Κυριακή 22 Μαΐου 2016

Βουλή: Σε εξέλιξη η ονομαστική ψηφοφορία για περισσότερα από 50 άρθρα του πολυνομοσχεδίου

Απουσιάζουν στην πρώτη ανάγνωση Βαγενά,Κουράκης και Κατριβάνου

Με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕλ να είναι ψυχολογικά και συναισθηματικά... κατάκοποι για ένα ακόμη "πικρό ποτήρι", κορυφώνεται απόψε η διαδικασία στη Βουλή με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου που θα φέρει την ολοκλήρωση της... πολυπόθητης πρώτης αξιολόγησης, ενόψει και του Eurogroup της Τρίτης.

Δείτε εδώ όλα όσα έχουν γίνει από χθες στη Βουλή με τις κόντρες φυσικά να μην λείπουν και τις "φαρμακερές" ατάκες να είναι... αμέτρητες.

Παρακολουθήστε λεπτό προς λεπτό όλα όσα συμβαίνουν στο Live Blogging του newsit.gr
  Διαφοροποίηση από την Κατριβάνου
Ψήφισε ναι επί της αρχής και καταψήφισε όλα τα άρθρα που αφορούν το υπερταμείο και το λεγόμενο κόφτη
  Ψήφισε ναι ο Τάσος Κουράκης με επιστολή ψήφο
  Επέστρεψε και ψήφισε τελικά ναι η Άννα Βαγενά
  Απούσα και η Άννα Βαγενά του ΣΥΡΙΖΑ
  Απών προς το παρόν και ο Τάσος Κουράκης από τον ΣΥΡΙΖΑ
21:36 Απούσα στην πρώτη ανάγνωση η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κατριβάνου
  Η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει ώρες.
 Τα αιτήματα για ονομαστική ψηφοφορία είναι για περισσότερα από 50 άρθρα που σημαίνει πως ο κάθε βουλευτής θα πρέπει να λέει αναλυτικά σε ποιά ψηφίζει ναι και σε ποια όχι. Αυτό σημαίνει: Καλό πρωί!
  Άρχισε η ψηφοφορία
 Πρώτος ψήφισε ο Αλέξης Τσίπρας που ήθελε να φύγει για το ταξίδι του στην Κωνσταντινούπολη
  Τέλος οι ομιλίες
 Στη Βουλή σε λίγο θα ξεκινήσει η ψηφοφορία για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, όπου δεν αναμένονται εκπλήξεις.
  Αιχμές Τσίπρα για Σαμαρά
Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε τον Αντώνη Σαμαρά διορθωτή χωρίς ωστόσο να τον κατονομάσει λέγοντας πως αυτός έδωσε τη γραμμή για να αλλάξει τακτική η Νέα Δημοκρατία και να ζητά εκλογές από το 2017.
  Για το θέμα της Εξεταστικής Επιτροπής
 Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως το παραμύθι της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει δράκο γιατί δεν ξέφυγε η οικονομία από τους στόχους. Και μάλιστα, τόνισε πως κάλυψε η κυβέρνηση τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα φτάνοντας 0,7%.
  Φωνές από τη Νέα Δημοκρατία
 Οι βουλευτές Βορίδης, Κικίλιας και Τζαβάρας φώναζαν στον Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Βουλής να προσπαθεί να επιβάλλει την τάξη.
  Ανταπάντηση Αλέξη Τσίπρα
"Ο κ. Μητσοτάκης δεν πείστηκε από όσα κατέθεσα πιο πριν για το ποια εναλλακτική θα έπρεπε να υπάρχει για το Δημόσιο". Για το υπερταμείο και τα 99 χρόνια είπε ότι είναι θετικό. Δήλωσε ότι δεν θα παίρνουν αποφάσεις οι ξένοι για το υπερταμείο και τόνισε πως αυτές οι δηλώσεις ευνοούν ακροδεξιές δυνάμεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. Όπως είπε το υπερταμείο θα υπάρχουν πέντε μέλη, τρία επιλογής της Ελλάδας και δύο από την άλλη πλευρά. Κατηγόρησε τον κ. Βορίδη πως επιβάλλει τη σκληρή γραμμή στον Μητσοτάκη όταν μιλάει η Νέα Δημοκρατία για προδοσία.
  Νέα βέλη Μητσοτάκη
"Τι είναι τα δισ στραγγάλια" είπε ο κ. Μητσοτάκης κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα πως δεν τα πάει καλά με τους αριθμούς. Κάλεσε τον κ. Τσίπρα να σχολιάσει τη δήλωση του αντιπροέδρου της Κομισιόν πως ήταν επιλογή της κυωβέρνησης το μίγμα των φόρων. "Ήταν δική σας επιλογή να προσλαμβάνεται κολλητούς και ημετέρους".
  Ερωτήματα Μητσοτάκη σε Τσίπρα
Πείτε μου κύριε Τσίπρα που αναφέρεται στη συμφωνία του καλοκαιριού το υπερταμείο για 99 χρόνια. Πού αναφέρεται πως η Βουλή δεν θα πρέπει να έχει λόγο για το συγκεκριμένο υπερταμείο. Ούτε ο κόφτης βρισκόταν στη συμφωνία του καλοκαιριού. Ο κόφτης μπήκε στη συζήτηση τους τελευταίους δύο μήνες γιατί κανείς δεν σας πιστεύει.
  Αιχμές Μητσοτάκη στον Πρόεδρο της Βουλής
Ο κ. Μητσοτάκης ρώτησε τον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση εάν σκοπεύει να φέρει στη Βουλή τη συζήτηση για εξεταστική για την πρώτη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και το ρόλο του Γιάνη Βαρουφάκη.
  Παρέμβαση Κυριάκου Μητσοτάκη
Τα περί αυταπάτης που είχατε πει και είχατε αναγνωρίσει δημόσια πως είχατε αυταπάτες, τότε αυτός ο πρωθυπουργός είναι καταρτισμένος κύριε Τσίπρα; Ο πρωθυπουργός που είχε υποσχεθεί ότι θα σκίσει το μνημόνιο και πως θα δώσετε την 13-14η σύνταξη είναι ειλικρινής κύριε Τσίπρα; Το ότι κερδίσατε τις εκλογές δεν σας δίνει άφεση αμαρτιών για το κακό που κάνατε το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης σας.
  Κλείνοντας....
«Η Ελλάδα την ερχόμενη εβδομάδα με τις αποφάσεις για το χρέος σηματοδοτούν μια εποχή δημιουργίας για τον τόπο. Εργαστήκαμε σκληρά στην διαπραγμάτευση και θέλω να απευθυνθώ στους βουλευτές της πλειοψηφίας. Μόνοι μας σηκώσαμε έναν δύσκολο σταυρό. Σήμερα παίρνουμε τις τελευταίες δύσκολες αποφάσεις. Αύριο τα πράγματα θα είναι πιο απαιτητικά. Θα κληθούμε να κατανείμουμε δίκαια τα όσα θα φέρει η ανάπτυξη. Είναι προ των πυλών η ανάπτυξη το λένε όλοι. Το Β εξάμηνο του 2016 μπαίνουμε σε θετικό πρόσημο. Γυρίζουμε σελίδα. Η ιστορία έχει ήδη γυρίσει σελίδα. Μπορεί η Ανοιξη σε λίγες ημέρες να τελειώνει αλλά η άνοιξη της οικονομίας τώρα αρχίζει», είπε καταλήγοντας ο πρωθυπουργός.
«Υπάρχει πράγματι ένα ποσό του ΕΚΑΣ που θα μειωθεί από την αρχή του 2016. Είναι αδικία και δεν θα το κάνουμε», είπε ο πρωθυπουργός. Κλείνοντας είπε ότι την στιγμή που η χώρα περνάει μια πρωτοφανή προσφυγική κρίση και την έχουν κρατήσει όρθια τα σώματα ασφαλείας να μην υπάρχει εξέλιξη του μισθολογίου των ανδρών και των γυναικών. Ο κ. Καμμένος δεσμεύθηκε ότι θα βρεθούν κωδικοί και σας λέω ότι εμείς θα τους προστατεύσουμε. Τα χρηματα αυτά υπάρχουν στα 700 εκατομμύρια πλεόνασμα».
Αυτό σημαίνει ότι θα αποκαταστήσουμε αδικίες. Θα κάνουμε ένα ταμείο κοινωνικής αλληλεγγύης. Σε αυτό το ταμείο θα βάζουμε το πλεόνασμα των 700 εκατομμυρίων φέτος. Αυτό αφορά τα έσοδα που θα έχουμε το επόμενο διάστημα από τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες και πιστεύω οτι θα είναι πολλά εκατομμύρια, απο το ξετίναγμα των λιστών της φοροδιαφυγής, από την πάταξη λαθρεμπορίου αλλά και από το νομοσχέδιο για τα αδή΄λωτα εισοδήματα. Αυτό το κοινωνιικό ταμείο που ξεκινά με 700 εκατομμύρια θα έχει πολλά περισσότερα. Θέλει μελέτη τι θα τα κάνουμε. Θα χρηματοδοτήσουμε το πρόγραμμα για το κάτωτατο εγγυημένο εισόδημα. Θα ενισχύσουμε το πρόγραμμα για την ανθρωπιστική κρίση. Θα ενισχύσουμε τα προγραμματα καταπολέμησης της ανεργίας. Θα αποκαταστήσουμε αδικίες. Μια αδικία, είναι αυτή που αφορά την μείωση των εισοδηματικών κριτηρίων βάση του οποίου δίνεται το ΕΚΑΣ.
Ο πρωθυπουργός μίλησε για τον κόφτη λέγοντας: «Αυτός ο κόφτης δεν θα τεθεί σε εφαρμογή. Αλλά εκτός από αυτό που δεν είναι κόφτης αλλά δοτης είναι: καταφέραμε πρωτογενές πλεονασμα 1%. Για κάθε ευρώ πάνω από τον στόχο η κυβέρνηση μπορεί να δίνει 30 σεντς στις ληξιπρόθεσμες, 30 σεντς στο χρέος και 40 σεντς στην κοινωνία. Με άλλα λόγια θα δώσουμε 500 στο χρέος, 500 στις ληξιπρόθεσμες και 700 εκατομμύρια ευρώ όπου εμείς επιλέξουμε».

Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της είπε ο κ. Τσίπρας και επικαλέστηκε τον Πρόεδρο της Κομισιόν. Ο Γιούνκερ δεν είναι σοσιαλιστής είναι του ΕΛΚ και είπε ότι από την Ελλάδα πήραμε πολλά. Μήπως και αυτός είναι ελαστικός με τον ΣΥΡΙΖΑ; αναρωτήθηκε...
Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι πιστεύει πως μπορεί να επιτυγχάνεται πλεόνασμα χωρίς απομείωση του χρέους.
Ελεγε ότι η ελληνική οικονομία πρέπει να έχει πρωτογενλη πλεονάσματα 3,5% από το 2015 και πέρα. Με βάση τέτοιες εκτιμήσεις λέγατε τότε ότι είναι βιώσιμο το χρέος γιατί για 2 δεκαετίες πίστευε ό κ. Σαμαράς ότι η Ελλάδα θα πετυχαίνει υψηλα πρωτογενή πλεονάσματα.
Θέλω να εξηγηθώ: πριν από λίγες ημέρες στην δευτερολογία σας κ. Μητσοτάκη είπατε ότι την ευθυνη για την εκτίναξη του χρέους την έχει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Ομως ποιά στοιχεία και ποιές εκτιμήσεις επικαλεστήκατε; Θέλω να καταθέσω στα πρακτικά την ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους του ΔΝΤ το 2012. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom