Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015

Επέλαση του χιονιά και... λευκή Πρωτοχρονιά! - Στο -4 θα πέσει ο υδράργυρος


Χιονοπτώσεις, θυελλώδεις βοριάδες και η θερμοκρασία να πέφτει 10 με 12 βαθμούς. Το ψυχρό κύμα από τη Ρωσία έρχεται να φέρει το χειμώνα και να βάλει την Ελλάδα στον... πάγο για μια frozen Πρωτοχρονιά!

Ο καιρός αλλάζει προς το... χειμωνιάτικο και ήδη η ΕΜΥ έχει εκδώσει έκτακτο δελτίο καιρού, αφού η θερμοκρασία θα κάνει... βουτιά και από 19 βαθμούς θα φτάσει, στη Μακεδονία, ακόμη και τους -4! Η ψυχρή εισβολή από τη Ρωσία θα ξεκινήσει βόρεια με κύρια χαρακτηριστικά τις τοπικές χιονοπτώσεις, τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας και τους ενισχυμένους βόρειους ανέμους.

Σύντομα, όμως, ο καιρός σε όλη την Ελλάδα θα αλλάξει. Χιόνια αναμένεται να πέσουν και στην Αττική και δεν αποκλείεται να δούμε και καμιά... νιφάδα στην Αθήνα. Αλλά αν ονειρεύεστε χιονοπόλεμο, η Πάρνηθα θα είναι πάντα εκεί!

Το έκτακτο δελτίο καιρού από την ΕΜΥ
Σημαντική μεταβολή του καιρού αναμένεται από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (30-12-2015) και από τα βόρεια με κύρια χαρακτηριστικά:
1. Τις τοπικές χιονοπτώσεις
Α. Σήμερα Τετάρτη (30-12-2015) θα σημειωθούν στα ορεινά - ημιορεινά αρχικά της Θράκης, της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας και σταδιακά θα επεκταθούν στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα καθώς και σε πεδινές περιοχές της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της Κεντρικής - Ανατολικής Στερεάς και του Βορειοανατολικού Αιγαίου.
Β. Αύριο Πέμπτη (31-12-2015 παραμονή Πρωτοχρονιάς) θα σημειωθούν σε όλα τα ορεινά- ημιορεινά, σε πεδινές περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, των Σποράδων, της Κεντρικής - Ανατολικής Στερεάς (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), της Εύβοιας και της Πελοποννήσου και από τις βραδινές ώρες πιθανόν των Κυκλάδων και της Κρήτης.

Γ. Μεθαύριο Παρασκευή (1-1-2016 Πρωτοχρονιά) σταδιακά θα περιοριστούν στα ορεινά - ημιορεινά της Θεσσαλίας, της Κεντρικής - Ανατολικής Στερεάς (πιθανόν στα βόρεια και ανατολικά της Αττικής), της Ευβοίας, της Πελοποννήσου, των Κυκλάδων και της Κρήτης και θα εξασθενήσουν κυρίως στις νησιωτικές περιοχές.
2. Την σημαντική πτώση της θερμοκρασίας (10 -12 βαθμούς Κελσίου) που θα γίνει αισθητή αρχικά στη βόρεια Ελλάδα και σταδιακά και στην υπόλοιπη χώρα. Παγετός θα σημειωθεί τη νύχτα της Πέμπτης και τις πρωινές ώρες της Παρασκευής στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά ο όποιος στα δυτικά και βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρός.
3. Τους ενισχυμένους βόρειους βορειοανατολικούς ανέμους που η ένταση τους στο Αιγαίο θα φθάσει τα 7 με 8 Μποφόρ.

Ο καιρός σήμερα – Η πρόγνωση αναλυτικά
Μακεδονία, Θράκη - Καιρός: νεφώσεις με βροχή η χιονόνερο και χιόνι στα ορεινά - ημιορεινά. Βαθμιαία οι χιονοπτώσεις θα επεκταθούν και σε πεδινές περιοχές. Βελτίωση στη Θράκη από τις βραδινές ώρες. Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά 6 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: από -04 έως 06 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος - Καιρός: λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και από το μεσημέρι θα σημειωθούν τοπικές βροχές, χιονιά στα ορεινά και στα νότια πιθανότητα πρόσκαιρης καταιγίδας. Χιονοπτώσεις από το βράδυ και στα ημιορεινά ηπειρωτικά. Τοπικά περιορισμένες ορατότητες τις πρωινές ώρες. Άνεμοι: από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 5 και βαθμιαία από το απόγευμα 6 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 02 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο κατά τόπους 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος - Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές αρχικά στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την Εύβοια και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές. Χιονοπτώσεις στα ορεινά της Θεσσαλίας και βαθμιαία σε όλα τα ορεινά -ημιορεινά και από τη νύχτα και σε πεδινές περιοχές. Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και βαθμιαία στα ανατολικά και νότια τοπικά 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 03 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια κατά τόπους 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη - Καιρός: λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 και από το απόγευμα τοπικά 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 09 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα - Καιρός: στα Δωδεκάνησα γενικά αίθριος. Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου νεφώσεις με τοπικές βροχές στα βόρεια όπου τη νύχτα θα σημειωθούν παροδικές χιονοπτώσεις. Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και στα βόρεια τοπικά 8 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 09 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Αττική - Καιρός: νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν βροχές κυρίως στα βόρεια και ανατολικά. Από το βράδυ τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά και τη νύχτα πιθανόν και στα βόρεια προάστια. Άνεμοι: βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και από το απόγευμα στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 05 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά και τα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλονίκη - Καιρός: νεφώσεις με βροχή η χιονόνερο. Χιονοπτώσεις στα ορεινά -ημιορεινά που βαθμιαία θα επεκταθούν και στις πεδινές περιοχές. Άνεμοι: βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: από -01 έως 09 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός αύριο Πέμπτη, παραμονή Πρωτοχρονιάς
Καιρός: στη Μακεδονία (έκτος της κεντρικής Μακεδονίας) και τη Θράκη νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με παροδικές χιονοπτώσεις και βαθμιαία βελτίωση από τις βραδινές ώρες. 

Στις υπόλοιπες περιοχές κακοκαιρία με βροχές η χιονόνερο στα νότια θαλασσιά και παραθαλάσσια, όπου θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες και τοπικές χιονοπτώσεις στα υπόλοιπα τμήματα. 

Βαθμιαία βελτίωση αναμένεται από τη νύχτα στην Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη βορειοδυτική Πελοπόννησο. Άνεμοι: ανατολικοί βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα ανατολικά και νότια πελάγη 7 τοπικά 8 μποφόρ. Θερμοκρασία: σε περαιτέρω πτώση κυρίως στα ανατολικά και νότια. Παγετός κατά τόπους τη νύχτα στα βόρεια ηπειρωτικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom