Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015

Μεγάλες περικοπές στις Συντάξεις με το νέο σχέδιο επανυπολογισμού


Μεγάλες είναι οι ανατροπές που έρχονται στις συντάξεις καθώς εκατομμύρια ασφαλισμένοι θα δουν τις πρώτες τους μειώσεις από τις αρχές του 2016.

Ουσιαστικά καταργείται οτιδήποτε έχει σχέση είτε με τις παλιές
συντάξεις είτε για όσους λάβουν στο μέλλον, ενώ εκατοντάδες είναι οι συνταξιούχοι που έχουν ήδη διαπιστώσει μεγάλες περικοπές στις αποδοχές τους.

Όπως αποκαλύπτει το Βήμα της Κυριακής, η λεγόμενη εθνική σύνταξη θα φθάνει στα 384 ευρώ και θα καταβάλλεται όταν κάποιος συμπληρώσει τα 62 έτη με 40 χρόνια δουλειάς ή τα 67.

Αν βγει νωρίτερα στη σύνταξη θα λαμβάνει μόνο το ποσοστό αναπλήρωσης του συντάξιμου μισθού που θα κυμανθεί κοντά στο 50%.

Στόχος είναι να μειωθεί η κρατική δαπάνη για την καταβολή συντάξεων από το 9% του ΑΕΠ που είναι σήμερα στο 6% έως το 2020.

Οι ανάγκες για το ασφαλιστικό το 2016 ανέρχονται στο 1,7 δισ. ευρώ και η κυβέρνηση εκτιμά ότι έχουν βρεθεί 800 εκατομμύρια και αναζητούνται άλλα 900.

Μέρος αυτών θα εξοικονομηθεί μέσω της μείωσης των συντάξεων. Αρχικά θα περικοπούν οι επικουρικές συντάξεις με ένα από τα σενάρια που μελετώντας να αφορά σε μεσοσταθμική μείωση κατά 6% από τα 100 ευρώ και πάνω.

Το ποσοστό περικοπής θα αυξάνεται κλιμακωτά ανά 50 ευρώ και για παράδειγμα, σε μια επικουρική σύνταξη 200 ευρώ το "ψαλίδι" θα ανέρχεται σε 14 ευρώ ενώ στα 300 θα φθάνει στα 30 ευρώ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών έχουν ήδη βάλει στο τραπέζι μείωση ακόμα και των κατώτατων συντάξεων ενώ θεωρείται σίγουρο ότι θα αποφασιστεί η δημιουργία ενός ταμείου κύριας ασφάλιασης και ενός επικουρικής με αισθητά μικρότερες συντάξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom