Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015

Μαζικές επιδρομές στη Μέση Ανατολή

ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΣΦΥΡΟΚΟΠΟΥΝ ΕΔΑΦΗ ΤΟΥ ΧΑΛΙΦΑΤΟΥ 
ΙΤΑΛΙΚΑ TORNADO ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΔΡΑΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

Την ώρα που οι ρωσικές επιδρομές στη Συρία έχουν βαθύνει τη σύγκρουση με τη Δύση και έχουν προκαλέσει ένα διπλωματικό «ρήγμα» με την Τουρκία, δημοσίευμα της Corriere Della Sera θέλει την Ιταλία να ρίχνεται στη μάχη κατά του Ισλαμικού Χαλιφάτου στη Μέση Ανατολή. 


Tα ιταλικά μαχητικά αεροσκάφη θα επιχειρούν σε ζώνες του Ιράκ που θα επιλέγονται από κοινού με την αμερικανική διοίκησηΣύμφωνα με το άρθρο της ιταλικής εφημερίδας, εντός των επόμενων ωρών, τα αεροσκάφη Tornado της Ιταλικής Πολεμικής Αεροπορίας αναμένεται να λάβουν εντολή να εμπλακούν σε αποστολές βομβαρδισμού στόχων του Ισλαμικού Χαλιφάτου στην επικράτεια του Ιράκ. Για υπόθεση που εξετάζεται κάνει λόγο το ιταλικό υπουργείο Άμυνας, επισημαίνοντας πως η απόφαση δεν είναι ειλημμένη.

Η ιταλική εφημερίδα αναφέρει ότι τα μαχητικά αεροσκάφη θα επιχειρούν σε ζώνες του Ιράκ που θα επιλέγονται από κοινού με την αμερικανική διοίκηση.

Σημειώνεται ότι τα Tornado της ιταλικής Πoλεμικής Αεροπορίας είχαν μέχρι στιγμής μόνον υποστηρικτικό ρόλο στους κόλπους του διεθνούς συνασπισμού κατά του Χαλιφάτου εκτελώντας αναγνωριστικές πτήσεις.

Το δημοσίευμα της Corriere Della Sera
Το δημοσίευμα της Corriere Della Sera


Η εφημερίδα του Μιλάνου προσθέτει ότι υπάρχει μία βασική διαφορά ανάμεσα στο Ιράκ και στην Συρία, δεδομένου ότι η κυβέρνηση του Ιράκ ζήτησε από την Ιταλία να παρέμβει και με βομβαρδισμούς, ενώ «η κυβέρνηση της Συρίας, όσο και αν μπορεί σε κάποιους αυτό να μην αρέσει, έχει απευθύνει το σχετικό αίτημα μόνον στη Ρωσία».

«Πρόκειται μόνον για μία δυνατότητα η οποία πρέπει να αξιολογηθεί μαζί με τους συμμάχους, δεν είναι ειλημμένη απόφαση, η οποία σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να περάσει από την έγκριση του Κοινοβουλίου» σχολίασε το ιταλικό υπουργείο Άμυνας.



Η Ρωσία εξετάζει επιδρομές στο Ιράκ

Η ρωσική πολεμική αεροπορία συνέχισε την Τρίτη τις αεροπορικές επιδρομές στη Συρία, πλήττοντας στόχους γύρω και μέσα στην Παλμύρα, αλλά και στη βόρεια επαρχία του Χαλεπιού, όπως μετέδωσε η κρατική συριακή τηλεόραση, επικαλούμενη στρατιωτική πηγή.

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, από τις επιδρομές καταστράφηκαν 20 οχήματα και τρεις αποθήκες όπλων στην Παλμύρα, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Χαλιφάτου.

Παρακολουθήστε ένα ντοκιμαντέρ για τα μαχητικά αεροσκάφη Su-34 που χρησιμοποιεί η Ρωσία για τις επιδρομές στο συριακό έδαφος. Έχουν χαρακτηριστεί ως ο «τρόμος των τζιχαντιστών»

Στην επαρχία Χαλέπι η ρωσική πολεμική αεροπορία έπληξε στόχους στις πόλεις αλ Μπαμπ και Ντέιρ Χάφερ, περίπου 20 χιλιόμετρα ανατολικά του στρατιωτικού αεροδρομίου, το οποίο πολιορκούν οι τζιχαντιστές.

Στο μεταξύ αίσθηση προκαλεί η δήλωση της προέδρου της ρωσικής Βουλής Βαλεντίνα Ματβιένκο που αναφέρει ότι η Μόσχα «θα εξέταζε» αίτημα της Βαγδάτης για ρωσικές επιχειρήσεις και ιρακινό έδαφος. «Αν λάβουμε τέτοιο αίτημα από τη Βαγδάτη, θα το εξετάσουμε. Δεν έχει υποβληθεί μέχρι στιγμής τέτοιο αίτημα» είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Δούμας, σύμφωνα με το πρακτορείο RIA .



Ανεβάζουν τους τόνους Τουρκία και ΝΑΤΟ

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται και οι τριβές ανάμεσα στη Ρωσία και τις ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις που επίσης βομβαρδίζουν τη Συρία.

Την Τρίτη, ο γενικός γραμματέας της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ αμφισβήτησε τις εξηγήσεις της Μόσχας σχετικά με την παραβίαση του εναέριου χώρου της Τουρκίας από ρωσικά αεροσκάφη.

Ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι η υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συμμαχία του ΝΑΤΟ -μέλος της οποίας είναι η Τουρκία που διαθέτει μάλιστα την δεύτερη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη περιλαμβανομένων χερσαίων δυνάμεων και πλοίων στην ανατολική Μεσόγειο- δεν έχει λάβει «κάποια πραγματική εξήγηση» από την Μόσχα σχετικά με τις παραβιάσεις.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, μάλιστα, έκανε λόγο για σημαντική παρουσία χερσαίων δυνάμεων της Ρωσίας στη Συρία. «Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι έχουμε καταγράψει μία σημαντική ανάπτυξη των ρωσικών δυνάμεων στη Συρία: αεροπορικές και αντιαεροπορικές δυνάμεις αλλά και χερσαία στρατεύματα σε σχέση με την αεροπορική βάση που διαθέτουν καθώς και μία αυξανόμενη παρουσία ναυτικών δυνάμεων» είπε.

Η ένταση κορυφώθηκε με τη δήλωση-προεδοποίηση προς τη Ρωσία του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι η Μόσχα θα χάσει πολλά αν καταστρέψει τη φιλία της με την Άγκυρα και πως η Τουρκία δεν θα παραμείνει υπομονετική μπροστά στις παραβιάσεις του εναέριου χώρου της από ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη.

«Μια επίθεση στην Τουρκία σημαίνει μια επίθεση στο ΝΑΤΟ» δήλωσε ο Ερντογάν σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες μαζί με τον Βέλγο πρωθυπουργό. «Η θετική σχέση μας με τη Ρωσία είναι γνωστή. Αλλά αν η Ρωσία χάσει μία φίλη σαν την Τουρκία, με την οποία συνεργάζεται σε πολλά θέματα, θα χάσει πολλά, και θα πρέπει να το ξέρει αυτό» κατέληξε.

Σημειώνεται ότι την Τρίτη, ένα μαχητικό αεροσκάφος τύπου MIG-29, άγνωστο ποιας χώρας, καθώς και πυραυλικό σύστημα με βάση στο συριακό έδαφος «ενεπλάκησαν» με οκτώ τουρκικά F-16, τα οποία περιπολούσαν στον εναέριο χώρο της Τουρκίας, κοντά στη μεθόριο των δύο χωρών.

Στην ανακοίνωση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων δεν διευκρινίζεται τι είδους εμπλοκή υπήρξε.



Αντικρούει τις κατηγορίες η Μόσχα

Οι ισχυρισμοί των ΝΑΤΟ-Ρωσίας αντικρούστηκαν από τη ρωσική πλευρά. Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ εξέφρασε την Τρίτη την άποψη ότι η στρατιωτική συμμαχία χρησιμοποιεί την «κατά λάθος», σύμφωνα με τη Μόσχα, παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου (σ.σ.: επικαλέστηκε άσχημες καιρικές συνθήκες που οδήγησαν τον πιλότο να χρησιμοποιήσει το τουρικό FIR) από ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος για να διαστρεβλώσει τους στόχους της ρωσικής αεροπορικής εκστρατείας στη Συρία.

Εξάλλου, ο επικεφαλής της Επιτροπής Άμυνας του ρωσικού κάτω κοινοβουλίου (Δούμα), ναύαρχος Βλαντίμιρ Κομογέντοφ, δήλωσε ότι η Ρωσία δεν πραγματοποιεί χερσαίες επιχειρήσεις στη Συρία και δεν πρόκειται να το πράξει. Επιπλέον, ο Κομογέντοφ, ο οποίος τη Δευτέρα χαρακτήρισε πιθανό Ρώσοι εθελοντές να μεταβούν στη Συρία για να πολεμήσουν, είπε σήμερα ότι η Μόσχα εμποδίζει τις όποιες προσπάθειες πολιτών της να εμπλακούν στη συριακή σύγκρουση ώστε να ενταχθούν στις τάξεις όποιας από τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Οι ρωσικές επιδρομές στη Συρία είχαν ξεκινήσει την περασμένη εβδομάδα μετά από αίτημα του Άσαντ. Στόχος των επιχειρήσεων, όπως έχει επανειλημμένα αναφέρει το Κρεμλίνο, είναι η υποστήριξη του Σύρου προέδρου «απέναντι σε τρομοκρατικές και ριζοσπαστικές ομάδες». 

Χωρίς τη συμφωνία της Δαμασκού, στη Συρία πραγματοποιούν εδώ και μήνες επιδρομές επίσης αεροπορίες συνασπισμού χωρών υπό τις ΗΠΑ με στόχο το Ισλαμικό Χαλιφάτο. Ο συνασπισμός είχε ξεκινήσει τις επιχειρήσεις αρχικά στην ιρακινή επικράτεια, όπου εκεί το είχε ζητήσει η Βαγδάτη.
http://www.zougla.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom