Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015

«Είμαι η κάθε λέξη του Μνημονίου»…

Πόσο αξίζουν οι προγραμματικές δηλώσεις της σημερινής αλλά  και κάθε κυβέρνησης από όσες έχουμε γνωρίσει σε αυτό τον τόπο;
    Αξίζουν όσο ακριβώς αξίζουν οι υποσχέσεις και οι προεκλογικές «δεσμεύσεις» των κυβερνώντων.

    Αξίζουν, δηλαδή, όσο θα άξιζε μια δεκάρα τσακιστή ή ένα τρύπιο ευρώ, αν προτιμάτε… 
    Αντί της όποιας θεωρητικολογίας, ας πάρουμε μια γεύση της «αξιοπιστίας» τους.
    Το πρώτο ηχητικό που ακολουθεί είναι απόσπασμα των όσων είχε πει πέρυσι ο κ.Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη, κατά την παρουσίαση του περίφημου εκείνου «προγράμματος της Θεσσαλονίκης». Απολαύστε το
    Το δεύτερο είναι από την ομιλία του κ.Τσίπρα το βράδυ της εκλογικής του νίκης στις 25 Γενάρη στα Προπύλαια. Απολαύστε το
    Το τρίτο ηχητικό είναι απόσπασμα από τις δηλώσεις του κ.Τσίπρα την ημέρα που η Βουλή δεν εξέλεξε πρόεδρο της Δημοκρατίας και είχε ανοίξει ο δρόμος για τις εκλογές και την πρωθυπουργία Τσίπρα. Απολαύστε το
    Τώρα που ξαναθυμηθήκαμε τον «αντιμνημονιακό» Τσίπρα, μπορούμε να κάνουμε το εξής απλό:
    Βάζουμε δίπλα – δίπλα στον Τσίπρα του λεγόμενου «Προγράμματος της Θεσσαλονίκης», στον Τσίπρα των Προπυλαίων, στον Τσίπρα του «να είστε αισιόδοξοι και χαρούμενοι», τον σημερινό Τσίπρα. Τον Τσίπρα του τρίτου Μνημονίου.
    Ε, αυτή ακριβώς η κατ’ αντιπαράσταση… εξέταση του κ.Τσίπρα με τον κ.Τσίπρα, θα μας δώσει και την απάντηση για το πόσο αξίζουν όσα είπε χτες ο κ.Τσίπρας.
    Επιπλέον και εφόσον κάποιος είναι ιδιαίτερα ανθεκτικός, αλλά και… μερακλής όσον αφορά την περιδίνησή του στο αρχιπέλαγος του «αριστερού» πολιτικού ψεύδους, μπορεί να κάνει κάτι ακόμα. 
    Να αντιπαραθέσει τα λόγια του  κ.Τσίπρα κατά την εκφώνηση των νέων προγραμματικών δηλώσεων της νέας του κυβέρνησης, με όσα είχε πει ο Αλέξης Τσίπρας στην πρώτη του ομιλία ως πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης που είχε προκύψει από τις εκλογές του Γενάρη.
    Τότε, λοιπόν, τον είχαμε ακούσει να διαβεβαιώνει για την αμετάκλητη – όπως έλεγε – απόφασή του να τιμήσει στο σύνολό τις προεκλογικές του δεσμεύσεις.
    «Ο λαός – είχε πει τότε ο κ.Τσίπρας - δεν αντέχει άλλη ματαίωση και απογοήτευση μετά από 5 χρόνια μνημονιακής διακυβέρνησης»…
    Το τι πραγματικά συνέβη στην συνέχεια είναι γνωστό.
    Στην ίδια εκείνη συνεδρίαση ο κ.Τσίπρας είχε πει κάτι ακόμα:      
«Είμαστε κάθε λέξη από το Σύνταγμα αυτής της χώρας και αυτό θα υπηρετήσουμε μέχρι τέλους», ήταν τα λόγια του πρωθυπουργού.
    Το τι συνέβη στη συνέχεια, με πρώτο και «καλύτερο» το (και αντισυνταγματικό) ξεπούλημα του δημοψηφίσματος, επίσης είναι γνωστό.
    Να, επομένως γιατί ο κύριος πρωθυπουργός,
αντί να φλυαρεί τόση ώρα όπως χτες, θα μπορούσε να περιγράψει τις προγραμματικές του κατευθύνσεις με τον πιο σύντομο - αλλά και τον πιο τίμιο - τρόπο που έγινε ποτέ. Σε μια μόνο φράση:
    «Είμαι κάθε λέξη από το Μνημόνιο αυτής της χώρας και αυτό θα υπηρετήσω μέχρι τέλους»… 
    Δεν το έκανε. Κι ούτε βέβαια αναμέναμε να το κάνει. Άλλωστε τέτοιες εκρήξεις πολιτικής εντιμότητας, από εκείνους που μιλούσαν περί «έντιμου συμβιβασμού» για να καταντήσουν να ψηφίζουν και να εφαρμόζουν Μνημόνια, θα συνιστούσαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας.      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom