Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Πολιτική θύελλα: Κόμματα καταγγέλλουν κοινοβουλευτική απάτη του Βερναρδάκη

Πήρε πίσω τη διάταξη για αξιοκρατία και αύξησε τις κομματικές θέσεις!

Ο Χριστόφορος Βερναρδάκης άλλαξε την ρύθμιση για αξιοκρατικές τοποθετήσεις 63 γραμματέων και πρόσθεσε και άλλες 33 θέσεις! - ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ενωση Κεντρώων μιλούν για εξαπάτηση της Βουλής - Αποστάσεις κρατά ο Νίκος Βούτσης που παραπέμπει το θέμα στην νομική υπηρεσία της Βουλής.

Πολιτική θύελλα σηκώνει η απίστευτη εξαπάτηση της κοινής γνώμης και της Εθνικής Αντιπροσωπείας από τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορο Βερναρδάκη που στο παραπέντε της ψήφισης του νομοσχεδίου για την δημόσια διοίκηση κατέθεσε εν κρυπτώ «νομοτεχνικές βελτιώσεις» που αλλοιώνουν πλήρως την ουσία του νομοσχεδίου.

Όπως αρχικά κατήγγειλε η Δημοκρατική Συμπαράταξη: ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ, ο κ. Βερναρδάκης λίγο πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου άλλαξε την ρύθμιση που προβλέπει ότι οι 63 γενικοί, αναπληρωτές και ειδικοί γραμματείς θα τοποθετούνται αξιοκρατικά από το Εθνικό Μητρώο, διατήρησε τις κομματικές και συγγενικές προϋποθέσεις για τον διορισμό τους και σαν να μην έφτανε αυτό εισήγαγε και δεύτερο επίπεδο κομματικών θέσεων με επιπλέον 33 διοικητικούς γραμματείς!

Στην πράξη, «ξήλωσε» την κεντρική ιδέα του νομοσχεδίου που όλο το προηγούμενο διάστημα πολυδιαφήμιζε η κυβέρνηση. Υπενθυμίζεται ότι και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την χθεσινή του τοποθέτηση μίλησε για τερματισμό του κομματικού κράτους και εισαγωγή κανόνων ΑΣΕΠ σε όλη την δημόσια διοίκηση.

Άμεση είναι και η αντίδραση της ΝΔ που κάνει λόγο για «εμπαιγμό της Βουλής» ενώ το Ποτάμι σε ανακοίνωσή του σημειώνει «είθισται να λέγεται σε τέτοιες περιπτώσεις αδιαντροπιάς και εμπαιγμού «αιδώς αργείοι». Τους καλούμε να πάρουν αμέσως πίσω τη διάταξη-σκάνδαλο».

Αποστάσεις από τον Πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση

Την ίδια ώρα και ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης φαίνεται να κρατά αποστάσεις από την πρακτική που ακολούθησε ο κ. Βερναρδάκης. Συγκεκριμένα, κατά την Διάσκεψη των Προέδρων έκανε αποδεκτό το αίτημα του ΠΑΣΟΚ και αναμένεται να αποστείλει ερώτημα προς την επιστημονική υπηρεσία της Βουλής για τα όρια μεταξύ τροπολογίας και «νομοτεχνικής βελτίωσης».

Το ερώτημα που θα απευθύνει ο Πρόεδρος αφορά καθαρά την διαδικασία που ακολουθήθηκε καθώς σύμφωνα με τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης η απόσυρση άρθρου και η αντικατάστασή του με άλλη διάταξη δεν μπορεί να γίνει με «νομοτεχνική βελτίωση» αλλά με τροπολογία.

ΝΔ: «Εμπαιγμός της Βουλής και αποκορύφωμα της διγλωσσίας της Κυβέρνησης η σύσταση 33 νέων θέσεων διοικητικών γραμματέων»

«Σε εμπαιγμό της Εθνικής Αντιπροσωπείας, που ξεκίνησε από την αθρόα ενσωμάτωση τροπολογιών στο νομοσχέδιο για τη δημόσια διοίκηση, λίγο πριν την ολοκλήρωση της συζήτησης και την ψήφιση του νομοσχεδίου αργά χτες το βράδυ, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κατέθεσε ‘’νομοτεχνική βελτίωση’’ για τη σύσταση 33 επιπλέον θέσεων διοικητικών γραμματέων.

Ένας διοικητικός γραμματέας για κάθε Υπουργό και Αναπληρωτή Υπουργό» αναφέρουν οι Νίκη Κεραμέως και Γιώργος Γεωργαντάς από την ΝΔ για να προσθέσουν «Μνημείο της κακής νομοθέτησης της Κυβέρνησης, η σημαντικότατη αυτή τροποποίηση κατατέθηκε χωρίς έκθεση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Πρόκειται για μια ακόμη προκλητική παράβαση του Κανονισμού της Βουλής και του Συντάγματος, παρά το γεγονός ότι η ενδεχόμενη οικονομική επιβάρυνση είναι μεγάλη». «Τι κάνει λοιπόν η Κυβέρνηση;» συνεχίζουν για να εξηγήσουν: «Η διακηρυκτική και μεγαλόστομη αποκομματικοποίηση της διοίκησης παραμένει κενό γράμμα στις σελίδες της εισηγητικής έκθεσης. 63 Γενικοί και Ειδικοί Γραμματείς παραμένουν και επιλέγονται με καθαρά κομματικά κριτήρια. Επιπλέον, η ομάδα εξουσίας ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, δημιουργεί ένα πρόσθετο επίπεδο στη διοικητική ιεραρχία, χωρίς αρμοδιότητες και χωρίς ρόλο. Εν ολίγοις, διοικητική και οικονομική επιβάρυνση για το Δημόσιο και τον Έλληνα φορολογούμενο στο βωμό της οικοδόμησης του κόμματος - Κράτους. Ας σταματήσει επιτέλους ο εμπαιγμός και η υποκρισία».


ΠΑΣΟΚ: «πολιτική απάτη και εξαπάτηση της Βουλής»

Η «Δημοκρατική Συμπαράταξη: ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ» μιλά για «Πολιτική απάτη και εξαπάτηση της Βουλής» επισημαίνοντας «Πάνω από δυο μήνες στη Διαύγεια, δυο εβδομάδες στις Επιτροπές της Βουλής, δυο μέρες στην Ολομέλεια έλεγαν όλοι τους, Πρωθυπουργός, Υπουργοί, Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ για τους Γενικούς Γραμματείς που θα επιλέγονται πλέον αξιοκρατικά από το Μητρώο Επιτελικών Στελεχών της διοίκησης.

Θριαμβολογούσαν ότι ανατρέπουν το κομματικό κράτος και τις πελατειακές σχέσεις». Προσθέτει «Το νομοσχέδιο ούτως ή άλλως εισήγαγε μια κολοβή μεταρρύθμιση που δεν δικαιολογούσε πανηγυρισμούς. Δεν αρκέστηκαν όμως σ’ αυτό. Χθες βράδυ, εξαπατήθηκε η Βουλή με τροπολογία της τελευταίας στιγμής. Πριν την ψήφιση του Ν/Σ αντικατέστησαν το άρθρο 6 που αναφερόταν στην επιλογή των 63 Γενικών Γραμματέων – Αναπληρωτών και Ειδικών από το Μητρώο και δημιούργησαν 33 επιπλέον θέσεις Διοικητικών Γραμματέων, ένα για τον κάθε Υπουργό και ένα για τον κάθε Αναπληρωτή Υπουργό.

Έτσι το καθεστώς των 63 κομματικών Γενικών Γραμματέων Αναπληρωτών και Ειδικών, που δήθεν θα άλλαζαν παραμένει, μη τυχόν και στεναχωρήσουμε τα δικά μας παιδιά και δημιουργείται ένα ακόμα επίπεδο διοίκησης με το νέο θεσμό του Διοικητικού Γραμματέα που θα προσθέσει γραφειοκρατία και κόστος στη Δημόσια Διοίκηση. Μεγάλο το θέμα της ουσίας, για το τι πράγματι καθεστώς στήνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στη Δημόσια Διοίκηση, πολύ μεγαλύτερο όμως το θέμα της πρωτοφανούς εξαπάτησης του κοινοβουλίου και των βουλευτών, που για άλλα συζητούν και άλλα ψηφίζουν. Δυστυχώς ο κατήφορος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν έχει τέλος».

Ποτάμι: η ντροπή έχει χαθεί από τους υπουργούς και τα στελέχη των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ...

Το Ποτάμι υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση έχει χάσει και τα τελευταία ψήγματα αξιοπιστίας και τα στελέχη της το αίσθημα της ντροπής.

«Ο κ. Βερναρδάκης παρουσίασε πριν από δύο περίπου μήνες μετά βαΐων και κλάδων μια πρόταση με την οποία επαγγελλόταν την απο-κομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης. Την χαιρετίσαμε αμέσως!

Παρ’ όλον ότι είμαστε καχύποπτοι απέναντι σε μια κυβέρνηση η οποία έχει δώσει τα ακριβώς αντίστροφα δείγματα γραφής. Στην αργόσυρτη συζήτηση που ακολούθησε ήταν προφανές ότι η κυβέρνηση προσπαθούσε να αλιεύσει κάποιους εύπιστους που εξακολουθούν ακόμη να πιστεύουν στις εξαγγελίες της» σημειώνει στην ανακοίνωσή του το κόμμα για να προσθέσει «Όταν το σχέδιο νόμου εισήχθη στη Βουλή θέσαμε μόνο έναν όρο για να το στηρίξουμε: αρκεί η εφαρμογή όσων εξαγγέλλονταν να άρχιζε αμέσως.

Όχι μόνο δεν έγινε αυτό- και η εφαρμογή του παραπέμπεται στο απώτερο μέλλον- όχι μόνο έφεραν ένα ακόμη νομοσχέδιο με πάσης φύσεως ρουσφέτια και «διευκολύνσεις», κατά πως συνηθίζουν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να νομοθετούν, αλλά χθες το βράδυ έβαλαν την ταφόπλακα στις ίδιες τις εξαγγελίες τους. Με εξαφάνιση της αρχικής διάταξης και την προώθηση νέας διάταξης-φάντασμα του ίδιου του αρμόδιου υπουργού, οι κομματικοί Γενικοί Γραμματείς που υποτίθεται ότι καταργούνταν, αναβίωσαν! Παραμένουν στη θέση τους- κι επιπλέον δημιουργούνται κι άλλοι, καινούργιοι!

Οι διοικητικοί γραμματείς (άρθρο 6)! Αυτοί "θα προέρχονται από την διοίκηση και θα υποστηρίζουν την εκτέλεση και τη διοικητική εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής". Έτσι όλοι είναι ικανοποιημένοι: Οι κομματικοί γενικοί και ειδικοί γραμματείς γιατί έμειναν στη θέση τους, οι νέοι γραμματείς που θα επιλεγούν από μητρώο επίσης. Κυρίως, βέβαια, πρέπει να είναι ικανοποιημένοι οι κομματικοί στρατοί που περιμένουν την επόμενη θέση στο κράτος που θα ανοίξει.

Οι δυσαρεστημένοι είναι οι φορολογούμενοι κι αυτοί που πιστεύουν ότι πρέπει να τελειώνουμε με το κομματικό κράτος. Είθισται να λέγεται σε τέτοιες περιπτώσεις αδιαντροπιάς και εμπαιγμού «αιδώς αργείοι». Τους καλούμε να πάρουν αμέσως πίσω τη διάταξη-σκάνδαλο. Αλλά, μάλλον, η ντροπή έχει χαθεί από τους υπουργούς και τα στελέχη των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ...»

Αντιδράσεις και από Ενωση Κεντρώων

Από τον εκπρόσωπο τύπου της Ένωσης Κεντρώων κ. Γιάννη Καλλιάνο εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: «Κύριε Βερναρδάκη αλλά και κύριοι της κυβέρνησης είστε πλέον άξιοι της μοίρας σας, γιατί στο παρά πέντε πήρατε πίσω την διάταξη για αξιοκρατικές προσλήψεις μέσω του Εθνικού Μητρώου ώστε να διορίζετε πάλι τους δικούς σας ανθρώπους. Τελικώς εσείς οι αριστεροί με τις "πολλαπλές ευαισθησίες" θα προλάβετε μέσα από την "παρένθεση" σας να μας αποδείξετε πως καταστρέφεις μια χώρα σε χρόνο μηδέν».
http://www.protothema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom