Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016

Αγρότες: "Θα φτάσουμε στα άκρα" (φωτο & βίντεο)



Αποστολή: Σωτήρης Σκουλούδης, Νίκος Χριστοφάκης

Οδοιπορικό σε όλα τα μπλόκα κατά μήκος της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας μέχρι και το «στρατηγείο» στη Νίκαια της Λάρισας πραγματοποιεί συνεργείο του zougla.gr από το μεσημέρι της Δευτέρας.

Τελεσίδικη προθεσμία πέντε ημερών δίνουν οι αγρότες στην κυβέρνηση προκειμένου να αποσύρει το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικόΆνθρωποι του μόχθου, της εργατιάς, που παλεύουν για τα προς το ζην χειμώνα-καλοκαίρι και βγάζουν τους καρπούς της ελληνικής γης, βρίσκονται αντιμέτωποι με την τρόικα και την κυβέρνηση, οι οποίες δεν φαίνονται διατεθειμένες να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα του κλάδου πρωτογενούς παραγωγής.

Το τελεσίγραφο των αγροτών έχει ημερομηνία λήξης, καθώς χορτασμένοι από έωλες υποσχέσεις των εκάστοτε κυβερνώντων, κατεβαίνουν μαζικά στις πορείες της 4ης Φεβρουαρίου και δηλώνουν έτοιμοι για μάχη επιβίωσης μέχρις εσχάτων.

Πρώτη στάση κάναμε στις Αφίνδες όπου εκατοντάδες ανθοπαραγωγοί της Αττικής και περιχώρων συμπαραστέκονται ενεργά στο πλευρό των αγροτών και δηλώνουν ανυποχώρητοι.
Aφίδνες, ώρα: 14.00
Aφίδνες, ώρα: 14.00

Αφίδνες, αγρότες στη μέση της Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας
Αφίδνες, αγρότες στη μέση της Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας




Επόμενη στάση: Θήβα. Οι αγρότες μοιράστηκαν τις ανησυχίες τους για το μέλλον του αγροτικού κόσμου, ξεκαθαρίζοντας ότι τα μέτρα του νέου ασφαλιστικού-φορολογικού αποτελούν αιτία αφανισμού του κλάδου τους.

Προχωρήσαμε λίγα χλμ πιο μακριά και είδαμε δεκάδες τρακτέρ παρατεταγμένα στο μπλόκο του Κάστρου. Οι ντόπιοι ανοίγουν και κλείνουν το οδικό δίκτυο συγκεκριμένες ώρες κάθε ημέρα.

Θήβα, ώρα 15.40
Θήβα, ώρα 15.40

Τρακτέρ στο Κάστρο
Τρακτέρ στο Κάστρο

Κάστρο: Ώρα 16.15
Κάστρο: Ώρα 16.15

Στο μπλόκο του Κάστρου
Στο μπλόκο του Κάστρου

Φτάσαμε στο μπλόκο της Ανθήλης στη Λαμία. Μιλήσαμε με κατοίκους που βιοπορίζονται από τη γη και τους καρπούς της, οι οποίοι τόνισαν στο zougla.gr ότι: Οι νέες αλλαγές πλήττουν τον κλάδο τους, αγγίζουν στο όριο του αφανισμού. Συναντήσαμε και δεκάδες συνταξιούχους, οι οποίοι στηρίζουν τον αγώνα και δίνουν κουράγιο για συνέχιση των κινητοποιήσεων.

Δείτε δηλώσεις των συνταξιούχων ΙΚΑ και ΟΑΕΕ στην κάμερα του zougla.gr από το μπλόκο της Ανθήλης στη Λαμία:



Δείτε απόσπασμα της εκπομπής του zougla.gr από το αγροτικό μπλόκο της Ανθήλης:



Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε το μπλόκο των Μικροθηβών στη Μαγνησία, όπου οι αγρότες εμφανίστηκαν έτοιμοι για όλα προειδοποιώντας την κυβέρνηση ώστε να λάβει γνώση για τα δίκαια αιτήματά τους.

Εικόνες από το αγροτικό μπλόκο των Μικροθηβών:



Δείτε απόσπασμα της εκπομπής του zougla.gr από το αγροτικό μπλόκο στις Μικροθήβες:



Η πρώτη μέρα του οδοιπορικού κλείνει στο μεγαλύτερο αγροτικό μπλόκο της Ελλάδας: Στη Νίκαια της Λάρισας. Κατά τη διάρκεια της έκτακτης εκπομπής στην τηλεόραση της «Ζούγκλας» μίλησε ο εκπρόσωπος των αγροτών, Βασίλης Γιαννάκος, ο οποίος τόνισε: «Θα φτάσουμε στα άκρα. Θα δείτε πράγματα που δεν έχετε ξαναδεί. Ο αγώνας είναι δίκαιος και πρέπει επιτέλους η κυβέρνηση να σκύψει πάνω από τα προβλήματά μας, καθώς μέχρι σήμερα άλλα έλεγαν κι άλλα έκαναν».

Ανέλυσε διάφορες πτυχές του προβλήματος των αγροτών, όπως είναι η μεγάλη διαφορά στις τιμές από την παραγωγή έως το ράφι, αλλά και η εμπλοκή μεγάλων συμφερόντων στις εις βάρος τους αποφάσεις. Παράλληλα νέοι αγρότες εξέφρασαν την αγωνία τους για το μέλλον λέγοντας «Θέλουμε να μείνουμε στα χωράφια, να μην γίνουμε μετανάστες». 

Εικόνες από τις αγροτικές κινητοποιήσεις στη Λάρισα:



Δείτε το οδοιπορικό του zougla.gr από το μπλόκο της Νίκαιας...











Η εικόνα από τα μπλόκα

Τελεσίδικη προθεσμία πέντε ημερών στην κυβέρνηση προκειμένου να συσταθεί διακομματική επιτροπή που θα αποσύρει το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό και φορολογικό και θα ξεκινήσει διάλογο από μηδενική βάση δίνουν οι αγρότες στα μεγάλα μπλόκα της χώρας.

Σε 12ωρο αποκλεισμό των Τεμπών από τις 10 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ προσχώρησαν  οι αγρότες την Τρίτη σύμφωνα με απόφαση που έλαβαν στο πλαίσιο της γενικής τους συνέλευσης. Ταυτόχρονα βρίσκονται στο στάδιο τελικής επεξεργασίας των αιτημάτων και των προτάσεών τους που προτίθενται να κοινοποιήσουν προς την κυβέρνηση.

Στην Αττική, κλειστά είναι εκ νέου τα διόδια στο Καλαμάκι, ενώ για άλλη μία ημέρα προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό των διοδίων στις Αφίδνες. Το απόγευμα της Τρίτης επανήλθαν στα διόδια των Αφιδνών, ενώ αρκετά τρακτέρ βρίσκονται στο Μαρκόπουλο, στον κόμβο του αεροδρομίου. 

Οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας συγκαλούν νέα πανελλαδική συνάντηση εκπροσώπων των μπλόκων την ερχόμενη Κυριακή στις 12 το μεσημέρι.

Στις Μικροθήβες ο δρόμος παρέμεινε την Τρίτη κλειστός από τις 12 το μεσημέρι έως τις 6 το απόγευμα. Το ίδιο θα ισχύσει και  την Τετάρτη, ενώ την Πέμπτη θα είναι ανοικτός. Όσον αφορά στο μπλόκο της Νίκαιας το συγκεκριμένο κομμάτι της ΠΑΘΕ παραμένει κλειστό από την πρώτη ημέρα των κινητοποιήσεων λόγω του όγκου των τρακτέρ.

Στην Μελούνα Ελασσόνας  ο δρόμος στο ύψος του αγροτικού μπλόκου παραμένει κλειστός από τις 4 μέχρι τις 7 το απόγευμα, όπως και την Πέμπτη. Από τις 12 έως τις 3 το μεσημέρι κλειστή θα είναι η εθνική οδός Τρικάλων-Καρδίτσας.


Με γενικό «black out» από την Πέμπτη προειδοποιούν οι αγρότες 

Την Τετάρτη στις 11 το πρωί θα κλείσει και πάλι η Εθνική οδός στο Κάστρο Βοιωτίας έως τις 5 το απόγευμα, ενώ τη σκυτάλη στη συνέχεια θα δώσουν σε συναδέλφους τους στη Θήβα όπου θα αποκλειστεί η Εθνική μέχρι 10 το βράδυ. Την ίδια ώρα θα κλείσει και η παλιά εθνική οδός Λαμίας- Αθηνών στα όρια της Φθιώτιδας με την Βοιωτία. Ο δρόμος Λαμίας-Δομοκού θα κλείσει αύριο 12-2 το μεσημέρι.

Σε αποκλεισμό της εθνικής οδού Άρτας –Αντιρρίου στο ύψος του χωριού Κομπότι, αλλά και των παράδρομων από τις 6 το απόγευμα έως τις 11 το βράδυ, αποφάσισαν  αγρότες και κτηνοτρόφοι του μπλόκου.

Στο παλιό γεφύρι της Άρτας, στην είσοδο της πόλης, τα τρακτέρ της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων,  θα προχωρήσουν σε τρίωρο αποκλεισμό από τις 7 το απόγευμα έως τις 10 το βράδυ.

Ωστόσο, αποφάσισαν να κλιμακώσουν την κινητοποίηση τους  και να αποκλείσουν τον δρόμο από τις 7 το απόγευμα της Τετάρτης, έως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης.

Στον κόμβο του Λούρου στην Πρέβεζα, ο δρόμος παραμένει κλειστός από τις 12 έως τις 2 μετά το μεσημέρι και από τις 7 το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ.

Στα Ιωάννινα, στο 12ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Ιωαννίνων-Κακκαβιάς κτηνοτρόφοι και αγρότες κλείνουν καθημερινά από τις 7 το απόγευμα έως τις 10 το βράδυ το δρόμο και τους παράδρομους.

Από τις 7 το απόγευμα έως τις 10 το βράδυ της Τρίτης, αγρότες της Αιγιαλείας έκλεισαν την εθνική οδό Πατρών – Αθηνών, στο ύψος του Αιγίου, ενώ τις ίδιες ώρες αναμένεται να κλείσει η εθνική οδός και την Τετάρτη.

Επίσης, αγρότες της δυτικής Αχαΐας θα κλείσουν την εθνική οδό Πατρών-Πύργου, στο ύψος του κόμβου της Κάτω Αχαΐας, από τις 6.00 το απόγευμα έως τις 9:00 το βράδυ. 

Στην Ηλεία οι αγρότες που βρίσκονται στα μπλόκα της εθνικής οδού Πατρών – Πύργου και συγκεκριμένα στους κόμβους Κουρτεσίου και Μαραθιά αναμένεται να κλείσουν την Τετάρτη την εθνική οδό από τις 12:00 το μεσημέρι έως τις 3:00 μετά το μεσημέρι.

Στην Αιτωλοακαρνανία, κλειστή μέχρι τις 12:00 τα μεσάνυχτα της Τρίτης θα παραμείνει η εθνική οδός Αντίρριου-Ιωαννίνων, στο ύψος του κόμβου του Κεφαλόβρυσου. Επίσης, από τις 6:00 το απόγευμα της Τετάρτη, μέχρι τις 9:00 το βράδυ αναμένεται να κλείσει η εθνική οδός Αντίρριου-Ιωαννίνων, στο ύψος της γέφυρας του ποταμού Ευήνου.

Αύριο Τετάρτη, αναμένεται να κλείσει από τις 10.00 το πρωί έως τις 12.00 τα μεσάνυχτα η εθνική οδός Αντιρρίου – Ιωαννίνων, στο ύψος του κόμβου του Κεφαλόβρυσου.

Επίσης, τρίωροι αποκλεισμοί από τις 12.00 το μεσημέρι έως τις 3.00 μετά το μεσημέρι αναμένεται να γίνουν  στο ύψος του κόμβου του Αγίου Νικολάου, στην Βόνιτσα και στον κόμβο του Ξηροπήγαδου, στην περιμετρική της Ναυπάκτου. 


Μια εβδομάδα παραμένει κλειστή η εθνική οδός Αθηνών – Κορίνθου στο ύψος των διοδίων του Ισθμού από τους αγρότες που διαμαρτύρονται για το ασφαλιστικό και την φορολόγηση τους. 

Στην Αρκαδία για πολλοστή ημέρα οι αγρότες ανοιγοκλείνουν τον αυτοκινητόδρομο στα διόδια Νεστάνης.

Στην Μεσσηνία οι αγρότες παραμένουν στο μπλόκο του Ασπροχώματος και στην πλατεία των Γαργαλιάνων.

Στον Νομό Ηρακλείου , οι αγρότες διακόπτουν την κυκλοφορία ανά διαστήματα στα μπλόκα σε Αρκαλοχώρι, Ατσιπάδες, Άγιοι Δέκα, Στόλους και στη διασταύρωση των Λουρών, ενώ παραμένει και το μπλόκο στην είσοδο του Οροπεδίου Λασιθίου. 

Με δύο μπλόκα στον κόμβο Κλαδισού συνεχίζονται στα Χανιά οι αγροτικές κινητοποιήσεις για το ασφαλιστικό.

Αύριο Τετάρτη οι αγρότες που βρίσκονται και στα δύο μπλόκα θα παραμείνουν στις θέσεις τους με τους αγρότες από το μπλόκο στα Μεγάλα Χωράφια να κάνουν γνωστό ότι ο αποκλεισμός της εθνικής οδού θα είναι μεγαλύτερης διάρκειας.

Με κλείσιμο της Εθνικής οδού στο ύψος του Ατσιπόπουλου, στον κεντρικό κόμβο του Ρεθύμνου επί της Εθνικής οδού, συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών και των κτηνοτρόφων του νομού.

Υπό κατάληψη εξακολουθεί να βρίσκεται η Εγνατία οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων, ενώ «κλείνει και η παλαιά εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Καβάλας από τις 16:00-21:00 το βράδυ.

Σε τρία ανέρχονται πλέον τα μπλόκα που έχουν στηθεί στον νομό Δράμας. Στα μπλόκα των Κοκκινογείων και στο τελωνείο της Εξοχής συνεχίζονται οι αποκλεισμοί από τις 12 έως τις 2 μετά το μεσημέρι και από τις 7 έως τις 9 το βράδυ.

Στον νομό του Κιλκίς, στα τελωνεία των Ευζώνων και στη Δοϊράνη, γίνονται αποκλεισμοί 12:00-14:00 και 19:00-21:00 (συνήθως παρατείνεται κατά μία ώρα το βράδυ) στο πρώτο και 12:00-15:00 το μεσημέρι και 19:00-21:00 το βράδυ στο δεύτερο.

Στον νομό Πέλλας, τα μπλόκα σε Έδεσσα και Αμύνταιο προχωρούν σε αποκλεισμούς 12:00-13:00 το πρωί και 19.00-21.00 το βράδυ, ενώ σε Μελίσσι, Μαυροβούνι, Μεσσημέρι και Αλυσίδα 'Αρνισσας θα κλείσουν 17.30-20.30 το βράδυ.

Στον κόμβο της Κουλούρας, στην Ημαθία, οι συμμετέχοντες και κλείνουν καθημερινά συμβολικά μία ώρα το οδόστρωμα 16.00-17.00.


Το πρόγραμμα κλεισίματος στα μπλόκα της Δυτικής Μακεδονίας είναι: τελωνείο Κρυσταλλοπηγής στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία και Νίκης με τα Σκόπια 12.00-14.00 και 19:00-21:00 αντίστοιχα και τα άλλα έχουν ως εξής: Γρεβενά πρώτη έξοδος προς την Εγνατία οδό προς τα Ιωάννινα 12.00-14.00 το μεσημέρι και 17.30-20.30, Νεάπολης Τσοτυλίου (12.00-18.00), στο 'Αργος Ορεστικού κάθετα στην Εγνατία στο δρόμο προς Καστοριά 12.00-13.30 και 16.30-18.30 και Αγία Κυριακή και Δεσκάτη ελεύθερα, ενώ στα διόδια Πολυμύλου Κοζάνης σήμερα θα γίνει αποκλεισμός 12.00-13.00.

Μεγάλα προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων στην πόλη της Ζακύνθου, έχουν δημιουργήσει τα μπλόκα των αγροτών στις εισόδους της πόλης. Εκτός από την περιοχή της Λούμπας, όπου τα τρακτέρ κλείνουν το δρόμο ανά τακτά χρονικά διαστήματα, νέο μπλόκο στήθηκε από σήμερα στη γέφυρα του Αγίου Γερασίμου. Να επισημανθεί ότι ο συγκεκριμένος δρόμος οδηγεί στο λιμάνι της Ζακύνθου και όταν κλείνει, τα μεγάλα οχήματα όπως (φορτηγά και λεωφορεία) δεν μπορούν να προσεγγίσουν το λιμάνι. Στην Κεφαλλονιά συνεχίζεται ο αποκλεισμός του κόμβου στην είσοδο του Αργοστολίου.

Διαβάστε επίσης:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom