Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016

Απόβαση μεταλλωρύχων στην Αθήνα - Κρίσιμη συνάντηση Σκουρλέτη - Eldorado Gold


- Σε ηλεκτρισμένο κλίμα θα γίνει η συνάντηση του Πάνου Σκουρλέτη με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Eldorado Gold, Πωλ Ράιτ
- Οι μεταλλωρύχοι έφτασαν στην Αθήνα και είναι συγκεντρωμένοι έξω από το υπουργείο Περιβάλλοντος
- Για «πολιτικό σόου» και «εκβιαστικά τελεσίγραφα» κατηγόρησε την εταιρεία Eldorado Gold ο κ. Σκουρλέτης



Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν αυτήν την ώρα μπροστά από το κτίριο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην Λεωφ. Μεσογείων εργαζόμενοι στα μεταλλεία Χαλκιδικής, ζητώντας την διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους. Στις 14:30 ο υπουργός Π.Σκουρλέτης συναντάται με την διοίκηση της Eldorado Gold.

Χθες, η εταιρία ανακοίνωσε την αναστολή των επενδυτικών της δραστηριοτήτων στην περιοχή ενώ το υπουργείο προχώρησε στην επιβολή προστίμων ύψους 1,7 εκατ. ευρώ για παραβάσεις που σημειώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.
Στο πλευρό των εργαζομένων τάχθηκε και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης. «Η ελληνική κοινωνία και οι εκάστοτε κυβερνώντες θα πρέπει να πάψουν να είναι εχθρικοί προς την επιχειρηματικότητα», δήλωσε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, μιλώντας στο Χρηματιστήριο Αθηνών, κατά τη διάρκεια παρουσίασης τριών δυναμικών επιχειρήσεων της Βορείου Ελλάδας, των Αφοί Χαϊτογλου, της Πίνδος και της B&T Cοmposites.

«Το τελευταίο περιστατικό με την Eldorado Gold είναι δείγμα εχθρικότητας της γραφειοκρατίας του Δημοσίου προς την επιχειρηματικότητα», τόνισε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ενώ επεσήμανε ότι «θα πρέπει να σταματήσει ο εφιάλτης της Δημόσιας Διοίκησης και θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη αποκέντρωση».
Για «πολιτικό σόου» και «εκβιαστικά τελεσίγραφα» κατηγόρησε την εταιρεία Eldorado Gold ο υπουργός Περιβάλλοντος, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, επισημαίνοντας ότι ο διευθύνων σύμβουλος θα πρέπει να καταλάβει ότι «η Ελλάδα είναι μία σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία, και όχι το Ελ Ντοράντο ή μπανανία».

Ο κ. Σκουρλέτης επισήμανε ότι η κυβέρνηση θέλει την επένδυση στην Χαλκιδική, αλλά με τις προϋποθέσεις που προβλέπει η νομοθεσία και πρόσθεσε ότι η επιχείρηση δεν καταθέτει προτάσεις, αλλά στέλνει «εκβιαστικά τελεσίγραφα» στην ελληνική κυβέρνηση. Η εταιρεία απαιτεί από τις δημόσιες υπηρεσίες να «αυτοαναιρεθούν» και να εκδώσουν τις άδειες που έχει αιτηθεί, είπε ο κ. Σκουρλέτης.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συνολικής αναδιαπραγμάτευσης της σύμβασης, προσθέτοντας, ότι δεν αποκλείει ούτε το ενδεχόμενο η εταιρεία να προσπαθεί να αποσυρθεί από την επένδυση λόγω της πτώσης στις τιμές του χρυσού. Επισήμανε μάλιστα ότι από το 2007 η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός δεν έχει καταβάλει ούτε ένα ευρώ σε φόρους στο ελληνικό Δημόσιο.  

Ο κ. Σκουρλέτης απέρριψε τους ισχυρισμούς της Eldorado Gold για μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση αδειών εξόρυξης, λέγοντας ότι «στη φάση που βρισκόμαστε δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση» και ανέφερε ακόμα ότι υπάρχουν σοβαρά περιβαλλοντικά ζητήματα που θα πρέπει να διευθετηθούν, όπως η μέθοδος μεταλλουργίας και η κατάσταση του υδροφόρου ορίζοντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom