τους ασθενείς ώστε να γίνονται στη συνέχεια οι διακομιδές στην Αττική.

Σε όλα τα Κέντρα Υγείας των Κυκλάδων καρδιολόγοι, παιδίατροι, ορθοπεδικοί, μικροβιολόγοι είναι είδος σε ανεπάρκεια. Το ίδιο και οι αγροτικοί γιατροί στα περιφερειακά ιατρεία. Μάλιστα, συνολικά σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα υπάρχουν 17 μικρά νησιά (άγονα) χωρίς αγροτικό γιατρό τα τελευταία τρία χρόνια. Η αγροτική γιατρός της Σίφνου, πάλι, κάνει συχνά το ταξίδι Σίφνο- Σύρο με όποια πλωτά μέσα είναι διαθέσιμα καθώς πρέπει να συνοδεύει τους ασθενείς που διακομίζονται στο νοσοκομείο της Σύρου.

Χρόνια πληγή του συστήματος δημόσιας υγείας στις Κυκλάδες είναι η κλειστή μονάδα τεχνητού νεφρού του νοσοκομείου Νάξου, με «θύματα» τους αιμοκαθαιρόμενους όχι μόνο του συγκεκριμένου νησιού, αλλά όλων των νησιών που ταξιδεύουν όπου και όπως μπορούν για να υποβληθούν σε αιμοκάθαρση.

* Με πληροφορίες από εφημερίδα «Πρώτο Θέμα».
http://fileleutheros.net/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom