Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

Αποδοκίμασαν Τόσκα και ΑΝΥΠΕΞ των ΗΠΑ οι μετανάστες σε Λέσβο και Χίο (φωτο & βίντεο)


«Θερμή» υποδοχή με συνθήματα και πανό επεφύλαξαν στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, οι πρόσφυγες και μετανάστες στη Χίο, ενώ έντονα διαμαρτυρήθηκαν στη Λέσβο και στην αναπληρώτρια ΥΠΕΞ των ΗΠΑ που επισκέπτεται το νησί.

Τα αυξημένα μέτρα περιφρούρησης λόγω της ταυτόχρονης παρουσίας στο hot spot της Μόριας, της αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χέδερ Χίγκινμποτομ και του αναπληρωτή υπουργού προστασίας του πολίτη Νίκου Τόσκα, προκάλεσαν την αντίδραση ομάδας μεταναστών και προσφύγων, οι οποίοι παραμένουν υπό περιορισμό στη Μόρια σε εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας.
Περίπου λοιπόν 200 από τους υπό περιορισμό, συγκεντρώθηκαν στο χώρο λίγο πριν από το σημείο καταγραφής των Σύρων προσφύγων και άρχισαν να φωνάζουν ρυθμικά το αίτημα τους για άμεση απελευθέρωση τους «freedom – freedom». Το γεγονός προκάλεσε την εύλογη απορία της Αμερικανίδας υπουργού, η οποία και ενημερώθηκε πως επρόκειτο για ένα μικρής κλίμακας συμβάν που δεν προκαλούσε λόγο ανησυχίας.
Ας σημειωθεί ότι προληπτικά, άνδρες της μονάδας αποκατάστασης τάξης είχαν αποκλείσει το χώρο όπου επισκέπτονταν η Αμερικανίδα υπουργός, από τους διαμαρτυρόμενους.
Την ίδια ώρα, στο hot spot όπου παραμένουν σύμφωνα με σημερινά στοιχεία, 1588 μετανάστες και πρόσφυγες, όλα κυλούσαν χωρίς προβλήματα. Οι Πακιστανοί κρατούνται σε χωριστό τμήμα ενώ οι Σύροι και οι υπόλοιποι, έχοντες προσφυγικό προφίλ διαμένουν σε διαφορετικό χώρο, προκειμένου να υποβάλουν αίτηση ασύλου, όταν θα ξεκινήσει η σχετική διαδικασία.
Η σίτιση των προσφύγων και των μεταναστών (πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό) γίνεται από εταιρεία που μειοδότησε σε διαγωνισμό του στρατού - ενώ σε 24ωρη βάση γίνεται διανομή τσαγιού και μπισκότων σε όποιον το ζητήσει.
Διαμαρτυρίες και στην Χίο
Με συνθήματα «freedom» (ελευθερία), «no Turkey» (όχι στη Τουρκία) και «open Vial» υποδέχθηκαν δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες στο hot spot της ΒΙΑΛ, στη Χίο, τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκο Τόσκα, το απόγευμα της Δευτέρας, 28 Μαρτίου 2016.
Πριν καλά – καλά ο κ. Τόσκας ολοκληρώσει την αστραπιαία μέσα από τους χώρους του hot spot περιοδεία του εμφανίσθηκε από το άνω διάζωμα το πρώτο αυτοσχέδιο πανό με το σύνθημα «open Vial», για να προστεθούν στη συνέχεια κι άλλα και στην ειρηνική διαδήλωση που πραγματοποίησαν πρόσφυγες και μετανάστες ακολούθησαν με συνθήματα τον αναπληρωτή υπουργό μέχρι τη  έξοδό του από το κέντρο.
Ο αναπληρωτής υπουργός αφίχθη στη Χίο προερχόμενος από την Μυτιλήνη και έφτασε λίγο μετά τις 5 το απόγευμα στην ΒΙΑΛ, συνεδοευόμενος από τον αντιπεριφερειάρχη Χίου κ. Σταμάτη Κάρμαντζη. Ενημερώθηκε – κυριολεκτικά στο «φτερό» σε μια τροχάδην περιήγησή του στους χώρους του hot spot – από τους υπεύθυνους του κέντρου, καθώς και την ηγεσία της αστυνομίας.
Στις σύντομες δηλώσεις του έκανε γνωστό ότι διεξάγονται συνομιλίες μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας για το πρακτικό θέμα της εφαρμογής της συμφωνίας και ειδικότερα την επανεισδοχή των προσφύγων και μεταναστών στην Τουρκία, χωρίς – ωστόσο – να προσδιορίσει πότε θα γίνει αυτό.
Απαντώντας σε ερώτηση του astraparis.gr για το τι θα γίνει αν υπάρξουν σημαντικές προσφυγικές ροές και με το δεδομένο ότι ήδη το hot spot έχει ξεπεράσει την χωρητικότητά του, ο κ. Τόσκας κατ΄ αρχήν φάνηκε ότι δεν είναι ενημερωμένος, αφού ισχυρίσθηκε ότι η ΒΙΑΛ δεν έχει πιάσει το όριό της (σήμερα έχει 1342 άτομα με ανώτατο όριο τα 1100).
Περαιτέρω δε δήλωσε ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα γίνει μετακίνηση σε άλλα νησιά, που δεν έχουν πρόβλημα κορεσμού των κέντρων υποδοχής και φιλοξενίας, χωρίς και πάλι να προσδιορίσει πώς θα γίνει πρακτικά κάτι τέτοιο.
Πηγή: astraparis.gr
Εικόνες και βίντεο από astraparis.gr, politischios.gr


http://www.iefimerida.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom