Παρασκευή 29 Απριλίου 2016

Οι απίστευτες αυθαιρεσίες Πολάκη στο ΚΕΕΛΠΝΟ


Ήταν Φεβρουάριος όταν βγήκε η ανακοίνωση για πρόσληψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, για τη στελέχωση Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας, ειδικών μονάδων και τμημάτων νοσοκομείων του ΕΣΥ. 

Η εν λόγω προκήρυξη αφορούσε στην πρόσληψη,
για 2 χρόνια, 400 νοσηλευτών και 100 γιατρών και τονίζονταν πως η αξιολόγηση των συμμετεχόντων στην προκήρυξη θα γίνει με κριτήρια ΑΣΕΠ.

Η αξιολόγηση των φακέλων των υποψηφίων είχε ανατεθεί στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Η προκήρυξη για τη στελέχωση των μονάδων ήρθε βέβαια με καθυστέρηση πέντε μηνών. Είχε προηγηθεί το μεγαλύτερο κύμα της γρίπης στη χώρα, με τεράστιες λίστες αναμονής για ένα κρεβάτι στις ΜΕΘ, δεκάδες κλειστές κλίνες λόγω έλλειψης προσωπικού και τις ιδιωτικές κλινικές, μπροστά στον κίνδυνο να χαθούν και άλλες ζωές, να παραχωρούν 40 επιπλέον κλίνες ΜΕΘ μέσω του ΕΚΑΒ για να καλυφθούν οι ανάγκες.

Δύο μήνες μετά, η επιλογή των υποψηφίων που θα στελέχωναν τις κλίνες συνοδεύεται από σοβαρές καταγγελίες βουλευτών για παρεμβάσεις στη λίστα, και μάλιστα από το γραφείο του αναπλ. Υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη. Και από εκεί ξεκινά το μεγάλο παρασκήνιο, με πιέσεις από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για "ξήλωμα” του Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ, με το τελευταίο να επιμένει στην ακύρωση του διαγωνισμού και να μην δέχεται να υποβάλει καμία παραίτηση.

Στο "τιμόνι" του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων βρισκόταν από πέρσι τον Απρίλιο- και μέχρι χθες το βράδυ- ο Αθανάσιος Γιαννόπουλος, πρώην υφυπουργός Υγείας, αντικαθιστώντας την Τζένη Κρεμαστινού. Είχε διοριστεί επί ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή και μάλιστα είχε προταθεί να αναλάβει τη συγκεκριμένη θέση από τον πρόεδρο των ΑΝ.ΕΛ Πάνο Καμμένο, όμως λίγους μήνες αργότερα οι σχέσεις των δύο διαταράχθηκαν σοβαρά, όταν ο Πάνος Καμμένος είχε δημοσιοποιήσει λίστα δημοσιογράφων που φέρονταν να έχουν εισπράξει υπέρογκα ποσά από το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Και ενώ είχε προηγηθεί έντονο πολιτικό παρασκήνιο, με το Θ. Γιαννόπουλο να αρνείται να παραιτηθεί, Α. Ξανθός και Π. Πολάκης "ξήλωσαν" την ηγεσία του ΚΕΕΛΠΝΟ, με μια σκληρή ανακοίνωση.

Πώς δικαιολόγησε το υπουργείο Υγείας την απόφασή του; Όπως σημειώνει, αιτία ήταν "η παρελκυστική τακτική που ακολουθεί το ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ όσον αφορά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την πρόσληψη 100 γιατρών και 400 νοσηλευτών με στόχο τη στελέχωση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και το άνοιγμα νέων κλινών.

Πιο συγκεκριμένα, μετά τη διαπιστωθείσα σωρεία παρατυπιών στη μοριοδότηση 88 υποψηφίων γιατρών και εν τις συνεχεία διαβεβαιώσεις του ΔΣ προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου για την άμεση και με διαφάνεια ολοκλήρωση του διαγωνισμού από την επιτροπή αξιολόγησης, όχι μόνο δεν τηρήθηκαν οι δεσμεύσεις αλλά αμφισβητήθηκε ευθέως η ανάγκη εφαρμογής κριτηρίων ΑΣΕΠ στην προκήρυξη.

Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά που το υπουργείο Υγείας, ακριβώς επειδή το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει παρελθόν αδιαφανών προσλήψεων και πελατειακών μηχανισμών, απαίτησε ο διαγωνισμός να γίνει με κριτήρια ΑΣΕΠ προκειμένου να διασφαλιστεί η διαφάνεια και η αξιοκρατία".

Επίσης, σύμφωνα πάντα με το υπουργείο, το ΔΣ αρνήθηκε τη συνεργασία των υπηρεσιών του ΚΕΕΛΠΝΟ για τη διενέργεια ελέγχου του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) και συγκεκριμένα στη μη χορήγηση στοιχείων και εγγράφων για τον έλεγχο της ταμειακής διαχείρισης του ΚΕΕΛΠΝΟ παρελθόντων ετών, τα οποία έχουν ζητηθεί επανειλημμένως από το ΣΕΥΥΠ.

Το "ιστορικό"
Σύμφωνα με τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, ο Π. Πολάκης φέρεται να παραποίησε τα αποτελέσματα του διαγωνισμού με τους επιτυχόντες στο ΚΕΕΛΠΝΟ, για την κάλυψη των 100 πρώτων θέσεων στις ΜΕΘ. Μάλιστα, ο Παύλος Πολάκης φέρεται να ζήτησε τη λίστα με τους επιτυχόντες από την ειδική επιτροπή και στη συνέχεια να επέστρεψε άλλη λίστα. Έτσι ο πίνακας των επιτυχόντων γιατρών που εστάλη από το ΚΕΕΛΠΝΟ στον αρμόδιο Υπουργό ήταν διαφορετικός από αυτόν που αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του.

Από την πλευρά του το υπουργείο Υγείας να απάντησε στις παραπάνω καταγγελίες πως σε δειγματοληπτικό έλεγχο της μοριοδότησης των γιατρών που είχε γίνει από το ΚΕΕΛΠΝΟ διαπίστωσε λάθη σε ποσοστό μεγαλύτερο του 70%, οπότε προχώρησε σε επανέλεγχο όλων των φακέλων των υποψηφίων, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι η μοριοδότηση θα είναι απολύτως σύμφωνη με τα δημοσιευθέντα στην προκήρυξη κριτήρια. Ωστόσο η υπόθεση φαίνεται πως έχει ακόμη πολλά κενά.

Πολλές αντιδράσεις για τη γενικότερη συμπεριφορά του Π. Πολάκη, εκτός βέβαια από την παρέμβασή του στις λίστες των υποψηφίων, προκαλεί και ο τρόπος που αρχικά ζήτησε την παραίτηση του Δ.Σ. του ΚΕΕΛΠΝΟ μέσω του προσωπικού του λογαριασμού με μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Ζημιά εκατομμυρίων για καμπάνιες
Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που το ΚΕΕΛΠΝΟ, το οποίο είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου που δέχεται κρατική επιχορήγηση από τον τακτικό προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, βρίσκεται στο επίκεντρο.

Ήταν άλλωστε χαρακτηριστικά τα όσα ο Π. Πολάκης ανέφερε για το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων σε πρόσφατη κομματική εκδήλωση, χαρακτηρίζοντάς το "offshore του υπουργείου Υγείας”. Ο ίδιος βέβαια ισχυριζόταν πως είχε αναλάβει την "κάθαρση” του Κέντρου και την πάταξη φαινομένων διαπλοκής και διαφθοράς.

Πριν λίγες ημέρες (στις 12 Απριλίου) ασκήθηκε ποινική δίωξη για απιστία στην υπηρεσία, υπό τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου σε βαθμό κακουργήματος, ασκήθηκε από την Εισαγγελία Διαφθοράς, σε βάρος των μελών του Δ.Σ .και του Διευθυντή του ΚΕΕΛΠΝΟ, κατά τα έτη 2011-2013, καθώς κατηγορούνται ότι δαπάνησαν περίπου 2,5 εκατ. ευρώ για 4 διαφημιστικές δράσεις που κατά τον νόμο θα έπρεπε να γίνουν δωρεάν.

Από τα στοιχεία που προκύπτουν φαίνεται ειδικότερα πως το ΚΕΕΛΠΝΟ διενήργησε διαγωνισμό για το υποέργο "Εθνική Επικοινωνιακή Εκστρατεία Πρόληψης για τον Καρκίνο", όμως η δράση αυτή ήταν εκτός του σκοπού του ΚΕΕΛΠΝΟ, ο οποίος συνίσταται στην παρακολούθηση, το συντονισμό και την υποβοήθηση ενεργειών για την πρόληψη της εξάπλωσης μεταδοτικών νοσημάτων, στα οποία δεν συμπεριλαμβάνεται ο καρκίνος.

Εξάλλου, σε σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση ορίζεται ότι οι τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί υποχρεούνται να μεταδίδουν δωρεάν μηνύματα κοινωνικού περιεχομένου που αφορούν πρόληψη ασθενειών ή παθήσεων, τα οποία προέρχονται από φορείς όπως το ΚΕΕΛΠΝΟ, οι οποίοι υποχρεούνται να υποβάλουν σχετικό αίτημα προς το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση, το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν υπέβαλε τέτοιο αίτημα, ενώ κατέβαλε ποσό άνω των 600 χιλ. ευρώ.

Ακολούθως, τον Ιανουάριο του 2012, υπέγραψε συμβάσεις ύψους 350 χιλ ευρώ με διαφημιστική εταιρία με αντικείμενο την προβολή διαφημιστικών σποτ για την εποχική γρίπη, η οποία όμως αποτελεί περιοδικά επαναλαμβανόμενο φαινόμενο και δεν έχει έκτακτο και απρόβλεπτο χαρακτήρα, για τον οποίο και μόνο επιτρέπεται η παράκαμψη της διαδικασίας δημοσίευσης σχετικής προκήρυξης σε δύο ημερήσιες εφημερίδες.

Στη συνέχεια, το Φεβρουάριο 2012, το ΚΕΕΛΠΝΟ υπέγραψε προγραμματική συμφωνία με τον ΕΟΦ, για τη χρηματοδότηση της υλοποίησης δράσεων σχετικά με τα γενόσημα φάρμακα και τη φαρμακοεπαγρύπνηση, χωρίς όμως τούτο να προβλέπεται από το νόμο που διέπει τη λειτουργία του ή τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του. Σε εκτέλεση της σύμβασης, το ΚΕΕΛΠΝΟ υπέγραψε σύμβαση ύψους της τάξης των 230 χιλ. ευρώ με την ίδια εταιρία και πάλι χωρίς τη δημοσίευση σε δύο εφημερίδες και χωρίς να τεκμηριώνονται τα κριτήρια επιλογής της συγκεκριμένης εταιρίας.

Βασιλική Κουρλιμπίνη
vicky.kourlibini@capital.gr
http://www.capital.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom