Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

DeFacto: Προβλέπεται εμφύλιος στην κυβέρνηση με επίκεντρο… το Γαλάτσι


Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός

Είναι αδύνατον να εκπληρωθεί η ελπίδα του δημάρχου Γαλατσίου, Γιώργου Μαρκόπουλου, να φύγουν μέχρι το τέλος του μήνα οι πρόσφυγες από το κλειστό γήπεδο Γαλατσίου, αφού οι ανάγκες για στέγαση των προσφύγων, όσο ο καιρός χειροτερεύει υπερβαίνουν κατά πολύ τις διαθέσιμες εναλλακτικές επιλογές. 

Ωστόσο ο υπουργός μετανάστευσης, Γιώργος Μουζάλας έχει εκφράσει την επιθυμία του να μεταφερθούν οι πρόσφυγες αλλού.

Παράλληλα έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις για το γήπεδο που παρέμενε πρακτικά κλειστό από τους ολυμπιακούς του 2004, με ελάχιστα διαλείμματα. Οι συζητήσεις πυροδοτήθηκαν από δηλώσεις του υφυπουργού Αθλητισμού Σταύρου Κοντονή, ήδη από τον Αύγουστο του 2015, ο οποίος ανέφερε ότι σε αναζήτηση λύσης για την ΑΕΚ, αποφασίστηκε να χρησιμοποιεί το κλειστό Γαλατσίου, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει το πότε. Μάλιστα γινόταν και λόγος για επένδυση ύψους 2.000.000 ευρώ στο ολυμπιακό ακίνητο από την ομάδα.

«Η ΑΕΚ μιλάει για επένδυση δύο εκατ. ευρώ και ακριβώς επειδή οι καιροί είναι τέτοιοι που δεν πρέπει να αφήνουμε τα γυμναστήριά μας ρημάζουν οφείλουμε να συμπράξουμε με την ιδιωτική πρωτοβουλία. Έχει συμφωνηθεί μια μέση λύση, που θα δίνει το γυμναστήριο το πρωί στα σχολεία και στην τοπική κοινωνία της περιοχής και από το μεσημέρι και μετά θα στεγάζει τα τμήματα της ΑΕΚ», δήλωνε τότε ο υφυπουργός.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κόσμος στο Γαλάτσι και ειδικά άνθρωποι που δραστηριοποιούνται στα τοπικά κινήματα, είναι ανάστατοι γιατί βλέπουν την ΑΕΚ να καταφθάνει μόλις φύγουν οι πρόσφυγες. Η ιστορία του γηπέδου είναι πολυτάραχη και αρκετά νωπή. Και το πιο ενδιαφέρον είναι η έντονη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ στις κινητοποιήσεις για χρόνια, από το 2006, με αποκορύφωμα τον Δεκέμβριο του 2014 – λίγο πριν αναλάβει τη διακυβέρνηση –εναντίον σχεδίων των τότε κυβερνήσεων για εμπορική αξιοποίηση του γηπέδου και υπέρ της διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα του και της αθλητικής του χρήσης.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι σχεδιάζεται κινητοποίηση όταν θα καταφθάνουν οι νέοι ένοικοι, η οποία μάλιστα στη δική μου αντίληψη είναι πιθανόν να λάβει μεγάλες διαστάσεις και με διαθέσεις σύγκρουσης.

Κάτι οι δηλώσεις Κοντονή που δεν έχουν ανακληθεί, κάτι οι πληροφορίες μου για αυτό που ετοιμάζεται στο Γαλάτσι, έπρεπε να απευθυνθώ σε μία εκ των πρωτοστατών των κινημάτων ενάντια στην εμπορική αξιοποίηση του γηπέδου, τότε και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα, την Ελένη Αυλωνίτου.

Η κα Αυλωνίτου δήλωνε τον Δεκέμβριο του 2014, ότι το ΠΑΛΑΙ θα είναι «δημόσιος χώρος Αθλητισμού και Πολιτισμού με κυβέρνηση Σύριζα». Σήμερα όμως είναι η δεύτερη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ο υφυπουργός φέρεται κλείνει dealsμε την ΑΕΚ και η τοπική κοινωνία είναι σε ετοιμότητα.

Πριν προλάβω να πω πολλά η κα Αυλωνίτου με διέκοψε και έβαλε τα πράγματα στη θέση τους. «Τι αρμοδιότητα έχει ο υφυπουργός αθλητισμού σχετικά με το γήπεδο του ΠΑΛΑΙ;», αναρωτήθηκε. Ερώτηση σωστή αφού το ΠΑΛΑΙ ως ολυμπιακό ακίνητο θα τύχει συγκεκριμένης διαδικασίας αξιοποίησης, της ίδιας με τα υπόλοιπα ακίνητα της ίδιας κατηγορίας.

Όμως η κα Αυλωνίτου, ήταν και πολύ συγκεκριμένη με την πολιτική της στάση απέναντι στο ζήτημα. «Η αξιοποίηση του γηπέδου θα πρέπει να διασφαλίζει τον αθλητικό και δημόσιο χαρακτήρα του ακινήτου», τόνισε. «Εδώ ιδιωτικοποίηση του γηπέδου δεν έγινε με κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, θα γίνει με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Το πρόβλημα με τις δηλώσεις Κοντονή όμως δεν αφορά τις αρμοδιότητες μόνο του υφυπουργού. Η Ελένη Αυλωνίτου βλέπει στους συμβούλους του κ. Κοντονή σκοπιμότητες και «μεταφορά πληροφοριών που ελέγχονται ως ανακριβείς». Τέτοιες αφορούσαν υποτιθέμενες σημαντικές ανάγκες που έχει ο χώρος και οι οποίες θα καλύπτονταν από την επένδυση των 2 εκατομμυρίων της ΑΕΚ.

Με το ΠΑΛΑΙ να έχει πάρει το δρόμο της αποκρατικοποίησης μαζί με τα άλλα ολυμπιακά ακίνητα, ωστόσο είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς θα διαφυλαχθεί το γήπεδο ως δημόσιος χώρος. Παρόλα αυτά η κα Αυλωνίτουμου ξεκαθάρισε ότι θα σταθεί στο πλευρό της τοπικής κοινωνίας αλλά και των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου που απαιτούν τον χώρο δημόσιο.

Ως εκ τούτου η πιθανότητα πρόκλησης κυβερνητικού εμφυλίου με επίκεντρο την στέγαση της ΑΕΚ, είναι μάλλον εμφανής. Ωστόσο η ίδια τόνισε ότι αυτό που απαιτείται είναι μία σοβαρή ανοιχτή διαβούλευση στην οποία θα βρεθεί ένας κοινός τόπος που θα διασφαλίζει όλα όσα έχει διεκδικήσει η βάση του ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια.

http://www.rizopoulospost.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom