Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

H τροπολογία που αλλάζει τα πάντα στα ΜΜΕ - Μόνο 4 κανάλια σε όλη τη χώρα για 10 χρόνια - Τα κριτήρια για τις άδειες


- Η τιμή της εκκίνησης για τις τηλεοπτικές άδειες θα ορίζεται από τον υπουργό Επικρατείας και Οικονομικών
- Οι αρμοδιότητες πλέον του ΕΣΡ περνούν αποκλειστικά στον υπουργό Επικρατείας και συγκεκριμένα τον Νίκο Παππά
- Στην τροπολογία γίνεται και αναφορά στην Τσεχία και την Πορτογαλία που έχουν παρόμοιους πληθυσμούς με την Ελλάδα και 4 κανάλια
- Κάθε κανάλι θα πρέπει να έχει μίνιμουμ 400 εργαζόμενους – Φόβοι για χιλιάδες απολύσεις από τα υπάρχοντα κανάλια

Στη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης βρίσκεται η τροπολογία για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, η οποία θα συμπεριληφθεί στην αυριανή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής.

Σύμφωνα με την τροπολογία, ο αριθμός των αδειών ορίζεται σε τέσσερις (υψηλής ευκρίνειας). Οι δημοπρατούμενες άδειες παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού χαρακτήρα γενικού περιεχομένου θα έχουν δεκαετή διάρκεια ενώ η τιμή εκκίνησης θα καθορίζεται με κοινή απόφαση του υπουργού Επικρατείας και Οικονομικών.

Μέχρι σήμερα όλοι γνώριζαν πως οι τηλεοπτικές άδειες θα είναι 4 γενικού περιεχομένου και θα μπορούν να υπάρχουν κι άλλα κανάλια ψυχαγωγικού χαρακτήρα ή άλλου ενδιαφέροντος. Ωστόσο, αυτό όπως όλα δείχνουν, δεν θα συμβεί και η κυβέρνηση προχώρησε ήδη στην κατάθεση τροπολογίας για 4 κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας και τέρμα.

Στην ενημέρωσή του μάλιστα προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Παππάς δήλωσε πως οι τραπεζικοί κύκλοι δεν επιθυμούν περισσότερα από 4 κανάλια. Σύμφωνα με το σχέδιο του αυτά τα 4 κανάλια θα έχουν 400 εργαζόμενους το ελάχιστο το καθένα και μοναδικό κριτήριο θα είναι η βιωσιμότητά τους.

Μάλιστα, ο κ. Παππάς φέρεται να ενημέρωσε πως η τιμή εκκίνησης για τις τηλεοπτικές άδειες θα είναι μόλις 3,5 εκατομμύρια, σημειώνοντας πως τα 8 εκατομμύρια που είχε πει αρχικά ήταν υψηλές προσδοκίες.

Τέλος, ο αρμόδιος υπουργός δήλωσε πως επιθυμεί όλες οι διαδικασίες να γίνουν πολύ γρήγορα και η προκήρυξη να γίνει άμεσα.

Στο θέμα του νέου τηλεοπτικού τοπίου αναφέρθηκε ο κ. Παππάς μιλώντας στο Mega ισχυριζόμενος πως η απόφαση της κυβέρνησης για 4 τηλεοπτικές άδειες ρυθμίζει την αγορά, γιατί σε διαφορετικοί περίπτωση τα κανάλια δεν θα είναι βιώσιμα. Μάλιστα, σε περίπτωση που δεν υπάρξουν κανάλια που θα συγχωνευτούν και θα βρεθούν χιλιάδες εργαζομενοι στο δρόμο, δήλωσε πως η κυβέρνηση δεν έχει καμία ευθύνη.

Άφησε βέβαια ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυξηθεί το πλαφόν των εργαζομένων ανά κανάλι από τους 400 εργαζομένους στους 500 εργαζόμενους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom