Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

Πρωτοχρονιά υπό την απειλή κατάσχεσης - Επιστολές από τις τράπεζες σ' ένα εκατ. «κόκκινους» οφειλέτες

- Σε πρώτη φάση αποστέλλονται σε όσους έχουν δόσεις σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών
- Τηλεφωνικά ή με SMS ενημερώνονται και όσοι καθυστερούν λίγες ημέρες την καταβολή της δόσης

Πρωτοχρονιά υπό την απειλή κατάσχεσης των περιουσιακών τους στοιχείων στην περίπτωση που δεν σπεύσουν να κάνουν ρύθμιση των «κόκκινων» οφειλών τους θα κάνουν χιλιάδες δανειολήπτες που αυτές τις ημέρες θα λάβουν γραπτή ειδοποίηση από την τράπεζα τους να σπεύσουν να διακανονίσουν ή να ρυθμίσουν τις οφειλές τους.

Ήδη εκτιμάται ότι πριν τα Χριστούγεννα 500.000 δανειολήπτες έλαβαν το ραβασάκι, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι άλλες τόσες επιστολές βρίσκονται καθ' οδόν.

Σε πρώτη φάση τα ειδοποιητήρια αφορούν όσους έχουν δόσεις σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών. Ωστόσο και οι δανειολήπτες που καθυστερούν ακόμα και λίγες μέρες την πληρωμή της δόσης τους ενημερώνονται με τηλεφωνική κλήση ή με SMS ότι παρήλθε η ημερομηνία πληρωμής.

Οπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη στο «Εθνος», το επόμενο 12μηνο είναι κομβικής σημασίας καθώς θα ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο σε ό,τι αφορά το ζήτημα των καθυστερούμενων οφειλών, που σήμερα έχουν ξεπεράσει τα 100 δισ. ευρώ, με το συνολικό δανειακό χαρτοφυλάκιο των τραπεζών να διαμορφώνεται στα 204,9 δισ. ευρώ (τέλος Οκτωβρίου 2015).

Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι εντείνονται οι προσπάθειες για να ενημερωθούν όλοι οι δανειολήπτες και στόχος είναι όσοι χαρακτηριστούν «συνεργάσιμοι» μέσα στους επόμενους 12 μήνες να έχουν ρυθμίσει ή διακανονίσει τις οφειλές τους.

Οπως είναι γνωστό, έχει ανοίξει ο δρόμος για την πώληση «κόκκινων» δανείων σε εξειδικευμένες εταιρείες διαχείρισης καθυστερούμενων οφειλών. Σε πρώτη φάση οι πωλήσεις αφορούν τα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια και όχι τα στεγαστικά. Ωστόσο, μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου θα πρέπει να είναι έτοιμο το νέο κανονιστικό πλαίσιο που θα ρυθμίζει τα θέματα για τη διαχείριση όλων εν γένει των «κόκκινων» δανείων, ήτοι στεγαστικά πρώτης κατοικίας, καταναλωτικά, και δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Σημειώνεται ότι η διαδικασία της ενημέρωσης δανειοληπτών με επιστολές προβλέπεται στον Κώδικα Δεοντολογίας της ΤτΕ και αποτελεί το πρώτο βήμα για την οριστική αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων.

Με τις επιστολές τους οι τράπεζες ζητούν πλήρη και αναλυτική κατάσταση της εισοδηματικής και περιουσιακής κατάστασης των «κόκκινων» οφειλετών. Και φυσικά τα στοιχεία που θα προσκομίσουν οι δανειολήπτες στη συνέχεια θα διασταυρωθούν ώστε να εντοπιστούν και οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Επίσης, από την ανταπόκριση των δανειοληπτών θα κριθεί αν θα χαρακτηριστούν συνεργάσιμοι ή όχι. Ο συνεργάσιμος θα έχει τη δυνατότητα να ρυθμίσει και να «σώσει» την περιουσία του, ενώ ο μη συνεργάσιμος θα δει το υποθηκευμένο ακίνητο να μπαίνει σε τροχιά πλειστηριασμού.

Ουρές στα Ειρηνοδικεία

Την ίδια ώρα εκατοντάδες καθημερινά σχηματίζουν ουρές στα Ειρηνοδικεία προκειμένουν να προλάβουν να υπαχθούν στο νόμο Κατσέλη καθώς η σχετική προθεσμία λήγει την Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου.

Οι πρώτοι, μάλιστα, στήνονται στις ουρές από τα ξημερώματα προκειμένου να προλάβουν τις ασφυκτικές προθεσμίες.

Υπολογίζεται πως καθημερινά καταθέτουν αίτηση 150 πολίτες στο Ειρηνοδικείο Αθηνών για να οριστεί δικάσιμος ρύθμισης των οφειλών τους.

Μία πλήρης αίτηση περιλαμβάνει 17 έγγραφα και όσοι υποβάλουν αιτήσεις μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν περιθώριο 47 ακόμα ημερών, προκειμένου να καταθέσουν τα αναγκαία δικαιολογητικά στα Ειρηνοδικεία.

(φωτο από το Ειρηνοδικείο στη Ν. Ιωνία σήμερα)

Υπενθυμίζεται ότι από την Πρωτοχρονιά τίθενται σε ισχύ τα αυστηρότερα κριτήρια προστασίας για την πρώτη κατοικία. Με βάση το νέο πλαίσιο παρέχεται απόλυτη προστασία στο 25% των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, τα οποία θα πληρώνουν ελάχιστη μηνιαία δόση στο 5 με 10% του εισοδήματος τους, στην οποία θα έχει, όμως, συμμετοχή και το Δημόσιο.
http://www.newmoney.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom