Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

Η ΑΓΝΩΣΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΚΑΣΤΡΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ


Όπως μας λέει ο Ευθύμιος Πριόβολος στο βιβλίο του «ΤΟ ΑΓΓΕΛΟΚΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΑΙΤΩΛΙΑΣ» (έκδοση 1998), στη θέση του Μοναστηριού του Παντοκράτορα που ανακαινίσθηκε εκ βάθρων το 1746, υπήρχε πριν μικρός ναός του Αγίου Χαραλάμπους σαν παρεκκλήσι (μετόχι) του μοναστηριού που βρίσκονταν τότε στην κορυφή του λόφου του Μπαλιαλία.

Μάλιστα υπάρχει και δεύτερο θυσιαστήριο στο ιερό του Ναού του μοναστηριού, αυτό του Άγιου Χαράλαμπου καθώς και μικρό παρεκκλήσι του αγίου στον περίβολο του μοναστηριού σήμερα.

Γι’ αυτό τη μέρα της γιορτής του Άγιου Χαράλαμπου Γιορτάζει με κάθε μεγαλοπρέπεια το μοναστήρι του Αγγελοκάστρου την μνήμη του Αγίου Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Χαράλαμπου του Θαυματουργού, τη παραμονή 9 και ανήμερα στις 10 Φεβρουαρίου που είναι αύριο.

Το Χειμωνιάτικο τούτο πανηγύρι του Αϊ Χαράλαμπου δεν ήταν ποτέ ένα συνηθισμένο τακτικό γνώρισμα του θρησκευόμενου χωριού μας.

Μυημένοι φαμελίτες, τράβαγαν τον ανήφορο του Παντοκράτορα, σα να μυρίζονταν ετούτο το παράξενο σταυρωτό δέσιμο θρησκείας και ψυχής στον τόπο μας. Αν βγάλεις τον Παντοκράτορα δεν απομένει και Αγγελόκαστρο λέω εγώ.

Πάνω σ΄ ετούτο το λόφο - ανθρώπινη ελπίδα, είναι το σπίτι που ξαναγεννιέται ο κάθε Αγγελοκαστρίτης κι ο κάθε άνθρωπος. Και όποιος Άγιος εκεί κι αν τριγυρνά, θα ευλογεί πάντοτε στο κατόπι μας.

Σ’ όλους χρόνια πολλά συγχωριανοί.
Κώστας Μπούτιβας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom