Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

Γιατί οι χάκερς ζητούν λύτρα σε bitcoins; - Αυτό είναι το "συνάλλαγμα του μέλλοντος"

Νέο τελεσίγραφο μέχρι την Πέμπτη για να μην "ρίξουν" τις ελληνικές τράπεζες

- Το internet banking τριών ελληνικών τραπεζών δέχθηκε επίθεση από χάκερς, την περασμένη εβδομάδα.
- Ζητούν λύτρα σε bitcoins, με την διορία να λήγει σήμερα το βράδυ.
- Τι είναι τα bitcoins και γιατί χαρακτηρίζονται ως επανάσταση στον χώρο των χρηματικών συναλλαγών ανά την υφήλιο.
- Ποια είναι τα πλεονεκτήματα που έχουν κάνει ήδη εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο να τα χρησιμοποιούν για κάθε είδους αγορές.

- Η αμερικανική Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Προθεσμιακών Συμβολαίων σε Εμπορεύματα (CFTC) το έχει ήδη αναγνωρίσει ως "εμπόρευμα".
- Σήμερα η αξία ενός bitcoin είναι ίση με περίπου 350 ευρώ.
- Δείτε σε βίντεο όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το "νέο χρήμα".



Επίθεση δέχθηκε το internet banking τριών ελληνικών τραπεζών την περασμένη Πέμπτη από χάκερς, σύμφωνα με πηγές της Τράπεζας της Ελλάδος αλλά και σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΥΠ και την ΕΛ.ΑΣ. Με το ζήτημα αυτό θέμα ασχολούνται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τόσο η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, όσο και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και η Τράπεζα της Ελλάδος, με συνεχείς συσκέψεις και ανοικτή γραμμή επικοινωνίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές από την ΤτΕ ζητήθηκαν λίτρα σε bitcoin. 

H επίθεση, όπως αναφέρουν κράτησε περίπου για 45 λεπτά. Ακόμα και αυτή την ώρα στελέχη της ΕΥΠ αλλά και της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκονται στο κέντρο επιχειρήσεων αποτροής κυβερνοεπιθέσεων μην τυχόν και κάνουν πράξη την απειλή τους οι χάκερς αφού η προθεσμία που έχουν δώσει λήγει σήμερα.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματικό, η επίθεση εκδηλώθηκε την περασμένη Πέμπτη και συγκεκριμένα, οι χάκερς «βομβάρδισαν» τα ηλεκτρονικά συστήματα των τριών τραπεζών με χιλιάδες ερωτήματα ταυτόχρονα, με αποτέλεσμα να τα μπλοκάρουν πρόσκαιρα. Στην συνέχεια ζήτησαν λύτρα σε bitcoin, προκειμένου να ξεμπλοκάρουν τους υπολογιστές, με την απειλή ότι θα διέλυαν τα ηλεκτρονικά συστήματα των τραπεζών.

Την ευθύνη ανέλαβε η ομάδα "Armada Collective", η οποία αρχικά είχε δώσει διορία για να καταβληθούν τα λύτρα μέχρι σήμερα το βράδυ, ωστόσο έδωσε... παράταση στην διορία αυτή μέχρι το βράδυ της Πέμπτης!
Ήδη στην ζωή μας
Το bitcoin είναι ουσιαστικά... χρήμα. Πιο συγκεκριμένα, το πρώτο αποκεντρωμένο ψηφιακό συνάλλαγμα και για να το πούμε πιο απλά, τα bitcoins είναι νομίσματα τα οποία μπορεί ο καθένας να στείλει μέσω του διαδικτύου.

Για όσους είναι εξοικειωμένοι με τις ηλεκτρονικές αγορές, ο όρος δεν είναι άγνωστος, αφού ήδη εδώ και αρκετούς μήνες, στα sites ηλεκτρονικών αγορών, εκτός από την τιμή σε ευρώ (ή οποιοδήποτε άλλο νόμισμα) για την αγορά κάποιου προϊόντος, εμφανίζεται και η τιμή του σε bitcoins.

Σχετικά με την αγοραστική αξία, αυτό που πρέπει να σημειώσουμε είναι πως σήμερα, ένα bitcoin ισούται με το ποσό των 354,20 ευρώ.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα
Οι υποστηρικτές αυτής της νέας μεθόδου ανταλλαγής χρήματος μέσω του διαδικτύου, εντοπίζουν κάποια πλεονεκτήματα, συγκριτικά με τις παραδοσιακές μεθόδους πληρωμών. 
Μία από αυτές είναι το ότι τα bitcoins μεταφέρονται άμεσα από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω του δικτύου, χωρίς πρώτα να "περνούν" από οποιαδήποτε τράπεζα. Ποια είναι τα "συν" εδώ;

- Το ότι οι φόροι είναι πολύ χαμηλότεροι.
- Το ότι τα bitcoins μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε οποιαδήποτε χώρα.
- Το ότι ο λογαριαμσός σας δεν μπορεί να δεσμευτεί.
- Το ότι δεν υπάρχουν προϋποθέσεις ή όρια αυθαιρεσίας.

Δείτε στα παρακάτω βίντεο μερικά ακόμη στοιχεία για τα bitcoins:


Πως λειτουργεί
Υπάρχουν πολλά ανταλλακτήρια συναλλάγματος στα οποία μπορεί ο καθένας να αγοράσει και να πουλήσει bitcoins, με αντάλλαγμα ευρώ, δολάρια και άλλα νομίσματα.

Τα bitcoins που θα αγοράσετε κρατούνται στο "ψηφιακό πορτοφόλι", το οποία φυσικά μπορεί κανείς να διαχειρίζεται μέσω του κινητού του τηλεφώνου, του tablet  ή του υπολογιστή.

Ο χρόνος είναι ένα ακόμη μεγάλο πλεονέκτημα, αφού η αποστολή bitcoins χρειάζεται τόσο χρόνο όσο ένα απλό email. Το δίκτυο bitcoin έχει ένα "δίχτυ ασφαλείας" που αποτελείται από ιδιώτες, που αποκαλούνται "miners". Οι miners επιβραβεύονται με νέα bitcoins ούτως ώστε να επιβεβαιώνουν τις συναλλαγές.

Μετά την επιβεβαίωση, οι συναλλαγές καταγράφονται σε ένα διαφανές δημόσιο αρχείο, ενώ το λογισμικό είναι "ανοιχτού κώδικα", κάτι που σημαίνει ότι ο καθένας έχει την δυνατότητα να επιθεωρήσει τον κώδικα.
"Επισήμως εμπόρευμα"
"Το bitcoin είναι επισήμως εμπόρευμα, όπως το αργό πετρέλαιο ή το σιτάρι". Αυτό ανέφερε η αμερικανική Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Προθεσμιακών Συμβολαίων σε Εμπορεύματα (CFTC), σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Η CFTC ανακοίνωσε στα τγέλη του Σεπτεμβρίου του 2015 ότι κινήθηκε νομικά κατά της διαπραγμάτευσης του Bitcoin και ότι παράλληλα προχώρησε σε διακανονισμό της υπόθεσης αυτής για τη διευκόλυνση διαπραγμάτευσης συμβολαίων δικαιωμάτων προαίρεσης στην πλατφόρμα του.

"Με την εντολή αυτή, η CTFC για πρώτη φορά κρίνει ότι το Bitcoin και άλλα εικονικά νομίσματα ορίζονται ορθώς ως εμπορεύματα", σύμφωνα με ανακοίνωση της επιτροπής.

Ενώ οι παράγοντες της αγοράς συζητούν εδώ και καιρό εάν το Bitcoin θα μπορούσε να οριστεί ως εμπόρευμα και η CFTC εδώ και καιρό εξετάζει εάν το εικονικό νόμισμα εμπίπτει στην δικαιοδοσία της, οι επιπτώσεις αυτής της κίνησης είναι ενδεχομένως πολλές.

Με την κίνηση αυτή, η CFTC αναγνωρίζει την αρμοδιότητά της να έχει την εποπτεία της διαπραγμάτευσης των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης και δικαιωμάτων προαίρεσης, η οποία θα υπόκειται πλέον σε κανονισμούς της επιτροπής.

Σε περίπτωση παρατυπιών, όπως στη χειραγώγηση προθεσμιακών συμβολαίων, η CFTC θα είναι σε θέση να απαγγέλλει κατηγορίες κατά αυτών που ενήργησαν παράτυπα. Εάν μια εταιρία θέλει να λειτουργήσει μια πλατφόρμα συναλλαγών για παράγωγα ή προθεσμιακά συμβόλαια Bitcoin, θα χρειαστεί να εγγραφεί ως μηχανισμός εκτέλεσης συμβάσεων ανταλλαγής (swap execution facility) ή ως καθορισμένη αγορά συμβολαίων. Και η Coinflip - η εταιρία κατά της οποίας στρέφονται οι νομικές ενέργειες της CFTC - δεν είναι η μοναδική που παρέχει πλατφόρμα για τη διαπραγμάτευση του Bitcoin.

"Ενώ υπάρχει πολύς ενθουσιασμός γύρω από το Bitcoin και άλλα εικονικά νομίσματα, η καινοτομία δεν αποτελεί δικαιολογία για εκείνους που δρουν στο χώρο αυτό για να μην ακολουθούν τους ίδιους κανόνες που ισχύουν για όλους τους συμμετέχοντες στις αγορές παραγώγων επί εμπορευμάτων," δήλωσε, σύμφωνα με ανακοίνωση, ο Έιταν Γκόελμαν, επικεφαλής του τμήματος επιβολής κανονισμών της CFTC.

Η Coinflip συναίνεσε στις εντολές της CFTC, αναφέρει το Bloomberg, χωρίς να παραδεχθεί ή να αρνηθεί αυτά που ισχυρίζεται ή της προσάπτει η επιτροπή.
http://www.newsit.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom