Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

Νμοθετική ρύθμιση για τις τηλεοπτικές άδειες μετά το νέο "ναυάγιο" για τη συγκρότηση του ΕΣΡ


Την κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης για τις τηλεοπτικές άδειες σε σύντομο χρονικό διάστημα, προανήγγειλε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης μετά και την τρίτη άκαρπη προσπάθεια της Διάσκεψης των Προέδρων να συγκροτηθεί από τα 4/5 των μελών της, όπως προβλέπει το σύνταγμα, το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο.

«Σε ότι με αφορά δεν πρόκειται να έρθει ξανά αυτό το ζήτημα στην Διάσκεψη των Προέδρων. Σήμερα είναι η τελευταία συνεδρίαση για αυτό το θέμα. Έχουν περάσει τρεις μήνες, έπρεπε να σύμφωνα με το νόμο να έχουμε καταλήξει. Αυτό δεν έγινε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης κλείνοντας την συνεδρίαση.

Ο πρόεδρος της Βουλής, έκανε λόγο για ακραίες απόψεις που εκκινούσαν και εκφράστηκαν από κάποιες πλευρές για να μην υπάρξει τελικά διαγωνιστική διαδικασία αλλά άλλου είδους εξελίξεις στη χώρα, όπως είπε, ώστε να μην γίνει ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες.

Νέο "ναυάγιο" για τη συγκρότηση του ΕΣΡ
Άκαρπη στέφθηκε η προσπάθεια συγκρότησης του ΕΣΡ, ύστερα από την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας στην σημερινή διάσκεψη των προέδρων της Βουλής.

Υπέρ της προτεινόμενης σύνθεσης, τοποθετήθηκαν τα κόμματα της συγκυβέρνησης, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, ενώ Νέα Δημοκρατία, Ένωση Κεντρώων, Ποτάμι, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Χρυσή Αυγή καταψήφισαν την πρόταση. Το ΚΚΕ δήλωσε παρών.

Την ίδια στιγμή, ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, παρέδωσε στα μέλη της Διάσκεψης, την μελέτη που εκπόνησε το Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας, ύστερα από αίτημα του Υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά.

Στο πόρισμα της συγκεκριμένης έκθεσης, αναφερόταν ότι ο συνολικός αριθμός τηλεοπτικών αδειών που είναι βιώσιμοι θα είναι τέσσερις.

Άλλωστε, στην τοποθέτηση του ο κ. Βούτσης τόνισε «. Όλοι να συζητάμε με βάση το πραγματικό γεγονός ότι για τη χώρα μας σε σχέση με τη νέα ψηφιακή εκπομπή υψηλής ευκρίνειας θα είναι μέχρι 4. Η μελέτη η οποία είχε παραγγελθεί, έχει γίνει σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.»

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, ο Νίκος Δένδιας, τοποθετήθηκε αρνητικά επί του θεσμικού πλαισίου ενώ ζήτησε μερικές μέρες για να μελετηθεί η έκθεση που κατατέθηκε. Επεσήμανε πως «Το ότι προσκομίζεται αυτή η μελέτη δείχνει ότι υπάρχει αντικειμενική θεώρηση για τον αριθμό των αδειών. Άρα θα πρέπει η συγκεκριμένη αρμοδιότητα να μεταφερθεί στο ΕΣΡ.»

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος, αναφερόμενος στην μελέτη τόνισε «Νομίζω ότι θα πρέπει αυτή την ανάγνωση και μελέτη και κατάληξη σε γνώμη να την αφήσει στο ΕΣΡ(η κυβέρνηση). Ξαναγυρνάμε στο ίδιο θέμα. Προτιμότερο να το ελέγχει αυτό που μας δώσατε είναι το ΕΣΡ. Είμαστε αρνητικοί. Ψηφίζω κατά ως τοποθέτηση μου.»

Από την μεριά του ΚΚΕ, ο κ. Θανάσης Παφίλης, ισχυρίστηκε, σε οξύ τόνο, πως η κυβέρνηση έχει και το μαχαίρι και το καρπούζι στο συγκεκριμένο ζήτημα, «Όλη αυτή η συζήτηση τεχνολογίας, νομιμότητας πάει να κρύψει την πραγματικότητα πως η κυβέρνηση έχει και το μαχαίρι και το πεπόνι και πάει να το κρύψει και οι υπόλοιποι προσπαθούν επικαλούμενοι τα 4/5 να μπουν στο παιχνίδι. Έτσι πρέπει να το αντιλαμβάνεται και ο ελληνικός λαός που μας παρακολουθεί, αυτή είναι η ουσία της αντιπαράθεσης. Ψηφίζουμε παρών γιατί είμαστε αντίθετοι.»

Ο κ. Χάρης Θεοχάρης, εκ μέρους του Ποταμιού ανέφερε πως τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας, τονίζοντας πως είναι υπερβολική η εξουσία του Υπουργού δεδομένου ότι αποφασίζει για τον αριθμό των καναλιών ενώ η Χρυσή Αυγή επιτέθηκε στην κυβέρνηση μέσω της τοποθέτησης του βουλευτή της, Χρήστου Παππά ο οποίος υπογράμμισε πως «Εγώ δεν προτείνω καμία αναβολή, απορρίπτεται κάθε προσπάθεια κυβέρνησης για τα κανάλια και τους βαρόνους»

Τέλος, η Ένωση Κεντρώων, μέσω του βουλευτή της, Γιώργου Καρρά, σημείωσε «Οι αντιρρήσεις μας παραμένουν επί της αρχής ως προς το ζήτημα της συνταγματικότητας. ως προς το δεύτερο πράγματι (περί αναρχίας στο τηλεοπτικό τοπίο), θα πρέπει να μπει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο, και δεν πρέπει να τεθεί με τρόπους αταξίας.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom