Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016

Γ. Λεχουρίτης,πρόεδρος του ΙΝΚΑ: «Μεγάλη προσοχή από τους πολίτες που έχουν δάνεια…»

«... σε ότι αφορά στις κατασχέσεις κατοικιών και λογαριασμών-η κυβέρνηση και οι δανειστές δεν αστειεύονται»

Μια συνέντευξη εφ' όλης της ύλης για τα κόκκινα δάνεια, τους πλειστηριασμούς, το πετρέλαιο και άλλα θέματα παρέθεσε σήμερα το πρωί ο Πρόεδρος του ΙΝΚΑ κ. Γιώργος Λεχουρίτης στην εκπομπή «Γιατί όλα συμβαίνουν» με τη Δήμητρα Νταγιάντα στον Αντέννα star 105,8 fm του Αγρινίου.

Ο κ. Λεχουρίτης αρχικά έκανε μια γενική τοποθέτηση για την
κυβέρνηση λέγοντας πως το 2016 ανοίγει ο ασκός του Αιόλου για πολλά πράγματα. «Τα νοικοκυριά που μπήκαν στο νόμο Κατσέλη είναι πάνω από 200.000 και μιλάμε για υποθέσεις που θα εκδικαστούν στο Ειρηνοδικείο το 2031. Το 2013 έρχεται ένας νόμος Σαμαρά που υποχρέωνε τους δανειολήπτες να καταβάλουν το 10%. Πάλι μια νέα αλλαγή έγινε το 2015 που ευνόησε κι αυτή τις τράπεζες, κάτι που είναι άδικο για πολλούς συμπολίτες μας», συμπλήρωσε.

Αναφορά έγινε και για τα αναπηρικά επιδόματα που ως δια μαγείας η αναπηρία από 80% έπεφτε κάτω από το 60% και πολύ έχαναν τα χρήματα που τους αναλογούσαν με τη κ. Νταγιάντα να ρωτά τον κ. Λεχουρίτη να σχολιάσει επί τούτου, αναφέροντας τα εξής:

«Οι επιτροπές είναι απαράδεκτες ως προς τις αποφάσεις που παίρνουν και κόβουν την αναπηρία σε άτομα στα οποία παλαιότερα την έδιναν. Είναι κοροϊδία από μέρους τους. Στο Αγρίνιο ήρθε κάποιος που και οι δυο γονείς του έπαιρναν σύνταξη. Έκοψαν όμως τη σύνταξη του πατέρα λόγω που η μητέρα του έπαιρνε σύνταξη ΟΓΑ. Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα, αντίθετα με όσα εξαγγέλλει η κυβέρνηση για ανάπτυξη».

Ύστερα η δημοσιογράφος ρώτησε τον κ. Λεχουρίτη να αναφέρει λίγα πράγματα σχετικά με τους πλειστηριασμούς κι εκείνος αποκρίθηκε ως εξής:

«Η κυβέρνηση ψήφισε μια νομοθεσία κατά την οποία οι τράπεζες στέλνουν «ραβασάκια» στους δανειολήπτες για ρύθμιση των δανείων τους. Οι τράπεζες ύστερα τους λένε ότι θα πρέπει να δώσουν ένα Χ ποσό. Πολλοί όμως λένε ότι δεν έχουν τα χρήματα λόγω ανεργίας ή άλλων οικονομικών λόγων.

Σε αυτή την περίπτωση, που αποδεδειγμένα ο εν λόγω δανειολήπτης δεν μπορεί να πληρώσει, η τράπεζα πρέπει να του δώσει έναν ορισμένο χρόνο παράτασης του δανείου. Συνεργάζονται δηλαδή τράπεζα και δανειολήπτης για να μην του πάρουν το δάνειο τα funds.

Όταν όμως δεν καταφέρει να ρυθμίσει τα χρέη του θα αγοραστούν τα κόκκινα δάνεια από τις τράπεζες έναντι ευτελούς αντιτίμου κι έπειτα θα έρχονται και θα του λένε επιτακτικά: ή πληρώνεις ή εμείς σου κάνουμε τον ενοικιαστή στο σπίτι σου ή το βγάζεις σε πλειστηριασμό.

Τα σπίτια δυστυχώς θα παρθούν και κάνω έκκληση σε όλους όσοι οφείλουν ή έχουν κόκκινα δάνεια να μην περιμένουν στο «και πέντε» να ρυθμίσουν τα χρέη τους.

Το γραφείο της Ένωσης Καταναλωτών Αιτ/νίας είναι ανοικτό και μπορούν να έρθουν όσοι αντιμετωπίζουν κάποιο θέμα να δούμε τι θα κάνουμε. Δεν παίζουμε πλέον με τις τράπεζες καθώς έχουν συμμάχους τους Τροικανούς και την κυβέρνηση».

Τι γίνεται με τις καταθέσεις;», ρώτησε στη συνέχεια η κ. Νταγιάντα με τον κ. Λεχουρίτη να απαντά σχετικά:

«Ενώ υπάρχει δικαστική εντολή και προσωρινή απόφαση του δικαστηρίου που απαγορεύει στον οποιοδήποτε να παρέμβει στην κινητή ή ακίνητη περιουσία του δανειολήπτη μέχρι να βγει η οριστική δικάσιμος, οι τράπεζες μπαίνουν στους λογαριασμούς των δανειοληπτών και τους αφαιρούν τα χρήματα, κάτι που είναι μια πράξη των τραπεζών απέναντι στη δικαιοσύνη.

Είναι παράνομο και δυστυχώς κανένας εισαγγελέας δεν αναλαμβάνει επί τούτου. Πρέπει να δοθεί μια εντολή μέσω του Υπουργείου Δικαιοσύνης για επιβολή κυρώσεων σε τράπεζες που παρεμβαίνουν στα οικονομικά των δανειοληπτών με το «έτσι θέλω».

Εν συνεχεία, η συζήτηση κινήθηκε με αναφορές στο πετρέλαιο και στα καύσιμα εν γένει και ο Πρόεδρος του ΙΝΚΑ είπε τα ακόλουθα:

«Δεν υπάρχουν μεγάλα ΜΜΕ που να ασχολούνται με το θέμα καύσιμα. Έχουν πέσει οι διεθνείς τιμές των καυσίμων και ενώ όλα έπρεπε να είναι στη μισή τιμή σχεδόν από όσο δίνονται τώρα, κάτι τέτοιο δε συμβαίνει. Ο κ. Σταθάκης έχει καταστρέψει την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και θα μπορούσε να δώσει μια επεξήγηση για τις μεγάλες αυτές τιμές αλλά τηρεί σιγή ιχθύος. Δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει μια αναλογική πτώση των τιμών στα καύσιμα. Το 80% της τιμής των καυσίμων είναι φόροι και μέσα από αυτούς η κυβέρνηση γεμίζει τα ταμεία της, για αυτό και δεν πέφτει τελικά η τιμή. Δεν θα έπρεπε να κοιτούν μόνο τα ταμεία τους αλλά και αν ο πολίτης μπορεί να τα βγάλει πέρα».

Ακροατής της εκπομπής ρώτησε γιατί ο καταναλωτής επιβαρύνεται μέσω e-banking με κάποια προμήθεια. Ο κ. Λεχουρίτης είπε χαρακτηριστικά:

«Αυτό που σου λένε είναι ότι πρέπει να πάρεις μετρητά από την τράπεζα και να πληρώσεις τους λογαριασμούς σου. Για οτιδήποτε άλλο πρέπει να «φορολογηθείς». Πρέπει να γίνει κατανοητό πως οι τράπεζες πρέπει να βρουν άλλους τρόπους. Δεν πρέπει να γίνονται τα πάντα για να βρουν τη σωτηρία οι τράπεζες και ούτε πρέπει να αναγκάζονται όλοι σχεδόν οι πολίτες να έχουν χρεωστική πιστωτική κάρτα, ακόμη κι ένα παιδάκι, για παράδειγμα, που θέλει να αγοράσει ένα πατατάκι».

Η κ. Νταγιάντα ρώτησε και για το πλαστικό χρήμα και το τι συμβαίνει επί τούτου με τον κ. Λεχουρίτη να αναφέρει:

Ο κ. Αλεξιάδης, υπουργός Οικονομίας ξέρει τα «πονηρά κόλπα» κι αυτό που θα κάνει είναι ότι θα χρησιμοποιούμε το πλαστικό χρήμα και στο τέλος θα φορολογηθεί η χρήση των πιστωτικών καρτών γιατί θεωρείται εισόδημα. Αυτό θα γίνει τελικά, κάτι που πήγε να γίνει ξανά στο παρελθόν.

Το ζητούμενο πλέον είναι στην καθημερινότητα. Ξεκίνησαν οι εκπτώσεις από τις αρχές του μήνα και η αγορά σε όλη τη χώρα δεν κινείται, έχει σχεδόν παγώσει. Δεν υπάρχει χρήμα στα χέρια και τα πορτοφόλια των πολιτών οπότε και είναι λογικό. ενώ νομίζω ότι εξακολουθεί να υπάρχει μια λάθος στρατηγική στο θέμα συντάξεων και μισθών.

Υπάρχουν πολλές ανεξάρτητες αρχές και όμως μια αρχή η οποία δεν είναι ανεξάρτητη ενώ θα έπρεπε να είναι, είναι η δικαιοσύνη. Όταν ανεξαρτητοποιηθεί θα φύγει η χώρα μας μακριά από τα προβλήματα και την κρίση».

Τέλος, ο κ. Λεχουρίτης έδωσε τρόπους επικοινωνίας με την Ένωση Καταναλωτών Αιτ/νίας ενώ υπογράμμισε πως οι εξελίξεις θα είναι δύσκολες και ο κόσμος θα πρέπει να μείνει ψύχραιμος καθώς «για όλα υπάρχουν λύσεις»

Επικοινωνία με το ΙΝΚΑ:

Σπύρου Τσικνια 48 Αγρίνιο, 2ος οροφος

Τηλ.:26410-24444

Αθήνα-κεντρικά: Τηλ 6945888409
http://agrinioreport.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom