Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

Φράχτες υψώνονται στην Ευρώπη, καραβιές προσφύγων φτάνουν στην Ελλάδα

Πάνω από 3000 πρόσφυγες αποβιβάστηκαν σήμερα το πρωί στο Λιμάνι του Πειραιά

Ειδικότερα,από το πλοίο «Αριάδνη», αποβιβάστηκαν 1439 πρόσφυγες που είχαν επιβιβαστεί στη Μυτιλήνη και στη Χίο,ενώ από το πλοίο «Τέρα Τζετ» αποβιβάστηκαν 1734 άτομα , που είχαν επιβιβαστεί στη Μυτιλήνη.


Συνολικά και από τα δύο πλοία αποβιβάστηκαν 3173 πρόσφυγες.

Την ίδια ώρα η μια χώρα μετά την άλλη, στη διαδρομή των προσφύγων απ' την Ελλάδα μέσω Βαλκανίων προς την κεντρική Ευρώπη, υψώνουν φράχτες. 

Τελευταία η Αυστρία που ανακοίνωσε πριν μερικές ώρες που θα υψώσει τον δικό της φράχτη για να ελέγξει τη μεταναστευτική ροή.

Η Βιέννη υψώνει φράχτη στα σύνορα με τη Σλοβενία

Η Αυστρία θα υψώσει έναν φράχτη κατά μήκος των συνόρων της με τη Σλοβενία, επίσης κράτος μέλος της ΕΕ, προκειμένου να ελέγξει την εισροή προσφύγων και μεταναστών στο έδαφός της, ανακοίνωσε σήμερα η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ.

«Στόχος είναι η συντεταγμένη και ελεγχόμενη είσοδος στη χώρα μας και όχι το κλείσιμο των συνόρων», εξήγησε η Μικλ Λάιτνερ μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Oe1.

«Τις τελευταίες εβδομάδες ομάδες προσφύγων εμφανίστηκαν ανυπόμονοι, επιθετικοί» και θέλουμε «να λάβουμε όλες τις προφυλάξεις», εξήγησε η ίδια, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Γερμανία: Την κατασκευή φράχτη στα σύνορα με την Αυστρία προτείνει ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών

Η Γερμανία θα πρέπει να υψώσει έναν φράχτη στα σύνορά της με την Αυστρία προκειμένου να περιορίσει την εισροή προσφύγων και μεταναστών στη χώρα, δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Γερμανών Αστυνομικών.

Ο Ράινερ Βεντ δήλωσε στην εφημερίδα Welt am Sonntag: «Αν θέλουμε σοβαρά να επιβάλουμε ελέγχους στα σύνορα, θα πρέπει να υψώσουμε έναν φράχτη κατά μήκος των γερμανικών συνόρων. Υποστηρίζω αυτή την ιδέα».

Ο Βεντ εξήγησε ότι η δημιουργία ενός φράχτη κατά μήκος των γερμανικών συνόρων θα προκαλέσει μια «αλυσιδωτή αντίδραση».

«Αν κλείσουμε με αυτό τον τρόπο τα σύνορά μας, τότε και η Αυστρία θα κλείσει τα σύνορά της με τη Σλοβενία. Ακριβώς αυτή την αντίδραση χρειαζόμαστε», τόνισε.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον Βεντ, οι σχεδιαζόμενες περιοχές τράνζιτ στα σύνορα της Γερμανίας δεν πρόκειται να έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα χωρίς τον φράχτη.

Μάλιστα ο πρόεδρος της Ένωσης Γερμανών Αστυνομικών υπογράμμισε ότι η χώρα δεν μπορεί να συνεχίσει να στέλνει το μήνυμα: «Ελάτε όλοι εδώ».

«Η εσωτερική μας τάξη βρίσκεται σε κίνδυνο. Βρισκόμαστε μπροστά σε κοινωνικές αναταραχές. Κάποιος πρέπει να τραβήξει το φρένο και αυτός μπορεί να είναι μόνο η (Γερμανίδα καγκελάριος) Άγγελα Μέρκελ».

Υψώθηκε φράκτης 41 χιλιομέτρων στα σύνορα Αυστρίας - Κροατίας

Συνεχίζονται οι εντάσεις στα Βαλκάνια, με την Ουγγαρία να βάζει «φωτιά» στις διπλωματικές της σχέσεις με τους γείτονές της, Η Σλοβενία «μπαίνει στο χορό» των κρατών που παρουσιάζουν σκληρό πρόσωπο στους πρόσφυγες.

Η Ουγγαρία ολοκλήρωσε την κατασκευή νέου συρμάτινου φράχτη κατά μήκος των 41 χλμ. συνόρων της με την Κροατία, με στόχο να σταματήσει τη ροή των μεταναστών που προσπαθούν να φτάσουν στη δυτική και τη βόρεια Ευρώπη, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας.

«Ο φράχτης ολοκληρώθηκε κατά τη διάρκεια της χθεσινής νύχτας», δήλωσε ο Ατίλα Κόβατς. Η Βουδαπέστη αποφάσισε να κατασκευάσει νέο συρμάτινο φράχτη κατά μήκος των 41 χλμ. χερσαίων συνόρων της, καθώς τα υπόλοιπα 330 χλμ. συνοριακής γραμμής μεταξύ των δύο χωρών που ορίζονται από τον ποταμό Ντράβα, είναι δύσκολο να τα διασχίσει κανείς.

Η Βουδαπέστη, υπέρμαχος της σκληρής γραμμής εναντίον των μεταναστών είχε ήδη κατασκευάσει παρόμοιο φράχτη κατά μήκος των 175 χλμ. των συνόρων της με τη Σερβία, τον οποίο στη συνέχεια ενίσχυσε με έναν δεύτερο φράχτη από πασσάλους, ύψους τεσσάρων μέτρων.

Η χώρα θέλει επίσης να κατασκευάσει έναν φράχτη στην πλευρά των συνόρων της με τη Ρουμανία, στα ανατολικά. Η Κροατία προώθησε 4.400 μετανάστες στην Ουγγαρία, μεταφέροντας τους με λεωφορεία και τραίνα.

Εξάλλου, παρολίγον να έχουμε διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Κροατίας και Ουγγαρίας, όταν ούγγρικες αρχές δήλωσαν πως πήραν τα στοιχεία και αφαίρεσαν τον οπλισμό 40 αστυνομικών από την Κροατία που πέρασαν τα σύνορα με τρένο που μετέφερε πρόσφυγες. 

Από την πλευρά της η Κροατία διαψεύδει το συμβάν. Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Κομισιόν προσφέρει βοήθεια στην Κροατία για να αντιμετωπίσει τις εισροές σε μια κρίσιμη καμπή για το θέμα του μεταναστευτικού. Στη γειτονική Σλοβενία η αστυνομία της έκανε χρήση δακρυγόνων για να απωθήσει μια ομάδα πολλών εκατοντάδων μεταναστών και προσφύγων που προσπαθούσαν να περάσουν τα σύνορα με την Κροατία.

Συνεργασία Γιούνκερ και Μιλάνοβιτς
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προσέφερε στην κυβέρνηση της Κροατίας τεχνική και επιμελητειακή βοήθεια για την αντιμετώπιση της μαζικής εισροής μεταναστών που εισέρχονται στο έδαφός της αναφέρει η Κομισιόν σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Στην ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα  από την Κομισιόν σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γιούνκερ και ο πρωθυπουργός της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς τόνισαν ότι υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, αύξησης της βοήθειας που προσφέρει η ΕΕ στα κράτη της περιοχής και επίτευξης προόδου στον τρόπο ανακατανομής των προσφύγων και μεταναστών μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τεταμένη κατάσταση στα σύνορα Σλοβενίας - Κροατίας
Η αστυνομία της Σλοβενίας έκανε χρήση δακρυγόνων για να απωθήσει ομάδες πολλών εκατοντάδων μεταναστών και προσφύγων που προσπαθούσαν να περάσουν τα σύνορα με την Κροατία.

Ο Σλοβένος πρωθυπουργός Μίρο Τσέραρ δήλωσε ότι η κυβέρνησή του ενδέχεται να δημιουργήσει «διαδρόμους» για τη διέλευση των προσφύγων και των μεταναστών εάν συνεχίσουν να φθάνουν στο έδαφος της Σλοβενίας κατά μεγάλους αριθμούς, προκειμένου να μεταβούν στη δυτική Ευρώπη.

«Εάν η πίεση των προσφύγων γίνει πολύ μεγάλη, η Σλοβενία πρόκειται βεβαίως να συζητήσει (…) τη δημιουργία αυτών που θα μπορούσε κανείς να αποκαλέσει διαδρόμους, προς όλες τις ενδιαφερόμενες χώρες», ανέφερε ο Τσέραρ σε μια ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε έπειτα από μια συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της κυβέρνησής του.

«Νέοι πρόσφυγες φθάνουν συνεχώς, είναι επομένως πολύ δύσκολο να δώσουμε ακριβείς αριθμούς», δήλωσε μια εκπρόσωπος της σλοβένικης αστυνομίας, η Άλενκα Ντρένεκ, στο Γαλλικό Πρακτορείο, αναφερόμενη στους πρόσφυγες και τους μετανάστες που συνέχιζαν να φθάνουν στο Όμπρεζιε χθες.

Η Σλοβενία ανέστειλε την κίνηση των σιδηροδρομικών συρμών από την Κροατία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom