Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2015

Άστεγοι στο Αγρίνιο ζητούν χώρο για να μείνουν

"Δεν υπάρχει κατάλληλο μέρος αυτή τη στιγμή", λέει ο αντιδήμαρχος Κωνσταντίνος Καλατζής
Αφήστε το κύριε αντιδήμαρχε να περάσει ο χειμώνας και μετά ψάχνετε με την ησυχία σας για λύση!
ΑΣΧΕΤΟ:τα παιδιά της αυτοδιοίκησης πριν πεινάσουν μαγειρεύουν (παραφρασμένη παροιμία)
Ζείδωρον

Γράφει η Μαρίνα Ζαρκαβέλη

Το αν υπάρχουν άστεγοι και πόσοι είναι αυτοί, σε μία πόλη κι έναν δήμο χωρίς επίσημα καταγεγραμμένα στοιχεία για τέτοιες περιπτώσεις, είναι δύσκολο να ειπωθεί. 

Όπως είχε γράψει το «Γεγονός» σε παλαιότερη έκδοση, ο δήμος Αγρινίου, σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν οι αρμόδιοι , δεν είχε τα χρονικά περιθώρια να εκπονήσει σχέδιο για να ενταχθεί στο πρόγραμμα «Στέγαση και επανένταξη» του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, που βασικό στόχο είχε να ωφεληθούν άτομα αντιμετωπίζουν προβλήματα στέγασης, αφού το πρόγραμμα είχε καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης την 13/10/2014 και η παρούσα δημοτική Αρχή είχε λίγο μόλις καιρό πριν αναλάβει καθήκοντα.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Κ. Καλαντζή, επίσημη καταγραφή αστέγων στο δήμο Αγρινίου δεν υπάρχει. Χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις πολιτών στην περιοχή, κάτι που επιβεβαιώνεται και από δύο πρόσφατα περιστατικά.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του «Γ» πριν από έναν χρόνο, περίπου 10 άνθρωποι απευθύνθηκαν στη Διεύθυνση Πρόνοιας του δήμου Αγρινίου, ζητώντας στέγη. Ο δήμος Αγρινίου, απευθύνοντας κάλεσμα και μέσω των κοινωνικών δομών του προς την κοινωνία, βοήθησε τους ανθρώπους αυτούς, που λόγω εξαιρετικά μεγάλων οικονομικών δυσκολιών όφειλαν μεγάλα ποσά σε ενοίκια, ενώ υπήρξαν και δύο περιπτώσεις που απευθύνθηκαν στην πρόνοια του δήμου Αγρινίου, αφού τα βράδια έβρισκαν καταφύγιο σε ημιτελή οικοδομήματα. Για αυτές τις περιπτώσεις, υπήρξε και πάλι βοήθεια από την τοπική κοινωνία , με παραχώρηση χώρων και βοηθώντας με φαγητό ή και χρήματα.

Οι «πυροσβεστικές» αυτές μέθοδοι , όμως, δεν θα μπορούσαν να αποτελέσουν λύση στο πρόβλημα, αφού τις τελευταίες ημέρες, άλλες δύο τέτοιες περιπτώσεις συμπολιτών μας εμφανίστηκαν στην περιοχή.

Αναγνώστες του «Γ», μιλούν για άστεγο άνδρα, 45 περίπου ετών, πιθανότατα Έλληνα, που μένει τα βράδια σε πρόχειρο χάρτινο κατάλυμα που έστησε ο ίδιος, πίσω στην εθνική οδό στο Αγρίνιο. Οι κάτοικοι της περιοχής του προσφέρουν φαγητό, όμως αυτό σε καμία περίπτωση δεν δίνει λύση στο πρόβλημά του.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Καλαντζής, σε επικοινωνία που είχε το «Γ» μαζί του, το επιβεβαιώνει

Ο αντιδήμαρχος πληροφορήθηκε για την περίπτωση αυτή λίγες ημέρες πριν, ενώ τόσο ο ίδιος όσο και Κοινωνική Λειτουργός του δήμου, μετέβησαν στο σημείο και συνάντησαν τον άνθρωπο αυτό.

Πέραν της βοήθειας στο θέμα της σίτισης, κυρίως μέσω συνεννόησης με συσσίτια που πραγματοποιούνται στην περιοχή, όμως, δεν μπορούν, στην παρούσα φάση τουλάχιστον, να προσφέρουν τίποτα περισσότερο: «Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει κατάλληλος χώρος για να μείνουν αυτοί οι άνθρωποι. Το να παραχωρηθούν χώροι σε γραφεία Δημοτικών Κοινοτήτων θα μπορούσε να αποτελέσει μια λύση, όμως εκεί θα ανέκυπταν άλλου είδους προβλήματα, όπως το ότι θα ήταν μακριά από τα σημεία όπου θα τους παρασχεθεί η δωρεάν σίτιση», αναφέρει ο αντιδήμαρχος.

Ο ίδιος εξηγεί παράλληλα πως σε άλλες δομές , όπως στον ξενώνα φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών δεν θα μπορούσαν εκ των πραγμάτων αυτοί οι άνθρωποι να βρουν στέγη, αφού εκεί διαμένουν γυναίκες με τα ανήλικα παιδιά τους και γιατί πρόκειται για δομή ευρωπαϊκού προγράμματος , η οποία είναι προσδιορισμένη για να λειτουργεί με συγκεκριμένο τρόπο.

Και δεύτερος στον δήμαρχο με αίτημα την ανεύρεση στέγης

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα, υπήρξε άνδρας που απευθύνθηκε στον ίδιο τον δήμαρχο κ. Παπαναστασίου, ζητώντας του στέγη. Οριστική λύση ωστόσο δεν μπόρεσε να δοθεί ούτε για αυτή την περίπτωση, λόγω της έλλειψης χώρου για τη φιλοξενία του άνδρα που ζήτησε βοήθεια.

Σκέψεις για δομή φιλοξενίας αστέγων στο Αγρίνιο

«Εξετάζουμε με τον δήμαρχο Αγρινίου όλες τις πιθανές λύσεις που θα μπορούσαν να δοθούν στο πρόβλημα. Εξετάζουμε όλα τα πιθανά σημεία που θα μπορούσαν αυτοί οι άνθρωποι να φιλοξενηθούν», αναφέρει ο κ. Καλαντζής.

Σύμφωνα μάλιστα με τον ίδιο, ελέγχεται από τη Δημοτική Αρχή, το ενδεχόμενο από τη νέα χρονιά να κατασκευαστεί ένας χώρος, αποκλειστικά για τη φιλοξενία αστέγων, κάτι όμως για το οποίο σίγουρα θα χρειαστεί αρκετός χρόνος.

Εφημερίδα Γεγονός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom