Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015

Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης! το ανέκδοτο της ημέρας


Κάποτε παλιά κάποιο καιρό η λέξη ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΗ είχε νόημα!
Και η μέρα της γιορτάζονταν κανονικά από μικρούς και μεγάλους,οι κουμπαράδες πήγαιναν κι έρχονταν καθώς και οι εκθέσεις στα σχολεία,μαζί με την καμπάνια του πάλαι ποτέ αμαρτωλού Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Σήμερα τόσο για μας,όσο και για τον περισσότερο κόσμο ως ανέκδοτο ακούγεται η Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης.

Τι σημαίνει αλήθεια αποταμίευση;
Καλή ερώτηση!
Κάποτε σήμαινε το να βάζεις πέντε δραχμές στην άκρη για μια δύσκολη ώρα,για μια ώρα ανάγκης.Κάθε άνθρωπος φρόντιζε άλλος από το περίσσευμά του,άλλος από το υστέρημά του κι άλλος από το χαρτζιλίκι του να βάζει κάτι τις στην άκρη.

"Φασούλι το φασούλι γεμίζει το σακούλι" λέγαμε!

Λέγαμε τω καρώ εκείνω... τώρα ούτε φασούλι να βάλουμε στην κατσαρόλα δεν έχουμε χάρη στην εξαετή πολιτική των "σωτήρων" μας που συνεχίζεται ακάθετη από την "αριστερή" κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Για την ιστορία και μόνο να σημειώσουμε ότι η σημερινή γιορτή θεσπίστηκε από την ίδρυση του Διεθνούς Ινστιτούτου Ταχυδρομικών Ταμιευτηρίων στο Μιλάνο στις 31 Οκτωβρίου 1924.

Κι ενώ λοιπόν η Ελλάδα αναστενάζει και μεγάλο μέρος του πληθυσμού πεινάει η EurobanK,που αγόρασε σε τιμή ευκαιρίας το αμαρτωλό ΤΤ, θυμήθηκε τη γιορτή της Αποταμίευσης και την προβάλει πρωτοσέλιδα στο site της,συνεχίζοντας την καμπάνια περί αποταμίευσης,μόνο που δεν μας λέει ποια ακριβώς χρήματα να αποταμιεύσουμε!Διαβάστε:

Αποταμίευση, διαχρονική αξία

Πάνω από 100 χρόνια, περισσότερα από 1.000.000 παιδιά έχουν μάθει μαζί μας την αξία της αποταμίευσης!

Στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, εδώ και 100 χρόνια, με συνέπεια και φροντίδα, περνάμε το μήνυμα της αποταμίευσης από γενιά σε γενιά.

Πάνω από 100 χρόνια προσφορά στην ελληνική κοινωνία

Καθ’ όλη τη διάρκεια της μακρόχρονης λειτουργίας του το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο αναδείχθηκε σε σημαντικό χρηματοοικονομικό θεσμό που πρωτίστως καλλιέργησε το πνεύμα της αποταμίευσης σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε ευαίσθητες κοινωνικές κατηγορίες όπως οι μαθητές, οι γυναίκες, οι εργαζόμενοι νέοι, οι ηλικιωμένοι και οι αγρότες, ενώ με το κρατικό ενεχυροδανειστήριο ήρθε αρωγός στα αδύναμα κοινωνικά στρώματα που πλήττονταν από την τοκογλυφία



Αξιοποιώντας το ευρύτατο δίκτυο των ελληνικών ταχυδρομείων κατάφερε να περάσει και στην πιο απομακρυσμένη γωνιά της Ελλάδας την ιδέα της αποταμίευσης-επένδυσης του μικρού καταθέτη.

Μεγάλο μέρος από αυτά τα αποθησαυρισμένα, ακινητοποιημένα κεφάλαια που συγκέντρωνε τα διοχέτευσε υπό μορφή δανείων, με ευνοϊκούς όρους, σε Υπηρεσίες και Οργανισμούς του Δημοσίου, Δήμους και Κοινότητες ή κλάδους της ιδιωτικής οικονομίας κοινωνικού χαρακτήρα για την εκτέλεση παραγωγικών και κοινωφελών έργων υποδομής (οδοποιία, ύδρευση, αποχέτευση, εξηλεκτρισμός, τηλεπικοινωνίες, λιμάνια, μεταφορές, οικοδόμηση σχολείων, δικαστηρίων και λοιπών δημόσιων κτηρίων κοινής ωφέλειας, λαϊκή στέγη), τα οποία τον 20ό αιώνα άλλαξαν τη μορφή της χώρας.

Καλλιέργεια αποταμίευσης

Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο χρησιμοποίησε πολλούς τρόπους για να διαδώσει τις ιδέες της καλής διαχείρισης, της οικονομίας και της αποταμίευσης στην ελληνική κοινωνία και παράλληλα να προσελκύσει διάφορους καταθέτες ανά τη χώρα.

Από τα καλαίσθητα ημερολόγια τοίχου, τις κομψές ατζέντες και τους πασίγνωστους κουμπαράδες, μέχρι τους εορτασμούς της Παγκόσμιας Ημέρας Αποταμίευσης, με τις δράσεις και ομιλίες στελεχών του ή εκπαιδευτικών, τις μαθητικές εκθέσεις για την αποταμίευση και τα σχετικά βραβεία (κουμπαράδες, βιβλιάρια με χρηματικά ποσά, κληρώσεις δώρων κ.ά.).

Οι εορτασμοί αυτοί σχετίζονταν με την Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης (World Savings Day) στις 31 Οκτωβρίου, που είχε θεσπίσει από το 1926 το Διεθνές Ινστιτούτο Ταμιευτηρίων (ιδρύθηκε στο Μιλάνο το 1924) και στο οποίο προσχώρησε επίσημα το ΤΤ δέκα χρόνια αργότερα.

Φέτος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης στις 31 Οκτωβρίου, διοργανώνουμε και πάλι εκπαιδευτικές επισκέψεις με θέμα την αξία της αποταμίευσης, σε δημοτικά σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα. Γιατί η αποταμίευση αφορά όλους μας.

Και συνεχίζουμε....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom