Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016

«Σαρώνει» την Ευρώπη και τον ανθρωπισμό το Προσφυγικό

ΣΚΛΗΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ
Το Βερολίνο κατήργησε ουσιαστικά το δικαίωμα των προσφύγων να φέρνουν τις συζύγους και τα παιδιά τους

του Γιώργου Παυλόπουλου
«Η Άγκελα Μέρκελ θέλει να σώσει την Ευρώπη, όμως πρέπει πρώτα να σώσει τον εαυτό της», έγραφε χθες στη στήλη του ο γνωστός αρθρογράφος της εφημερίδας Financial Times, Φίλιπ Στίβενς. 

Η δημοσκόπηση της Insa που δημοσιεύτηκε την ίδια μέρα στο γερμανικό περιοδικό Focus επιβεβαιώνει ότι η πάλαι ποτέ «σιδηρά καγκελάριος» αντιμετωπίζει ζήτημα πολιτικής επιβίωσης, μιας και το 40% των ερωτηθέντων εκτιμά πως ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίστηκε το συγκεκριμένο ζήτημα είναι λανθασμένος και την καλούν να παραιτηθεί. Καθώς δε κάτι τέτοιο θεωρούνταν κυριολεκτικά αδιανόητο μέχρι πριν από μερικούς μήνες, αποδεικνύεται το πόσο καταλυτικά έχει επιδράσει και συνεχίζει να επιδρά η προσφυγική κρίση στο πολιτικό σκηνικό της Ευρώπης.
Είναι, άλλωστε, προφανές ότι οι αλλαγές δεν περιορίζονται στη Γερμανία, παρά το γεγονός ότι εκεί είναι πιο έντονες -αφενός επειδή δέχθηκε πέρυσι τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων (υπολογίζονται σε περίπου 1,1 εκατομμύριο) και, αφετέρου, καθώς μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν ως πρότυπο πολιτικής σταθερότητας. 
Η ανύψωση φρακτών και τειχών κατά μήκος των συνόρων μιας σειράς χωρών, η επαναφορά των περιορισμών στην ελεύθερη μετακίνηση φυσικών προσώπων, οι σκληρές νομοθεσίες αναφορικά με τη μεταχείριση των προσφύγων που υιοθετούν ολοένα περισσότερες κυβερνήσεις, σε συνδυασμό με την ενίσχυση των ακροδεξιών, ξενοφοβικών, εθνικιστικών κομμάτων συνιστούν ένα κυριολεκτικά εκρηκτικό σκηνικό, που εγκυμονεί απρόβλεπτες εξελίξεις.
Ειδικά στις σκανδιναβικές χώρες τα όσα συμβαίνουν είναι εντυπωσιακά, μιας και έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την παράδοση που έχουν δημιουργήσει τις προηγούμενες δεκαετίες. Δεν θα μπορούσαν, ωστόσο, να χαρακτηριστούν έκληξη, καθώς στις τρεις από αυτές (Φινλανδία, Δανία και Νορβηγία) η Ακροδεξιά συγκυβερνά, ενώ στην τέταρτη (Σουηδία) είναι βέβαιο ότι θα συνέβαινε κάτι ανάλογο εάν διεξάγονταν σήμερα εκλογές. 
Για του λόγου το αληθές, μόλις προχθές η κυβέρνηση της Στοκχόλμης ανακοίνωσε την πρόθεσή της να απελάσει -δια της βίας ή «εθελοντικά»- τους μισούς σχεδόν από τους 163.000 αλλοδαπούς που ζήτησαν άσυλο στη διάρκεια του 2015, αριθμός-ρεκόρ στην ιστορία της χώρας, καθώς η μία στις δύο αιτήσεις εκτιμάται ότι θα απορριφθεί και δη με πολύ πιο ταχείες διαδικασίες.
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση της Φινλανδίας αναμένεται ότι θα προχωρήσει σε άλλες 20.000 απελάσεις, αριθμός μάλιστα που αντιπροσωπεύει σαφώς μεγαλύτερο ποσοστό σε σχέση με τις υποβληθείσες αιτήσεις για παροχή ασύλου (32.000 πέρυσι). 
Όσο για τη Δανία, το Κοινοβούλιό της προχώρησε τελικώς στην έγκριση του νόμου ο οποίος -παραπέμποντας ευθέως σε άλλες, μαύρες για την Ευρώπη εποχές- προβλέπει την κατάσχεση του μεγαλύτερου μέρους των χρημάτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων που φέρουν μαζί τους οι πρόσφυγες, οι οποίοι κατορθώνουν να φτάσουν στη χώρα.
Την ίδια στιγμή, η ολλανδική προεδρία της Ε.Ε. φέρεται έτοιμη να καταθέσει μια νέα πρόταση για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τα διεθνά ειδησεογραφικά πρακτορεία, η πρόταση συνίσταται στην απευθείας απέλαση δεκάδων χιλιάδων προσφύγων προς την Τουρκία αμέσως μόλις πατούν το πόδι τους σε ελληνικό έδαφος. 
Όπως δε σημειώνουν οι ίδιες πληροφορίες, προκειμένου αυτό να καταστεί εφικτό και να μην αντιβαίνει τη διεθνή νομοθεσία, υπάρχει σκέψη η Τουρκία να χαρακτηριστεί «ασφαλής χώρα» για τους πρόσφυγες, με το επιχείρημα ότι οι συνθήκες διαβίωσής τους εκεί έχουν βελτιωθεί σημαντικά και θα βελτιωθούν περαιτέρω όταν δοθούν και τα 3 δισ. ευρώ που έχουν υποσχεθεί οι Βρυξέλλες στην Άγκυρα.
Βεβαίως, οι Ολλανδοί δεν διευκρινίζουν πώς ακριβώς θα μπαίνουν στα καράβια για να μεταφερθούν πίσω στην Τουρκία όσοι έχουν δώσει χιλιάδες δολάρια στους παράνομους διακινητές για να φτάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος. Ούτε μας λένε πώς θα τους υποδέχεται το τουρκικό ναυτικό και λιμενικό, όταν θα έχουν μάλιστα απέναντί τους τις ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις που θα υποστηρίζουν την επαναπροώθηση...
Θα γίνουμε η «νήσος Ελις» της Ευρώπης;
Τα σενάρια για έξοδο της Ελλάδας από τη Σένγκεν, επιβεβαίωσε χθες ο Γιάννης Μουζάλας, τονίζοντας ότι ασκούνται ασφυκτικές πιέσεις από κάποιες ευρωπαϊκές χώρες για το Προσφυγικό. 
Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής έκρουσε ξανά τον κώδωνα του κινδύνου, ότι φοβάται μήπως η Ελλάδα να μετατραπεί σε «Νήσο Έλις» της Ευρώπης, όπως είχε πει και στη Θεσσαλονίκη. 
Η Νήσος Έλις είναι ένα μικρό νησάκι στην είσοδο του λιμανιού της Νέας Υόρκης. Ήταν ο σταθμός, από όπου πέρασαν εκατομμύρια μετανάστες με προορισμό τις ΗΠΑ από το 1892 έως το 1954. Υπολογίζεται πως «υποδέχθηκε» πάνω από 20 εκατομμύρια μετανάστες από όλο τον κόσμο. 
Μιλώντας στο Mega ανέφερε: «Η Ελλάδα θα είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της σε σχέση με το Προσφυγικό και θα παλέψει, ώστε να φύγουν από το τραπέζι προτάσεις περί εξόδου της από τη Σένγκεν». Αναγνώρισε ότι υπάρχουν απόψεις και θέσεις χωρών εναντίον της Ελλάδας, που η Αθήνα προσπαθεί να αποκρούσει.
Μπροστά σε αυτό «το τεράστιο και μοναδικά ιστορικό πρόβλημα», η Ευρώπη έχει «διάσπαση που ξεπερνάει τα κόμματα, μπαίνει μέσα στον πυρήνα της, αυτό είναι προφανές ότι μας δημιουργεί προβλήματα» είπε ο κ. Μουζάλας, για να προσθέσει: «Έχετε δίκιο να ανησυχείτε και εγώ ανησυχώ, υπάρχει μια Ευρώπη που ένα κομμάτι της είναι πολύ τρομαγμένο, είναι σε πανικό, έχουμε ένα φαινόμενο τραυματικό δηλαδή μέσα στα ίδια τα κόμματα διαφορετικές απόψεις». Σημείωσε ότι «παλεύει κανείς μια άποψη, παλεύει όχι με μαγκιές, με εθνικές κορόνες, προσπαθεί να την οργανώσει τεχνοκρατικά, να φτιάξει συμμαχίες».
Εν τω μεταξύ αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις του κ. Μουζάλα: «Οι Βέλγοι μάς είπαν να ξαναρίξουμε τους μετανάστες στη θάλασσα. Μας είπαν: 'Παρανομήστε. Φοβόμαστε. Δεν μας νοιάζει αν θα πνιγούν'» τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε πως πιθανώς κανένας από τους άλλους υπουργούς δεν το δέχτηκε. 
Ο Βέλγος υφυπουργός Τέο Φράνκεν, απάντησε: «Λυπάμαι βαθύτατα για αυτές τις τραγελαφικές δηλώσεις. Το Βέλγιο είναι μια σεβαστή χώρα με υψηλά πρότυπα όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, την υποδοχή των αιτούντων άσυλο και τη διεθνή προστασία. Δεν μπορώ παρά να σημειώσω πως αυτές οι κατηγορίες ακούγονται ακριβώς σε μια εποχή που η Ελλάδα είναι όλο και πιο απομονωμένη στον ευρωπαϊκό διάλογο για το μεταναστευτικό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom