Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016

Αποκάλυψη: Πανάκριβα φάρμακα για τον καρκίνο "εξαφανίζονται" από δημόσια νοσοκομεία!


Φάρμακα υψηλού κόστους, όπως ογκολογικά, τα οποία έχουν προμηθευτεί δημόσια νοσοκομεία της χώρας μας κι έχουν ανάγκη ασθενείς με σοβαρές παθήσεις, καταλήγουν να "κυκλοφορούν" στο εξωτερικό και συγκεκριμένα σε αγορές της Ευρώπης!

Πρόκειται για φάρμακα που προορίζονται για ασθενείς που νοσηλεύονται σε δημόσια νοσοκομεία κι έχουν επιβαρύνει τους "ψαλιδισμένους" προϋπολογισμούς του ΕΣΥ.

Όπως προκύπτει από έλεγχο του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας, πανάκριβα φάρμακα εξαφανίζονται από ράφια φαρμακείων και δημόσιων νοσοκομείων και... επανεμφανίζονται στο εξωτερικό!

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ημερησίας, η διαδρομή που ακολουθούν αλλά και τα χέρια που αλλάζουν, μέχρι να επαναπροωθηθούν προς πώληση, προς το παρόν, παραμένουν άγνωστα!

Για το θέμα έχει ήδη ενημερωθεί το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας, το οποίο έχει βάλει στο "μικροσκόπιο" την διαχείριση των φαρμάκων υψηλού κόστους σε όλα τα νοσοκομεία.

Ελεγκτές μάλιστα πραγματοποιούν ήδη έκτακτους επιτόπιους ελέγχους, ενώ ήδη ολοκληρώθηκε ο έλεγχος για το αντικαρκινικό νοσοκομείο Θεαγένειο στη Θεσσαλονίκη.

Το πόρισμα
Το πόρισμα ελέγχου συντάχθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο κι έχει κοινοποιηθεί στον υπουργό Υγείας. Πρόκειται για ένα από τα πλέον σημαντικά πορίσματα που εκδίδει κάθε χρόνο, το Σώμα το οποίο προχωρεί σε ελέγχους είτε αυτεπάγγελτα είτε μετά από καταγγελίες.

Σε ό, τι αφορά το Θεαγένειο, οι ελεγκτές πέρασαν κυριολεκτικά από... κόσκινο τόσο το νοσοκομειακό φαρμακείο του αντικαρκινικού νοσοκομείου όσο και τις δύο μονάδες διαχείρισης φαρμάκων υψηλού κόστους.

Από τον έλεγχο προέκυψε πως στο Διατομεακό Τμήμα Ημερήσιας Νοσηλείας (ΔΤΗΝ), "το κλειδί του χώρου, όπου ευρίσκεται το ψυγείο φύλαξης του φαρμάκου υψηλού κόστους Herceptin inj, κρατείται ή χρησιμοποιείται από αριθμό ατόμων, πολλά εκ των οποίων δεν έχουν ευθύνη διαχείρισης φαρμάκων, εκ του λόγου ότι ο χώρος αυτός αποτελεί χώρο πολλαπλών χρήσεων"!

Σύμφωνα με τους ελεγκτές, "η διαχείριση του φαρμάκου από το ΔΤΗΝ ήταν πλημμελής". Για τη δεύτερη μονάδα διαχείρισης φαρμάκων υψηλού κόστους, «"Νοιάζομαι": Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης», που δέχεται δωρεές φαρμάκων, ή και περισσεύματα χρήσης φαρμάκων και τα επαναπροωθεί στα Νοσηλευτικά Τμήματα, και στο ΔΤΗΝ, για τους ανασφάλιστους και απόρους ασθενείς ο έλεγχος είχε μερικά ακόμη... ενδιαφέροντα αποτελέσματα.

"Το κλειδί του χώρου όπου φυλάσσονταν τα φάρμακα υψηλού κόστους, κρατείται ή χρησιμοποιείται από τέσσερα άτομα, δύο εκ των οποίων δεν έχουν ευθύνη διαχείρισης φαρμάκων (η Τομεάρχης Παθολογικού Τομέα και ο φύλακας κατά τις ώρες μη λειτουργίας τού Τμήματος). Η διαχείριση των ελεγχομένων φαρμάκων υψηλού κόστους από τη δομή «Νοιάζομαι» ήταν ακόμα ελλιπής" αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα μάλιστα για τα "ευρεθέντα στις αγορές της Ε.Ε. φάρμακα υψηλού κόστους", οι ελεγκτές τονίζουν στο πόρισμα πως "εξ αιτίας της ελλειπτικής διαχείρισης τους στο Διατομεακό Τμήμα Ημερήσιας Νοσηλείας (ΔΤΗΝ), και στη δομή «Νοιάζομαι», ήταν δυνατόν να διαφεύγουν φάρμακα, είναι όμως αδύνατον - ακριβώς λόγω της ελλειπτικής διαχείρισης τους - να ελεγχθεί αν ποτέ έγινε, πως, και από ποιόν".
 Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom