Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

Ολοι βλέπουν Ασφαλιστικό ταφόπλακα,ενώ ο Κατρούγκαλος μιλάει για κοινωνική δικαιοσύνη και καμία περικοπή κύριων συντάξεων! (βίντεο)


«Κλείδωσε» η διαδικασία επεξεργασίας και συζήτηση του σχεδίου νόμου «Ενιαίο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλειας - Μεταρρύθμιση ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού συστήματος - Ρυθμίσεις φορολογίας εισοδήματος και τυχερών παιγνίων» από την κοινή συνεδρίαση των αρμόδιων ΕπιτροπώνΚοινωνικών Υποθέσεων και Οικονομικών.

Σήμερα, το σχέδιο νόμου θα συζητηθεί επί της Αρχής, αύριο Μεγάλη Τρίτη στις 10.30 το πρωί θα ξεκινήσει η ακρόαση των κοινωνικών φορέων.

Η τρίτη συνεδρίαση, επί των άρθρων του νομοσχεδίου αποφασίσθηκε να διεξαχθεί στις 11 το πρωί της Πέμπτης, 5 Μαΐου και την επόμενη ημέρα, Παρασκευή 6 Μαΐου να γίνει η δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου, με τη σύνταξη της έκθεσης ώστε μετά να μπορεί να εισαχθεί στην Ολομέλεια για ψήφιση το νομοσχέδιο.

Τις ημέρες και τις συνεδριάσεις συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου από την Ολομέλεια, αρμόδια να αποφασίσει είναι η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.



Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος με την έναρξη της συνεδρίασης, υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου επισημαίνοντας την εθνική σημασία που έχει αυτή η μεταρρύθμιση και πόσο έχει καθυστερήσει.

Ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε πως στόχος της κυβερνητικής προτάσεως είναι να είναι προσανατολισμένο στο μέλλον και να διαμορφώνει ένα το σύστημα που ταιριάζει στις επόμενες γενιές. Αντιμετωπίζει το πρόβλημε με δομικό και διαρθρωτικό τρόπο και αντιμετωπίζει την αμβλυσνση κοινωνικών ανισοτήτων και την προστασία των κοινωνικών ομάδων.

Η μεταρρύθμιση αυτή, ανέφερε ο υπουργός Εργασίας, ενσωματώσει εκείνες τις πλευρές του τρίτου μνημονίου που έχει ψηφιστεί από όλα τα κόμματα εκτός από εκείνα που είναι αντίθετα. Η κατάργηση του ΕΚΑΣ, ανέφερε αντισταθμίζεται με ισοδύναμα που έχουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Το νέο σύστημα παρέχει κάλυψη των οικονομικά αδύνατων και της μεσαίας τάξης.

Ανέφερε πως ακόμα και να μην ήταν η μνημονιακή δέσμευση- υποχρέωση για προσαρμογή του 1% στις συνταξιοδοτικές δαπάνες, αυτή θα ήταν αναγκαία γιατί το έλλειμμα αυτό που υπάρχει σήμερα είναι μια ωρολογιακή βόμβα που απειλεί το σύστημα …

Αναφερόμενος στις εισφορές των αγροτών είπε πως προβλέψαμε να είναι στο 70% επί του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη. Για την εθνική σύνταξη, είπε, πως είναι διαφορετική από το να υπήρχε η βασική σύνταξη.

Εμείς καθιερώνουμε ένα σύστημα που έχει ως βασικό χαρακτηριστικό ότι δεν χρηματοδοτείτε από τις εισφορές αλλά από την φορολογία για να είναι αναδιανεμητική και εγγύηση. Είναι μια αφετηρία σε αυτό που θέλει και ο Συνταγματικός νομοθέτης που επιτάσσει να υπάρχει μια ελάχιστη πρόβλεψη των πολιτών από την ακραία φτώχια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, για τον υπολογισμό των νέων συντάξεων, με το νέο σύστημα, ανέφερε πως το ποσό της αναπλήρωσης ενός μισθωτού που έχει 750 ευρώ είναι 98%, ενώ για ένα άλλο με 1000 ευρώ μισθό μηνιαίο – που είναι η μεγάλη πλειονότητα των εργαζομένων- το ποσό αναπλήρωσης είναι στο 85% Και τόνισε πως θεωρούμε ότι η πρότασή μας αυτή εξασφαλίζει κοινωνική δικαιοσύνη και ισονομία.

Για, δε, τους ελεύθερους επαγγελματίες, ο υπουργός είπε πως έχουμε προβλέχει μεγάλες μεταβατικές περιόδους και προβλέψεις για την εφαρμογή του νέου συστήματος. Ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι για τους υφιστάμενους συνταξιούχους δεν υπάρχει μείωση σε καμία κύρια σύνταξη, ενώ είπε πως υπάρχει μια αναπροσαρμογή για τις επικουρικές συντάξεις που όμως αφορά λιγότερο από 10% των συνταξιούχων. Αντίθετα εάν εφαρμόζαμε την ρήτρα μηδενικού ελλείμματος θα είχαμε μειώσεις 26%.

Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, ερωτηθείς από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Γιάννη Βρούτση, «εάν υπάρχουν αναλογιστικές μελέτες που έχουν γίνει σχετικά με τα προτεινόμενα», απάντησε πως όλες οι προβλέψεις έχουν βασιστεί σε προβολές της Αναλογιστικής Αρχής και της παραδοχές της διεθνούς ομάδας εμπειρογνωμόνων. Την επόμενη εβδομάδα, με την παραλαβή της αξιολόγηση του συστήματος από αυτή την διεθνή ομάδα εμπειρογνωμόνων θα σας την δώσουμε για να υπάρχει και επιστημονική τεκμηρίωση της βιωσιμότητας του νέου συστήματος.

Ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι τα χαρακτηριστικά της μεταρρύθμισης είναι :

- η εφαρμογή κανόνων ισονομίας σε εισφορές και συνταξιοδοτικές απολαβές σε όλα τα στρώματα του πληθυσμού με μια προσαρμογή μόνο εκεί που χρειάζεται να προστατευτούν οι πιο αδύναμοι.

- η κοινωνική δικαιοσύνη, δηλαδή να εφαρμοστεί η ισονομία και ισότητα, με ιδιαίτερη πρόνοια για όσους έχουν ανάγκη ιδιαίτερης προστασίας.

"Το βασικό εργαλείο κοινωνικής δικαιοσύνης είναι η εθνική σύνταξη. Είναι διαφορετική από την βασική σύνταξη. Η εθνική σύνταξη έχει ως βασικό χαρακτηριστικό ότι δεν χρηματοδοτείται από τις εισφορές, αλλά αποκλειστικά από τη φορολογία για να αποτελέσει εργαλείο αναδιανομής προς όφελος των φτωχότερων και των κατώτερων μεσαίων στρωμάτων, αλλά και ταυτόχρονα να αποτελέσει εγγύηση μιας ελάχιστης αφετηρίας για να εξασφαλίζεται το ελάχιστο αξιοπρεπούς διαβίωσης και συμπλήρωμα με ποσοστό αναπλήρωσης" σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος και έδωσε το παρακάτω χαρακτηριστικό παράδειγμα: "Με μέσο εργασιακό μισθό 1.000 ευρώ το μήνα και δυστυχώς στο πλαίσιο της φτωχοποίησης που έχει επιβάλει η μνημονιακή πολιτική της λιτότητας, το ποσοστό αναπλήρωσης φθάνει στο 85% για την κύρια σύνταξη".

Για τις εισφορές ο κ. Κατρούγκαλος είπε μεταξύ άλλων: "Εξακολουθούν να παραμένουν υψηλές οι εισφορές γενικά και για τους μισθωτούς και για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Γιατί γίνεται αυτό; Αν θέλουμε να διατηρήσουμε το επίπεδο των σημερινών συντάξεων δεν έχουμε άλλη λύση. Προσαρμόσαμε τις εισφορές στο πραγματικό εισόδημα και όχι στο εικονικό και υπολογίσαμε τις εισφορές εκεί που πρέπει να είναι για να εξασφαλίζονται οι σημερινές συντάξεις. Όποιος ισχυρίζεται ότι μπορούν να μειωθούν οι εισφορές, χωρίς να μειωθούν οι συντάξεις, δημαγωγεί".

"Για υφιστάμενους συνταξιούχους εκπληρώσαμε πλήρως τις προεκλογικές δεσμεύσεις μας. Καμία οριζόντια μείωση δεν γίνεται. Προστατεύονται απολύτως οι κύριες συντάξεις. Υπάρχει αναπροσαρμογή στις επικουρικές, που αφορά όμως σε λιγότερο από το 10% των συνταξιούχων, λιγότερο από 260.000 ανθρώπους" συνέχισε ο κ. Κατρούγκαλος και κατέληξε:

"Επιχειρήσαμε, κοιτάζοντας το μέλλον, να προτείνουμε μια θεσμική αλλαγή, που δεν έχει επιχειρηθεί για δεκαετίες στον τόπο μας, για να εξασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα, την αποτελεσματικότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη".

Ο υπουργός έκλεισε την ομιλία του μιλώντας για «αλλαγή σελίδας» που η εθνική αντιπροσωπεία θα πρέπει να ανταποκριθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom