Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

Νόμπελ Ειρήνης με άρωμα από γιασεμί...


Το Βραβείο Νομπέλ Ειρήνης απονεμήθηκε στο Κουαρτέτο Εθνικού Διαλόγου της Τυνησίας (σ.σ.: το Κουαρτέτο των οργανώσεων, που καθοδήγησε τον εθνικό διάλογο στην Τυνησία), "για την αποφασιστική συμβολή του στην οικοδόμηση μιας πλουραλιστικής δημοκρατίας μετά τηνΕπανάσταση του Γιασεμιού το 2011".

"Το κουαρτέτο συστάθηκε το καλοκαίρι του 2013, ενώ η

διαδικασία του εκδημοκρατισμού βρισκόταν σε κίνδυνο λόγω πολιτικών δολοφονιών και μεγάλων κοινωνικών αναταραχών", υπογραμμίζει η επιτροπή.

Αποτελούμενο από το UGTT, το ιστορικό συνδικάτο στην Τυνησία και αιχμή του δόρατος για την ανεξαρτησία του, από την ένωση των εργοδοτών (Utica), την τυνησιακή Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (LTDH) και την Τάξη των δικηγόρων της Τυνησίας, διοργάνωσε έναν μακρύ και δύσκολο "εθνικό διάλογο" ανάμεσα στους ισλαμιστές και στους αντιπάλους τους, υποχρεώνοντας τους να συνεννοηθούν για την έξοδο από μια θεσμική παράλυση.

Το κουαρτέτο ξεκίνησε "μια εναλλακτική, ειρηνική πολιτική διαδικασία, σε μια στιγμή που η χώρα βρισκόταν στο χείλος του εμφυλίου πολέμου", ανέφερε η επιτροπή.

Ήταν, έτσι, "κρίσιμος" ο ρόλος του προκειμένου η Τυνησία, βυθισμένη στο χάος των επαναστάσεων της Αραβικής Άνοιξης, "να θεσπίσει ένα συνταγματικό κυβερνητικό σύστημα που θα εγγυάται τα θεμελιώδη δικαιώματα για το σύνολο του πληθυσμού χωρίς διάκριση φύλου, πολιτικών φρονημάτων (και) θρησκευτικών πεποιθήσεων", εξηγεί η νορβηγική επιτροπή.


Το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, που συνοδεύεται από οικονομικό έπαθλο οκτώ εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (972.000 δολάρια ΗΠΑ), θα απονεμηθεί στις 10 Δεκεμβρίου στο Όσλο

Η ΕΕ και ο ΟΗΕ χαιρετίζουν τη βράβευση

Η απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στο κουαρτέτο των οργανώσεων που καθοδήγησαν τον εθνικό διάλογο στην Τυνησία "δείχνει τον δρόμο για την έξοδο από τις κρίσεις στην περιοχή", δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι.
"Το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης στο Κουαρτέτο Εθνικού Διαλόγου της Τυνησίας δείχνει τον δρόμο για την έξοδο από τις κρίσεις στην περιοχή: εθνική ενότητα και δημοκρατία", ανέφερε.
Federica Mogherini tweets: The #NobelPeacePrize to the National Dialogue Quartet in #Tunisia shows the way out of the crises in the region: national unity & democracy
Τους νικητές του φετινού Νόμπελ Ειρήνης χαιρέτισαν επίσης ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού ΣυμβουλίουΝτόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.
Και τα Ηνωμένα Έθνη καλωσόρισαν την απονομή του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στο Κουαρτέτο Εθνικού Διαλόγου της Τυνησίας, το οποίο θεωρούν ότι ενισχύει τους ακτιβιστές που καθοδηγούν τις προσπάθειες για την ειρήνη.
Ο Άχμαντ Φάουζι, επικεφαλής εκπρόσωπος του ΟΗΕ στη Γενεύη, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου: "Χρειαζόμαστε την κοινωνία των πολιτών ώστε να μας βοηθήσει να προωθήσουμε τις διαδικασίες ειρήνης".

Tunisian quartet in file photo from 2013

Συνδικάτο UGTT

Η απονομή του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στο Κουαρτέτο Εθνικού Διαλόγου της Τυνησίας είναι ένας "φόρος τιμής στους μάρτυρες της δημοκρατικής Τυνησίας", δήλωσε ο γενικός γραμματέας του συνδικάτου UGTT, Χουσίν Αμπασί.
"Αυτός ο αγώνας που έδωσε η νεολαία μας επέτρεψε στη χώρα να γυρίσει τη σελίδα της δικτατορίας", πρόσθεσε. Είναι επίσης ο αγώνας "των πολιτικών κομμάτων που δέχθηκαν να είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων προκειμένου να εξευρεθούν λύσεις στις πολιτικές κρίσεις", κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom